海水領域 SeaFishZone

查看: 5087|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

金碟唔開口 [複製鏈接]

樓主
請問各位師兄你們喂咩野令牠開口? 我喂粒糧,片糧,豐年蝦都唔食...

沙發
幾大

板凳
ab12389 發表於 2016-10-14 13:04
幾大

3吋半左右

最佳新人 論壇元老

地板
邊到買?

LebornJames 發表於 2016-10-14 13:27
邊到買?

king sir

king sir金碟都返左好耐,試下用蝦肉,換下水

最佳新人 論壇元老

有冇瘦到先
試下青口

蝦乾碎、紫菜碎、用較剪剪到粉狀試吓啦

用片糧、豐年蝦引佢,我條六吋金蝶成三個星期多先開口,有時要靠彩數,現只有等。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

紅蟲(乾)
暫時停賽

論壇元老

優秀會員

咩都試下啦,搞左成個月先開始食小小凍豐年蝦,成3個月先食得快DD,最後用3,4日用大雜燴轉乾糧,1個星期可以食晒所有乾糧後放入主缸,E+同班餓狼搶屎一樣沖糧。但成個月都唔肥。
唔中意食凍毛蝦同紅蟲。
結論:耐心,慢慢試。
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

最佳新人 論壇元老

tochostraw 發表於 2016-10-14 18:03
用片糧、豐年蝦引佢,我條六吋金蝶成三個星期多先開口,有時要靠彩數,現只有等。

六吋會唔會食粒?

最佳新人 論壇元老

feifeidragon 發表於 2016-10-14 21:48
咩都試下啦,搞左成個月先開始食小小凍豐年蝦,成3個月先食得快DD,最後用3,4日用大雜燴轉乾糧,1個星期可 ...

你個條幾大?

要幾耐先開到口?

論壇元老

優秀會員

LebornJames 發表於 2016-10-18 11:14
你個條幾大?

要幾耐先開到口?

我條係日日王賣淨好態4”東非。到家後眼邊有條粉刺,浸左幾次高濃TDC+甲基藍先冇。

一路用兜西住,頭3周咩都唔食,但會去望下,約1個月開始啄下凍糧,至2個半月可以食約4分1方凍豐年蝦(唔食果d,飄出比出邊D魚食)。然後用凍蝦做雜燴蝦膠,3日1次。3個月左右可以食晒投放D粒,喂左3日,耐性用晒放入大缸。我缸魚全部搶食,每天喂2次,每次3round,每round都唔超過10秒。

試過:凍豐年蝦,毛蝦,紅虫,各種菜,各種粒(浸軟),去殼豐年蝦蛋。有魚示范搶食有幫助。
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

最佳新人 論壇元老

東非都有金碟?

會唔會條碟, 一直都唔食, 瘦到死為止..

有師兄教用粉紅色片下。