請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: hkueric

新手開缸記錄   [複製鏈接]

9月16日,草皮已差不多全部開晒

今日一時睇唔開,入左兩件珊瑚,兩隻蝦,兩條小丑

橙黃色收鯺果條三日就瓜咗,得返橙紅色一條

9月23日
見得返一條MO仔悶悶不樂,去魚街掃左一件長鬚海葵同兩條小丑陪下佢。 WhatsApp Image 2016-09-23 at 23.22.46.jpeg

10月2日發覺個缸好多啡苔,特登入一條巴士睇睇幫唔幫到手,跟手又入左一塊日本草皮,可能水質開始穩定,放落去兩粒鐘已經全部開晒,先前果件起碼三四日先出晒。

WhatsApp Image 2016-10-02 at 16.02.30.jpeg

一路返黎都係橫衝直撞既巴士

WhatsApp Image 2016-10-02 at 18.47.03.jpeg

一個五蚊大多小小既日本草皮

最佳新人 論壇元老

10月4日
條巴士瓜咗,唔想再買呢款魚啦,個樣又唔靚又易死

結果係度爬文揾度呢隻野,希望幫到手啦

10月8日,出魚街買clean M,多手又入左個棵海柳同白色星花草皮

師兄,好野,不過見意你唔好去咁多魚街,好毒架……

benny033 發表於 2016-10-10 15:38
師兄,好野,不過見意你唔好去咁多魚街,好毒架……

還未夠,打算每一至兩星期出一次魚街,唔買都學下野,有間舖個太子爺都幾肯教我野,仲有其實我仲想加D珊瑚或葵添。

10月20日,件火柴終於捨得掉,收得太細,都係溶之前掉定先,免得壞水。

hkueric 發表於 2016-10-20 23:56
還未夠,打算每一至兩星期出一次魚街,唔買都學下野,有間舖個太子爺都幾肯教我野,仲有其實我仲想加D珊瑚 ...

Ching,唔係想針對魚街啲地舖,不過成條魚街,有幾多間舖頭有養珊瑚?有幾多間舖頭啲缸keep到珊瑚?又有幾多間舖頭啲展視缸o既珊瑚keep得好?Keep好啲珊瑚要好多心機、時間、器材,地舖好多時都唔會花呢成本,佢地寧願keep唔到就掉,反正大把貨喺度!半生不死咁擺喺度咪即係趕客!

所以我自己好懷疑,即使有賣珊瑚o既舖頭,唔等於佢識得點樣養好啲珊瑚。同賣魚一樣,魚街好多地舖都係想啲客不停咁幫襯,要不停咁有生意做,最好就係啲客不停咁死魚死珊瑚,然後不停咁再買⋯⋯Sales信得過,客仔有排錯。我唔係叫你同魚街啲Sales絕交,出魚街吸毒無可厚非,不過啲毒販只會想你毒引加深,幾時會關心你苛包健康?

抱住學嘢o既心態係啱,不過接收資訊切忌太過單一。網絡討論區高手雲集,雖然好多Ching鍾意亂o翕亂吹當秘笈,不過你仍然可以搵到好多有用o既資料。再唔係你可以睇睇啲外國網站,佢地啲討論氣氛比較認真,資訊又多又新,一定可靠好多。當然,最終都係嗰句:問多啲、睇多啲,一定無蝕底。

hkueric 發表於 2016-10-21 00:00
10月20日,件火柴終於捨得掉,收得太細,都係溶之前掉定先,免得壞水。

玩魚玩珊瑚的確係奢侈玩意,但係不停咁死嘢買嘢,呢啲就係冤枉錢,珍惜生命,留翻啲錢呢upgrade器材更實際。

小魚毛 發表於 2016-10-21 14:34
Ching,唔係想針對魚街啲地舖,不過成條魚街,有幾多間舖頭有養珊瑚?有幾多間舖頭啲缸keep到 ...

謝謝教導