請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12949|回復: 30

連爆兩次缸, 唔通個天都唔想我養魚?! [複製鏈接]

呢次真係心灰 , 爆第兩次缸,上一個缸 2 手買返嚟, 日子耐咗, 老化爆, 我都明白,
但係買咗個新缸唔夠 2個月, 又爆, 真係灰哂 !~
每次爆缸, 成地水, D 魚死哂, 真係無哂心機.

我半年2次仲黑。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你果個乜嘢缸?影張相睇下,因為一般都只會漏水,
除非有外在衝擊,否則好少會爆
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

幾分玻璃 ?甘易爆 ........

講到甘化學😨😨
睇魚魚
https://www.flickr.com/photos/162333693@N04

師兄分享下發生乜事。
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

論壇元老

最重要分享出自何處
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人 活躍會員

兄個缸幾大?有無灣角?水平有無關係

您用左Tempered glass?

重以为爆两次藻,原来真係爆缸。
師兄分享下發生乜事。

我都想知發生咩事... 等大家可以注意一下...
RED SEA 170
小丑 X 3 , 金頭仙 , 火焰仙 , 檸批 , 白尾 , 法仙 , 灰仙 , 珊瑚美人 , 珠仙 , 馬安 , 醫生蝦 , 火焰蝦

第一次水晶玻璃分2自己開窿可能迫母迫得太底部爆玻璃
第二次卡奇2分玻璃開窿迫母駁喉注水唔流水加6寸沙養幾個月前面玻璃近底裂開大約8寸長幾條仙死亡但係的葵又無死現在仲係度2個都係24寸。

巧恩 發表於 2016-12-15 19:34
第一次水晶玻璃分2自己開窿可能迫母迫得太底部爆玻璃
第二次卡奇2分玻璃開窿迫母駁喉注水唔流水加6寸沙養幾 ...

ching兩次都係自己開窿@@!?

係呀

我現在又係24 寸2分半玻璃自己開無事一切正常我諗厚的玻璃無咁易爆。

見過鬼都唔怕黑喎O.o

無計即買即用即做仲慘過軍訓。

唔好意思 !!~~ 咁多位大大。
近排忙到甩轆。

呢個就係之前新買 爆缸, 右手前面中上位置爆到落底。到依家仲未開返個缸。

個天應該無唔想你養魚,更大原因應該係ching買錯魚缸放錯位。
1)彎角缸出名易爆,通常舐嘢出事都係呢類缸。Ching爆過一次缸,如果做o下research,就唔會貪靚揀佢。
2)個缸應該係2分玻璃,咁大個缸但啲玻璃咁薄,你重要掛咁多傢生,咪即係叫自己快啲換缸。其實呢個缸只係啱玩啲簡單設備o既系統。淨係睇你套燈同架,就成副觀音頭,掃把腳咁樣。如果你講清楚有咩傢生,有良心o既魚舖都唔應該賣呢個缸畀你。
3)個缸右手邊係咪雪櫃?係你就明點解個缸爆喺右手邊,呢個都可能係你上一次爆缸o既原因,而唔係單單因為個缸老化。因為每次你開閂雪櫃門,啲震動都會傳到去個缸度,再加上你個缸右邊又燈架、又造流、 又磁刷咁多嘢⋯⋯Ching如果要拎個缸返舖頭換,就千祈唔好畀老闆見到你呢張相。

Ching如果想用翻呢啲傢生再開第三個缸,第一要轉位,第二要揀非彎角缸;第三,呢個size o既缸起碼要用兩分半玻璃,三分就更好。其實你呢兩個缸o既價錢加埋,都夠你買個好啲o既背漏缸。

小魚毛 發表於 2017-1-11 10:44
個天應該無唔想你養魚,更大原因應該係ching買錯魚缸放錯位。
1)彎角缸出名易爆,通常舐嘢出事都係呢 ...