海水領域 SeaFishZone

查看: 3543|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

大家用乜野黐生物石 [複製鏈接]

樓主
將佢兩舊黐埋?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
英坭
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
唔該河馬大哥,搭單問問,寶石花唔開,如果用AB水有冇用?

同AB水 有乜牌子好?

地板
vadoo 發表於 2016-10-16 12:34
唔該河馬大哥,搭單問問,寶石花唔開,如果用AB水有冇用?

同AB水 有乜牌子好?

寶石花放中低位,微流,等佢適應幾日就ok。。
如果唔開都冇計
另外a,b可以換水時+些許<最好check左kh,mg,ca再決定。。

普通水泥會升高PH,可以試試呢兩種快乾英泥:
1)Waterplug--詳細介紹:水泥痴石一問
2) 速硬-60--詳細介紹:速硬英泥
唔會升PH令化氮爆水,一般十至二十分鐘就硬晒,全安又快趣,反而問題係太快乾,你自己手腳都要快。唔係乾左就拆唔翻出呢。