海水領域 SeaFishZone

樓主: s091031
打印 上一主題 下一主題

鬼爪點搞 [複製鏈接]

如果想買溥荷蝦 真係買藥水好過
因為又貴又唔見功效  
藥水都係$120到 買隻蝦成百蚊 買幾斤食無禁嬲
藥水至少殺到 但真係要好勤力先得
佢又唔可以成日用 用得又要換密d水

parker86 發表於 2016-11-4 08:00
如果想買溥荷蝦 真係買藥水好過
因為又貴又唔見功效  
藥水都係$120到 買隻蝦成百蚊 買幾斤食無禁嬲

用一粒細石壓住鬼爪上面等佢無晒光,過幾日拎起粒石仔應該就會成隻鬼爪"痴"係粒石度 TRYTRY

lcktemp 發表於 2016-11-3 17:05
仲有我當年發覺薄荷蝦成日自己失蹤,一百一百咁唔見,我缸又無WRASSE,最後搵到原來呢種打槐食蝦

對付成千上萬鬼爪,最有效方法是清缸,將珊瑚及生物石用筒養開,缸身用百潔布擦及刀片括及清洗,行淡水一二日。取出的生物石每件睇,在有鬼爪處用尖咀鉗鐘爛佢再滾水陸死佢,太多就成舊石過滾水。但最困難處理的是珊瑚上的鬼爪,真是要一只一只清。最近新買件扣回來,就連有三隻鬼爪,記清楚位置後,將件紐扣拿出,放在膠碟上,做手術咁逐隻用尖咀鉗(或尖的物件)搞爛(打轉)隻鬼手,再用淡水走鬼爪屍。對付鬼爪要趁數目尚少時,見一隻清一隻,不能讓佢有時間繁殖。