海水領域 SeaFishZone

查看: 7262|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

RedSea Reefer 缸 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
請問用緊/ 用過 的師兄
個補水缸唔識落水到上水倉(就算上水倉已乾塘)
有冇計?

問過海洋世界阿石
佢叫我檢查哋喉及接口有無塞,
如果無就一定無問題

但我就是有問題
請指教
謝謝。

沙發
補水缸駁住個白色紐制有無郁過?試下向左邊拎下

板凳
arnold429 發表於 2016-9-26 00:24
補水缸駁住個白色紐制有無郁過?試下向左邊拎下

試過盡開,無效謝謝意見。

地板
咁你有無成組喉拆出黎睇有無塞呀?

論壇元老

海洋世界 d 售後.....................

係咪個O ring塞住咗呀,係個白色制裡面架!要拆開先睇到

差個浮波未拆咋。。
師兄你哋咁講即係佢係Work既。。
咁我再試試看,謝謝。

師兄, 請問此缸好用嗎? 我也想買此缸.

diyhohk 發表於 2016-10-21 19:42
師兄, 請問此缸好用嗎? 我也想買此缸.

個儲水裝置係WORK既
當換水清空咗個上水倉後發現
個儲水倉也清空咗自己(唔係慢慢流,係滴落尾倉)

如果說有乜唔理想
係個沙缸水體太細
加埋環更細
加多少少水就做成所有倉同水平
(即落水直入尾倉)
同時亦不可能唔熄上水泵換水
(迅間抽乾尾倉)

第二樣野係上水倉(即尾倉)喺最入最埋
呢個倉喺做清潔最唔就手

以我個Reefer 170 (24"x20"x20")為例
放六公升環已好盡
黑色背景無得揀,水晶玻璃唔夠水晶,無下滴流

好處係靜,冇無謂裝置見到,如灰喉,鴨咀

Tks Jay!
我諗住買48"或60",個底缸應該會大D好D掛!

diyhohk 發表於 2016-10-24 10:13
Tks Jay!
我諗住買48"或60",個底缸應該會大D好D掛!

留意係。。個沙缸唔係同主缸一樣長度架
Reefer 170 打上已唔同。

Ching ,我覺得reefer 170 /250 格局好精緻,最鐘意個補水,
不過我想問250 水冷放入面,散熱ok?
其實如果rt  缸,環夠唔夠放?
想問多小小,dc skimmer 會唔會好易壞?

Heyman 發表於 2017-3-2 10:25
Ching ,我覺得reefer 170 /250 格局好精緻,最鐘意個補水,
其實如果 ...

其實個補水缸水體很少,
而且,要個尾缸真係得好少好少水佢先開始滴水落去
最初仲以為佢唔FUNCTION

我無用到水冷,比唔到意見

rt  缸?  倒不用放生物環喇。

DC skimmer, 用過 H&H , Reeflive
個人意見係相對易壞

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Heyman 發表於 2017-3-2 10:25
其實如果 ...

唔建議放入面,我用緊170,見到佢只有後面少少位走喉,
散熱應該麻麻地
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500