請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6676|回復: 11

想問ATS VS 豆豆樽 各種優劣     [複製鏈接]

我知我去搞混養缸係好大挑戰,但都想試,我剩係知豆樽係平過ATS,但豆豆要長期購入,長遠條數都係返度,但以大家既工作效率同麻煩程度去計,邊個較好呢?

混養兩樣一齊用好的

Ats自制最好

我有豆樽同 DIY 既 ATS。其實頭樽 d 豆唔會用得好快,好少錢啫。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

macautonylai 發表於 2016-8-4 05:16
混養兩樣一齊用好的

若要二揀一你會推介我用邊樣?以效能同方便程度黎講

其實各有各0既優劣。ching可以按照自己o既情況(畢直、可用空間、打理時間、對系統熟識程度⋯⋯)去決定。

豆一般幾個月至半年左右至要添加,所以一包豆加樽都係幾百蚊,應該己經夠玩幾年,計開支同耐用性都同你買套ATS返呢差唔多。當然,有好多ching DIY ATS 系統,但將豆換成通心粉,連豆樽都慳翻,咪一樣可以低成本咁玩。

ATS要水流同燈照,比豆齋要流多一項要求;而且豆樽可按需要隨時加減豆0既份量,至於ATS要事前計算清楚藻屏面積,或者可以講話整套ATS系統需要o既空間都會比豆樽多。所以設定上我認為煲豆會靈活啲方便啲。

ATS o既藻屏每兩三星期要清洗一次,而且可能會有氣味;而豆樽就要幾個月至半年加豆一次,除左咁之外就無咩要搞,所以論日常護理o既方便程度,我都會揀豆。

第一代o既豆只係針對減no3,之後至再有減po4同混合o既All in one豆。而ATS係可以減低水中的養份,所以理論上應該比只針對一兩項成份o既豆呢得更全面,而且理論上ATS可以產生微生物,「回饋」缸入邊o既珊瑚,係「自然」同「環保」o既過濾系統,不過呢啲都係「理論上」,實際效果好在乎你個水體+生物數量 vs ATS系統o既大小,所以所有ATS o既然支持者都會講嗰句:「緊係愈大愈好啦」,問題係你有幾多地方放套ATS系統先?

有ching報告玩豆會影響皮革類珊瑚o既生長,呢個係暫時為止用豆惟一可見o既副作用,不過情況都係只限於「有ching報告」,未見有正式官方數據支持。而ATS除左異味之外,都未見有咩size effect或者投訴出現。

ATS近年人氣急升,要搵有關o既資料唔難。
至於豆,出左都有七八年歷史,有關佢o既討論,呢篇舊聞可以望望:大家又黎討論用豆豆系統養 SPS

小魚毛 發表於 2016-8-4 17:27
其實各有各0既優劣。ching可以按照自己o既情況(畢直、可用空間、打理時間、對系統熟識程度⋯⋯) ...

多謝CHing,詳細解答。請問物嘢係通心粉?

通心粉係豆豆既改良版,外形條狀似通心粉,兩者功效一樣,不過通粉就唔洗用樽去滾,就咁用網袋裝住放喺過濾格就得,單簡好多,不過價錢又貴啲啲。

ATS會吸Ca, Mg,降KH,用時要mon住呢幾样野. 內地D人話 SPS唔適合, LPS 同魚 OK

小魚毛 發表於 2016-8-4 17:27
其實各有各0既優劣。ching可以按照自己o既情況(畢直、可用空間、打理時間、對系統熟識程度⋯⋯) ...

聽你講完我揀左豆機加 All in one豆

hkueric 發表於 2016-8-10 01:23
聽你講完我揀左豆機加 All in one豆

希望ching揀到樣自己啱用o既工具。