請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 19936|回復: 21

求指教,15/16中,Redsea Reefer Nano. [複製鏈接]

搬新屋。想開個海水缸玩。
N年前玩過FOT,今次想玩埋珊瑚。
不過已經脫晒節,得登上問各位高手。

問過幾間訂做,價錢原來可以差幾倍,試過有間18吋開我成$8000,平均都$3000-4000。嘩。小弟真係唔識選擇。以前$2、300已經做到4呎缸。諗諗。買套缸唔係差好遠。都叫做牌子。間間價錢差唔多。唔洗比人當水魚。
見Redsea套缸好似企企理理。又Size
仲1516緊 Nano 定170。
本身中意Nano 。四四方方幾靚仔。
但睇完實物又覺得Reefer 170 Size唔係大過Nano好多。但容量多成3份2。一個100L 一個160L,加上價錢其實差幾百。

下面係買list.

DISPLAY: Red Sea Reefer Nano
21G - 18"x18"x18" (Total System: 28G)
SUMP: 7G. ATO RES: 1.2G

LIGHTING: Shark LED Light A80
White / Blue Channel (2 Channel, Tuning Adjustment )
4 Type of the LED (White / Blue / UV / Blue + )

SKIMMER: Bubble Magus Curve A5
Pump  : ROCK DSP1000
Power  : DC24V/13W
Size: 185*180*470mm
Tank: 300L-500L
Water level : 20CM

REACTOR: Bubble Magus MINI 80
Pump : WP600
Power  : 220V/110V ,8.5W
Internal volume : 500ML

HEATER: 100W.

FLOW: Jebao RW-4 Series Wavemaker with Controller 10W 4000L/H

RETURN: New Jet NJ3000
Dimensions: 109mm x 96mm x 69.5mm
Power: 55 watts
Flow rate: 1500 - 3000 l/ph
Max Jet: 2.9 metres (114 inches)

求指教😁

最佳新人 論壇元老

正經 D 訂缸... 牌子野差過訂造. 如果玩珊瑚, 最平就係缸同設備... 唔好慳. 用好耐.

最好2呎起. 易玩D.

有位梗係買170,nano display tank 只有77L太細,170話晒都有130L,其他設備應該足夠,個ATO最好唔好用,好易水浸,換個好d嘅。如果玩RT要諗埋用邊種方法潻加元素,用滴定比較好。

Thanks 2位Ching.

其實都有問過幾個有玩開既fd,
比較有經驗既,15年以上,都話訂做好,料靚。
反而近十年養既,就話套缸唔差。有啲用過Redsea都話幾好。所以先諗買套。

想知訂做同套缸質素係咪真係差好遠。係咪同以前唔同。
其實訂做最怕係比人搵笨,可能用$5000係A訂,原來喺B訂 $3000搞掂。

大前提係你想玩幾大個缸,如果細缸,套缸冇問題。玩大缸玩設計就訂造。

5ocean 發表於 2016-8-29 18:01
大前提係你想玩幾大個缸,如果細缸,套缸冇問題。玩大缸玩設計就訂造。

2呎盡啦。屋企細。無計

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

2呎我覺得套缸都ok唔洗煩
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

Pm0pm 發表於 2016-8-29 18:14
2呎盡啦。屋企細。無計

2呎以下套缸冇問題,有時訂造都未必好,到時一肚氣,我都試過。

Redsea 唔洗煩   

論壇元老

優秀會員

現成缸既size安,緊係現成。定做都冇話揾笨,我個缸大路做,托返來運費都2K,識撿,D料真係靚好多。
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

feifeidragon 發表於 2016-8-29 21:38
現成缸既size安,緊係現成。定做都冇話揾笨,我個缸大路做,托返來運費都2K,識撿,D料真係靚好多。

首先多謝咁多位既回覆,
有Ching話訂做好,有Ching話套缸好。
坦白講,我本身係想訂做既,咁有個同事,玩廿幾年。
得登幫我打去幾間問,結果.....
我自己本身做建材。料值幾錢,其實大概都知道,
同事幫我問,講埋用咩料。
18吋缸,佢開我成$8000。嘩,大佬,真係水魚咁襟。個真係.......同事以前一直有幫襯開,其實識既,但無開名,佢都想知生客訂會開咩價。佢聽完都O,喂大佬,玻璃同木咋wo.值幾錢,生客都唔係咁ma.個真係.覺得.好無信心。.......
買部50吋Sony 4K 電視都唔洗8K啦。
不過我深信。如果佢地對熟客,絕對唔會咁我估呢度有唔少Ching係。
可能自己都係做銷售,覺得咁生客真係有過分。

Pm0pm 發表於 2016-8-29 22:40
首先多謝咁多位既回覆,
有Ching話訂做好,有Ching話套缸好。
坦白講,我本身係想訂做既,咁有個同事, ...

有同感D料值幾多心中有數,係大6掟個價比較合理,
不如如果係我redsea算

lee043210 發表於 2016-8-30 00:15
有同感D料值幾多心中有數,係大6掟個價比較合理,
不如如果係我redsea算

大陸訂唔係唔好,但又怕喺大陸訂完,運到落黎香港。有咩三長兩短就好麻煩。一個唔好彩,個角崩咗。但又唔影響運作wo。真係唔知點好。運返上去又唔係。到時又係得個煩字。香港訂,始終有咩問題,跟進都易啲。反而喺淘寶買配件我覺得就無所謂,買多都係輸幾十人仔。

Pm0pm 發表於 2016-8-30 08:22
大陸訂唔係唔好,但又怕喺大陸訂完,運到落黎香港。有咩三長兩短就好麻煩。一個唔好彩,個角崩&#21 ...

所以買個redsea算, 唔洗煩

Red Sea套缸靚仔又方便,而且價性比高,係好多Ching o既Dream Toy。但係玩Redsea套缸o既最大問題,係佢嗰間香港獨家代理o既「精彩行銷(騙)」手法,幾個月前至就ching講過:
Redsea 滴流套缸

另外,我亦都懷疑呢系列缸櫃o既可靠性同耐用性。佢呢種DIY式o既傢俬組裝方法,做衣櫃或者書櫃當然無問題,不過要呢放魚缸,我就有保留。所以幾位板大都話只有細缸可以諗,我相信就係呢個原因。ching你既然係賣建材,應該都可以睇到佢個櫃係用咩料。

我就懷疑呢種櫃可以用到幾多年,如果ching認為玩幾年再換新玩具無所謂就當然無問題,但成個缸全套設備過萬,換缸又未必全部架生用得翻,幾年貨仔咁玩法又會唔會奢侈左啲?

香港出名做珊瑚缸o既舖頭其實一隻手都數得晒,佢地大多都係唔近魚街o既樓上舖。佢地所sale o既,係質素、口碑同售後服務。因為客源唔多,所以是旦一樣做得唔夠,都好難生存落去。至於價錢,就當然唔係佢地o既強項啦。

我認為訂缸主要有呢幾個原因,至值得你畀更多o既錢:
1)特別o既設計,配合你個別o既要求,或者選用唔同o既器材,亦都可以選用唔同o既材料。
2)可靠o既質素,指用料、手工、同埋耐用性。
3)負責任o既售後服務,能提供中肯、可靠o既意見,清楚最新o既技術,但又唔會一味叫你幫佢買嘢。起貨前容許一定o既設計修改、起貨後能跟進所有問題。

開珊瑚缸的確有好多o既洗費,計算清楚,慳翻啲做缸錢,可以買啲好啲o既設備(ching好似未諗水冷,RT唔可以無)。加上ching有玩珊瑚o既老友指點迷津,咁就一定要好好利用,睇多啲、問多啲,比較多啲喇。

小魚毛 發表於 2016-8-31 00:00
香港出名做珊瑚缸o既舖頭其實一隻手都數得晒,佢地大多都係唔近魚街o既樓上舖。佢地所sale o既,係質素、口 ...

Thanks 魚毛兄同樓上幾位。
睇完各位指導真係獲益良多。
我會細心再諗諗。因為想長玩,唔想幾年貨仔就玩完。
明白養魚要比好多心機同$..開始諗既時候。有諗過。慢慢Upgrade上去。定一步到位。但宜家覺得。預多啲$。一步到位會好啲。請問師兄們有冇訂做缸介紹呢?感謝。

請問師兄們有冇訂做缸介紹呢我都想做個4呎缸

筆直夠o既話,就一定係一步到位好。養珊瑚唔同玩相機、電腦,器材設備不足,好多嘢都養唔到,你忍唔到手挾硬買返呢落缸,只會嘥錢同埋犠牲無辜o既生命,所以慢慢upgrade上去只會令你更痛苦。所以你一定要知道自己有幾多預算,可以買到咩器材,再認清自己o既設備可以養到咩生物,咁至算係一個全盤o既預算。

至於訂缸,你可以望望呢樹,雖然係四年前o既推介,不過嗰幾間小店依然建在,證明佢地o既商譽同實力都。其實魚街或者其它區都有啲樓上舖o既造缸口碑都唔錯,ching不防行多兩轉親身上去問問,唔一定要抱住格價o既心態,當傾計吹水咁,你會發覺個老闆想你養到珊瑚,多過想你幫佢做生意,就算你無畀錢,都會發覺多左好多嘢落你袋。訂缸唔係齋畀錢買個缸返呢,老闆同你啱口嘴形,至可以畀到令你滿意o既服務畀你。

小魚毛 發表於 2016-8-31 11:48
筆直夠o既話,就一定係一步到位好。養珊瑚唔同玩相機、電腦,器材設備不足,好多嘢都養唔到,你忍唔到 ...

感動。多謝晒魚毛兄。