海水領域 SeaFishZone

查看: 3093|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄介紹邊度造缸既地方 [複製鏈接]

樓主
如題, 想做個48? - 60? X 20? 既缸 (貼黑玻璃)

沙發
我就搵開柴灣中興,

最佳新人 論壇元老

板凳
官塘有咩地方做缸??

地板
可以睇翻呢樹個魚舖地址,雖然少少Out,不過大致上唔差得好多。ching如果筆直鬆動,可以去呢三間問問:
現代水族館、Reef Leader、珊瑚水族。
三間都係做缸買器材為主,再複雜o既問題都搞得掂,當然Professional o既服務,就收翻Professional o既價錢。

其次,我知道有做缸而又唔多聽過有鑊氣o既,可以問問呢幾間:
中興水族、海之花(己搬入屯門)、魚友水族用品(搬左去隔離花園街)、multi-hued-大根(不過啱啱又傳佢同阿鬼有關)、宏達水族

另外聽講屯門有一間玻璃舖做缸都唔錯,不過詳細可能要等屯門魚友答你。
其實好多魚舖都會幫人訂造魚缸,ching與其聽一兩個人o既推薦,不如花多啲時間search o下,唔好咁快卜鎚,行多兩轉,問多幾間,知多啲,就麻煩都少啲。

補充內容 (2016-10-4 16:47):
排名不分先後,仲有間Reef Channel(屯門)都可以問問。

補充多句,魚街好多地舖都只係顧住做生意,你養唔養得成其實唔多關佢地事,所以我只會去問價買魚買器材,訂缸就打死都唔會考慮。

LebornJames 發表於 2016-10-4 14:47
官塘有咩地方做缸??

瑚瑚水族&宏達。
海龍水族同鴻圖道一間新店都好似有訂缸服務,不過質素同口碑就唔清楚。