海水領域 SeaFishZone

查看: 5266|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

[死因不明]養左1年9個月..... [複製鏈接]

樓主
昨晚佢如常咁周圍游,雖然又被條小丑咬到D鰭有D碎濕濕咁
食慾依然好好,昨晚9點幾餵完晚餐,11點熄魚缸發現唔見佢....
最後見到佢夾左係石邊,嘟住嘴咁死去

9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
養咗咁耐真係有感情ka,我噚晚同你一樣,有條藍咀養咗1年3個月,都係死因不明死係石隙度。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

板凳
faiwong 發表於 2016-8-10 09:50
養咗咁耐真係有感情ka,我噚晚同你一樣,有條藍咀養咗1年3個月,都係死因不明死係石隙度。{:6_1 ...

真係好傷心
猶其係缸唔見佢蹤影(因為平時佢係巡邏魚),個心都離一離
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

地板
newtoy 發表於 2016-8-10 09:55
真係好傷心
猶其係缸唔見佢蹤影(因為平時佢係巡邏魚),個心都離一離

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

最佳新人 活躍會員

睇身型偏瘦?是否角度問題?

ndsorange 發表於 2016-8-10 10:54
睇身型偏瘦?是否角度問題?

佢係偏瘦,食極都唔係好識肥

最佳新人 活躍會員

咁我估一係唔夠爭食,一係唔吸收引致營養唔夠掛

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

大仙可以有十幾年命 魚缸真係難做到海洋咁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

論壇元老

優秀會員

白尾?1年9個月仲咁細?我條2個月不夠已經1“幾大到3“

全缸除4間魔最細,個個都打拒,但竟然冇花冇爛,
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

feifeidragon 發表於 2016-8-10 20:15
白尾?1年9個月仲咁細?我條2個月不夠已經1“幾大到3“

全缸除4間魔最細,個個都打拒,但竟然冇花冇爛,

缸細,所以大得好慢

論壇元老

優秀會員

newtoy 發表於 2016-8-10 22:27
缸細,所以大得好慢

咁就放心了,上一次4“起,半年就全變,呢次希望1年可以變到,

白尾膽細果時都幾細,擺條水喉比拒呢下會好好多,
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

睇條魚好似收緊背wor
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2016-8-12 11:37
睇條魚好似收緊背wor

因為係團購買佢, 無得揀, 番黎果時已經瘦底, 而且好細條,一直肥肚不肥背,唔似D大魚咁易睇到係唔係收背有時試過俾生口野,豐年蝦,鮑魚肉碎,一直眼尾都唔望下,所以一直靠食粒同苔

但假如佢由一開始就已經收背, 可以捱左咁耐嗎?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

newtoy 發表於 2016-8-12 12:12
因為係團購買佢, 無得揀, 番黎果時已經瘦底, 而且好細條,一直肥肚不肥背,唔似D大魚咁易睇到係唔係收背有 ...

有D魚飲水都飲到一個月
返工冬眠放工失蹤善良熊