海水領域 SeaFishZone

查看: 7050|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新開FOWLR [複製鏈接]

樓主
你指既安全水平no2到0未?
ph 呢?
同埋死左D咩魚?

沙發
jay 發表於 2016-11-2 11:47
NO2,  Tetra 試劑最低果格,
魚包括仙蝶吊龍丑魔神像雙色啤梨

連魔都頂唔順,個缸水或石一定有事,建議倒晒D水,清潔完個缸,再用滾水浸死D石,重新養返一個月水,再落魔試水,即由頭黎過

板凳
jay 發表於 2016-11-4 01:16
多謝師兄們的意見

但唔想甘輕易就選方案2

我用生物石開缸一個月已落魚,八月開缸到而家,都算好新

地板
jay 發表於 2016-11-21 23:03
師兄,0甘你個 FOWLR 哋魚有無發毛的問題,
我耗損的魚係細種仙
其間因為摟死魚而翻倒生物石而揚 ...

首先,我個唔係 FOWLR ,係珊瑚缸。我哋魚早前有白點問題係因為買返黎條粉吊傳開,但因珊瑚缸唔落得藥,只係取出兩條吊出黎隔離同落藥,三日後條帆吊頂唔順瓜左,八日後條粉吊醫好,但放落缸兩日係我返工期間跳缸,我返黎佢都瓜左。
試過死藍圈,不過後來發現佢不斷前後游係有病,只怪自己唔識揀,同我缸水無關。
而你摟死魚而翻倒生物石而揚起大塵未必係最大既問題,我懷疑你D石或D水本身有毒素唔干淨,所以你最好重新養過水,同整死D生物石再養返生。

暫時我D珊瑚都幾好,有豬腰、啫喱、草皮、海柳
魚有黃肚魔X2、小丑X3、火焰仙X1

jay 發表於 2016-11-23 00:44
多謝意見

整死生物石係咪真係好似樓上哋師兄所講

我係用熱水,可以避免落藥殘留係舊石又污染個缸,除非你好肯定D藥一定無問題同落啱份量,否則熱水係最安全,但要浸耐D同水要夠熱

jay 發表於 2016-11-23 00:44
多謝意見

整死生物石係咪真係好似樓上哋師兄所講
其實玩RT 比 FOWLR 更高要求,事關你唔駛處理PO4,你水温高少少都無問題,但我27度水都足以令D珊瑚溶,信我,你重新養過D水最好,咁短時間死咁多魚真係唔適宜繼續,我擔心你剩返果D都養唔長