海水領域 SeaFishZone

查看: 6974|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

請教LPS/SPS珊瑚標準數據     [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
LPS珊瑚咸度/kh/mg/ca/ph/水冷要幾高?
如LPS/SPS混養仲有魚需要麼也數據?

一個星期唔買魚我真係唔得

沙發

資料係呢自呢個網站:FishLibrary@Org,不過要註冊登入左至睇到。
水質參數                              海水數值                         魚缸數值
Ammonia (NH3/NH4+)              0mg/L           小於 0.25mg/L
Nitrite (NO2)                            0mg/L           小於 0.25mg/L
Nitrate (NO3)                           小於 10mg/L           小於 30mg/L
Phosphates (PO4)                     0mg/L           小於 0.03mg/L
Temperature                            25oC           22oC - 26oC
pH                                           8.1 - 8.3           8.0 - 8.4
Alkalinity                                  7KH           6 - 9KH
Salinity (Specific Gravity)           1.021 - 1.024           1.022 - 1.026
Calcium                                    350 - 400mg/L           400 - 450mg/L
Dissolved Oxygen (O2)              6 - 7mg/L           大於 5.5mg/L
Copper                                     0mg/L           0.1 - 0.2mg/L
Redox Potential (ORP)               +350 mV           +250 - +375mV
Water Movement                       -           大於 5 陪魚缸存水量

魚缸數值指o既係純魚缸FOT,珊瑚缸就要參考海水數值,呢度指o既係一般海洋環境,如果係珊瑚礁水域,就要再微調:
- sps要求最好o既水質,所以要貼近海水o既數值,特別係頭4項,NO3更加要近零,KH就8,9左右,鹽度亦可以高少少到1.0255~1.026。
- lps可以接受次一等o既水質,數值就介乎海水同魚缸數值之間。
- 魚可以忍受比較差o既水質,所以魚缸數值o既污染性度較高。
- 至於混養,就睇你點混法,原則就當然係對水質要求愈高o既生物就愈要照顧左先啦。不過都要留意,個別品種o既珊瑚對水質要求唔同,好似話好多軟珊瑚(eg.手指、水楊桃、雞冠、柏、柳等),要求較高養份o既水質,寶石花就要求比較低o既KH,呢啲都好難可以同sps混養。

板凳
Magnesium o既海水數值就介乎1300 - 1500 ppm之間。
其實你買盒試劑返去,佢張說明書都一定會講畀你知嗰樣原素喺海水o既水值係幾多。

地板
小魚毛 發表於 2016-8-11 11:25
Magnesium o既海水數值就介乎1300 - 1500 ppm之間。
其實你買盒試劑返去,佢張說明書都一定會講畀你知&#22 ...

唔該嗮

小魚毛 發表於 2016-8-11 11:12
資料係呢自呢個網站:FishLibrary@Org,不過要註冊登入左至睇到。
水質參數                             ...

搵唔到註冊@@

搵唔到註冊@@

荷蘭橙 發表於 2016-8-12 02:33
搵唔到註冊@@

點算好

kx8888 發表於 2016-8-12 23:17
點算好

唔好意思,個老牌魚網可能已經半退休狀態,佢唔開放畀新會員注冊,我都

留名學野

小魚毛 發表於 2016-8-13 22:52
唔好意思,個老牌魚網可能已經半退休狀態,佢唔開放畀新會員注冊,我都

冇所謂。。都係要多謝尼先