海水領域 SeaFishZone

查看: 14539|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

[反缸記]唔怪得D白點醫極都唔好啦 [複製鏈接]

樓主
一路以黎加魚都有時會生白點
做法都係用cupramine, 依足指示落藥, 一路都冇事

個缸一個月前加完魚爆細白點,一發現果陣, 廿幾三十條魚仔差唔多一半中招,包括缸入面所有仙科魚
於是捉晒所有生白點既魚入落藥缸浸cupramine, 一路跟足instruction 落藥, 每日換80%水, 醫左一個半星期, 一日死一-兩條度
開頭以為係因為冇用過濾, 測過NH3 都係處於危險既LEVEL, 所以估D魚係中NH3死,
之後即刻加返個filter, 用主缸生物環 (新環養唔切菌,都係得主缸拎環)
(當時已死剩7條)繼續用cupramine, 其間不在港5日, 一回來又死1條, 其餘6條情況好差,出晒水印,收晒口呆呆下,開始懷疑係咪根本D硝化菌比銅藥殺死晒, 所以中晒NH3毒, 但係測完水又冇事

於是轉用AB桶方法, 但仍然有2條魚救唔返, 但剩返4條開返口, 於是放返落藥缸觀察。點知2日之後佢地又再爆多次白點, 結果再落多次 cupramine. 情況冇好到,D魚又水印收口呆,我開始奇怪, 明明份量冇錯, 一直都係咁醫, 點會今次完全斷唔到尾? 細白係咪真係咁勁, 定已經變左種有抵抗力? 定係我份量太多?

於是買左支SERA測銅劑一試, 喂唔對路, 明明我份量應該已經係0.5ppm 佢測出黎連0.1ppm都冇, 唔怪得殺唔死, 於是望下說明書,睇下係我step錯, 定係D濾材吸左我部份銅, 一望,佢寫住, "可用SERA水質穩定劑清除過量銅金屬"

..........之前我用開nutrafin新水劑,因為化氮爆水所以換SERA..........

即場做左個實驗, 2 桶水加左同份量cupramine, 其中一桶有SERA水質穩定劑, 一度, 終於明點解落銅藥唔好用新水劑.....

今次真係好沉重既教訓...

沙發
經常加新魚都爆白點,點解依然吾Q魚?每天換80%水?之前沒用測銅劑你怎知道明明到0.5?

板凳

之前有用Q缸既,之前新魚白點都係係Q缸度發現間唔時主缸都會有白點, 一條魚 1,2粒咁, 好快又退左又冇事所以唔理
不過搬左屋之後未set返個Q缸, 見加左幾次魚一路無事就繼續

每日換水呀,因為果時藥缸冇過濾

0.5ppm係個樽有寫, 40L水跟住指示加最後係0.5ppm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
主缸落銅,不需每日換水。如(fot)缸

謝分享..
真係好沉重既教訓..

Galaxy 發表於 2016-11-22 00:05
主缸落銅,不需每日換水。如(fot)缸

其實我怕落銅藥會唔會影響到硝化菌同埋會比生物環吸左部份銅藥會影響到之後水質?

呢頭落銅嗰頭換80%水,咁銅

呢頭落銅嗰頭換80%水咁樣銅

打唔到字

calvin 發表於 2016-11-22 00:54
呢頭落銅嗰頭換80%水咁樣銅

換水後有加返同樣份量既銅

我平時連落五日籃十字已經可以殺清白點,其間冇需換水

calvin 發表於 2016-11-22 01:16
我平時連落五日籃十字已經可以殺清白點,其間冇需換水

連落五日?
如果照佢40L 16滴計, 即係每日落16滴?

落銅期唔使換水,要Keep 住0.05,所以要買测銅劑,唔夠要補,直至白點消失才換水。
魚已病,仲日日換水,水質變化大,死得更快。
p.s 退白點後,觀察多21天,才可加魚。

就算係Q桶醫好白點,又要清缸一個月,都要段估主缸白點死曬未,落返去白點未死清,攞嚟搞,放係Q桶成個月,吾白點死都爆身死,其實吾Q魚到爆白點,就要預左行沒辨法之中最好辨法!主缸落銅,百份百死亡率最低。

manchai 發表於 2016-11-22 01:25
連落五日?
如果照佢40L 16滴計, 即係每日落16滴?

Yes

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

非常值得分享,新入魚唔Q,落銅唔用測試劑,每日換8成水,完全係一個完美示範
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2016-11-22 12:15
非常值得分享,新入魚唔Q,落銅唔用測試劑,每日換8成水,完全係一個完美示範

所以就要分享下,呢D野唔做真係要承擔惡果
以前用Q缸時D魚多數死係Q缸,有D生白點醫得好就入主缸,到之後直車入去反而冇乜事精神開口就直車
成日見有人直車冇事,有樣學樣結果跟車太貼

前2樣我知衰
而家冚缸剷魚都死晒我冇得好講,我之前做既都係錯晒
雖然我係信個樽咁寫

每日換8成水我就有疑問
1)睇過D文落藥前如果有生物石要清走, 因為會殺死入面D生物
入面D生物係咪即係指硝化菌?如果係咁既話,濾材入面D硝化菌係咪都會死?
另外,銅藥會唔會吸左入濾材入面,就算之後加吸銅棉係咪都有機會吸唔走,咁如果日後想轉玩RT,D濾材係味唔用得?
2)咁如果要真係捉出黎醫(雖然我明主缸落藥係最有效),如果銅藥係會殺死D菌,咁係個藥缸度仲要唔要加濾材?如果唔換水,由佢14日,咪中毒死?
請指教,感謝各位

icefireman 發表於 2016-11-22 02:51
落銅期唔使換水,要Keep 住0.05,所以要買测銅劑,唔夠要補,直至白點消失才換水。
魚已病,仲日日換 ...

明白,我本身將有病既魚搬走左,咁如果主缸本身冇事既魚過左一個月都唔見有白點,係咪可以推斷主缸冇事?

感謝

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

manchai 發表於 2016-11-22 14:00
所以就要分享下,呢D野唔做真係要承擔惡果
以前用Q缸時D魚多數死係Q缸,有D生白點醫得好就入主缸,到之 ...

1)睇過D文落藥前如果有生物石要清走, 因為會殺死入面D生物
入面D生物係咪即係指硝化菌?如果係咁既話,濾材入面D硝化菌係咪都會死?
@生物唔同硝化菌、一般正常落唔會死菌
另外,銅藥會唔會吸左入濾材入面,就算之後加吸銅棉係咪都有機會吸唔走,咁如果日後想轉玩RT,D濾材係味唔用得?
@會.一般都會換走
2)咁如果要真係捉出黎醫(雖然我明主缸落藥係最有效),如果銅藥係會殺死D菌,咁係個藥缸度仲要唔要加濾材?如果唔換水,由佢14日,咪中毒死?
@如果主缸只有魚,全缸落銅7日,關Uv,可開化氮。7日后換走一半水,加之前50%藥.,一定要測銅
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

謝分享..