請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6942|回復: 36

新開FOWLR [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

新開FOWLR兩個月
NO2已回落到安全水平

但開缸至今,
新魚落缸幾日起毛,0牛,
唔過兩周,小則數天叮走
只有魔魚同六線狐能存活

有乜計?
方案:
1. 拎走生物石,用黃骨,假石代替
2. 落藥(唔知咩藥)令活石變死石
3. 唔加魚直至個缸定下來

你指既安全水平no2到0未?
ph 呢?
同埋死左D咩魚?

3.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

hkueric 發表於 2016-11-2 07:48
你指既安全水平no2到0未?
ph 呢?
同埋死左D咩魚?

NO2,  Tetra 試劑最低果格,
魚包括仙蝶吊龍丑魔神像雙色啤梨

留下字睇reply
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

NH3??  PO4??
NH3比NO2更毒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

一日唔移除病原,一日個缸都不會穩定
2啦
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

jay 發表於 2016-11-2 11:47
NO2,  Tetra 試劑最低果格,
魚包括仙蝶吊龍丑魔神像雙色啤梨

連魔都頂唔順,個缸水或石一定有事,建議倒晒D水,清潔完個缸,再用滾水浸死D石,重新養返一個月水,再落魔試水,即由頭黎過

多謝師兄們的意見

但唔想甘輕易就選方案2
因為唔想放棄 FOWLR
否則就是FOT
會行方案3 多一陣子

其實,有無師兄係行FOWLR當中
可以分享下
尤其開缸初期
(有朋友說FOWLR頭半年別落魚。。。)

3等等

3等等

以前已經講過用生物石養魚最開頭係要養石唔係養魚,
係唔可以落魚個隻,好多高手都唔信,係要一開始落完石
立即買魚試水,最少2個月冇魚,冇魚都要開8個鐘頭燈,
如接受唔到可以買D珊瑚養下先,但千萬不能加魚,
過咗2個月後先買1條魚試水,前題系如果可以的話緊系Q完先放落主缸啦,
好多高手都頂唔到㗎,會放棄㗎啦

少做少錯忍有$買個大多多蛋白質分離器仲好啦。

巧恩 發表於 2016-11-4 20:11
少做少錯忍有$買個大多多蛋白質分離器仲好啦。

師兄唔係靚化氮就可以好快養得到㗎,
成十雞野器材咁又點,有得快嘅咩,講到養咗幾耐咸水魚,
1個月玩完唔養,唔再敢係魚街出現都見過,
係呢條魚街行咗20年咩都聽唔少,
信魚舖死得仲快,唔啱聽都系咁講,
你可以搵保養幫你攪佢地都系咁做,
除非佢流㗎啦

有無 FOWLR 師兄指點 0下
真係投降喇
只有魔魚,六線狐,金火公,番茄存活食細粒

jay 發表於 2016-11-4 01:16
多謝師兄們的意見

但唔想甘輕易就選方案2

我用生物石開缸一個月已落魚,八月開缸到而家,都算好新

hkueric 發表於 2016-11-21 19:26
我用生物石開缸一個月已落魚,八月開缸到而家,都算好新

師兄,0甘你個 FOWLR 哋魚有無發毛的問題,
我耗損的魚係細種仙
其間因為摟死魚而翻倒生物石而揚起大塵
哋魚就很快出毛
就係甘循環落去

可以分享多些嗎?
有咩魚養緊?
係咪有哋嘢我係做錯左呢?
謝謝。

jay 發表於 2016-11-21 23:03
師兄,0甘你個 FOWLR 哋魚有無發毛的問題,
我耗損的魚係細種仙
其間因為摟死魚而翻倒生物石而揚 ...

首先,我個唔係 FOWLR ,係珊瑚缸。我哋魚早前有白點問題係因為買返黎條粉吊傳開,但因珊瑚缸唔落得藥,只係取出兩條吊出黎隔離同落藥,三日後條帆吊頂唔順瓜左,八日後條粉吊醫好,但放落缸兩日係我返工期間跳缸,我返黎佢都瓜左。
試過死藍圈,不過後來發現佢不斷前後游係有病,只怪自己唔識揀,同我缸水無關。
而你摟死魚而翻倒生物石而揚起大塵未必係最大既問題,我懷疑你D石或D水本身有毒素唔干淨,所以你最好重新養過水,同整死D生物石再養返生。

暫時我D珊瑚都幾好,有豬腰、啫喱、草皮、海柳
魚有黃肚魔X2、小丑X3、火焰仙X1

hkueric 發表於 2016-11-23 00:24
首先,我個唔係 FOWLR ,係珊瑚缸。我哋魚早前有白點問題係因為買返黎條粉吊傳開,但因珊瑚缸唔落得 ...

多謝意見

整死生物石係咪真係好似樓上哋師兄所講
用熱水。。。??

真係好想知有無FOWLR 魚友