海水領域 SeaFishZone

查看: 4334|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

向各師兄請教藻及苔類一問 [複製鏈接]

樓主
本人已經開缸2年以上, 但魚缸生了很多苔,髮絲藻, 及一些不知名的不知是什麼(像扣) ...

請問各師兄如何令苔類減少, 回復像魚街的缸的清澈度?

是水質,燈光,還是什麼出了問題?

**(已測no2,no3,po4(全部正常水平)

沙發
師兄第一張相個D係鬼瓜,
第2張個D係紅台,
請問你個缸係咩過濾系統,仲有個缸有冇陽光曬到呢?

板凳
610449 發表於 2016-8-12 09:11
師兄第一張相個D係鬼瓜,
第2張個D係紅台,
請問你個缸係咩過濾系統,仲有個缸有冇陽光曬到呢?

24"缸 , 背滴漏 , 用bmqq , T5Ho 2藍1白 , 陽光曬不到

地板
用生物石開缸就係咁,好嘢衰嘢都跟埋黎,第一張係鬼爪,針筒吸入熱水對住射即死,第二張係紅苔,唔係植物係細菌,比較難搞,原因係PO4, NO3高,你測讀數正常係因為紅苔吸哂,所以測唔到,兩個方法,1)清缸,起石,漂石,重頭黎過。2)刷石,大換水,増加菌種,有耐性,要搞幾個月。

ching每日燈照幾耐時間?一般八個鐘就夠,時間太長亦會有助苔藻生長。
試o下減少燈照時間。如果無咩珊瑚喺缸,就索性熄燈幾日,都可以令苔藻減退。
刷石記住要拎啲石出缸外刷,刷完再用鹹水沖乾淨至好放翻入缸。
如果有UV燈,都可以幫手減退苔藻,不過珊瑚缸唔適合長開UV燈。

5ocean 發表於 2016-8-13 01:50
用生物石開缸就係咁,好嘢衰嘢都跟埋黎,第一張係鬼爪,針筒吸入熱水對住射即死,第二張係紅苔 ...

唔該哂師兄

小魚毛 發表於 2016-8-13 23:14
ching每日燈照幾耐時間?一般八個鐘就夠,時間太長亦會有助苔藻生長。
試o下減少燈照時間。如果無咩珊瑚&# ...

咁我關燈幾日試試,因為有時沒人關燈會長過8小時

wilson3383 發表於 2016-8-14 12:02

但現在只用1支白管

閂燈只係治標,水質唔好、啲石吸左NO3、PO4……你有翻光源,啲嘢會又生翻出呢。
所以要先確定水源夠唔夠乾淨,如果ching係玩水喉水,咁好大機會係水源高NO3,兩年呢慢慢畀啲石吸左,到而家因為積得太多,而爆藻苔。所以漂石、刷石,甚至換石至會係治本方法,控制光源只可以係改善問題。
好似五洋ching話齋,隨時要玩幾個月,絕對係耐性o既考驗,ching努力

wilson3383 發表於 2016-8-14 12:02

如果係玩珊瑚o既話,每日燈照時間最好固定咁長(而家要處理苔藻問題當然另計),唔好時長時短,最多都係禮拜六日多幾粒鐘就算。除非你屋企每日有人準時開閂燈,如果唔係,時間掣係必須品,可以用啲電子時間掣,有埋一週每日o既開關時間控制。
魚對光o既要求唔高,光照時間可以任你較;但珊瑚依賴光照生長,所以一定要模擬翻自然環境同規率,唔可以有人喺屋企至開燈。

小魚毛 發表於 2016-8-14 16:10
閂燈只係治標,水質唔好、啲石吸左NO3、PO4……你有翻光源,啲嘢會又生翻出呢。
所以要 ...

漂石如何漂? 漂完應該會變左死石要慢慢再養菌是嗎?

論壇元老

紅苔我試過 抗生素搞得店

wilson3383 發表於 2016-8-14 23:43
漂石如何漂? 漂完應該會變左死石要慢慢再養菌是嗎?

漂石就係殺晒生物石入邊o既所有生物同細菌,所以有人煲、有人乾晒,徹底啲就搵嘢湲:
可以睇睇呢篇:雙氧水漂石大法
另外呢兩篇講講PO4、NO3等等同草苔o既關係,都值得望望:
爆草好煩
po4怎樣形成

亦有大師喺呢樹介紹過一雙除苔粉:
除藻除苔好介紹