海水領域 SeaFishZone

查看: 6233|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

新手開缸-爆藻爆完了嗎? [複製鏈接]

樓主
第一次玩海水缸
活石加左二星期,燈24小時開。
上個星期循環泵壞左。連石頭上的小螃蟹都死埋。
水質是不是好差?
1 2

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
24小時開燈?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
ybkwok 發表於 2016-12-24 23:31
24小時開燈?

是啊。網上爬文章學的。

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
你想養咩先
返工冬眠放工失蹤善良熊

水質好壞唔可以就咁用眼睇,有無買架生驗水?
鹹度計、NO2, NO3, PO4試劑,呢幾樣基本嘢唔可以無,更加唔可以唔測。
如果有測過,就Post埋數據出呢;如果無買,就嗱嗱聲買返呢先講。

你而家似係開燈太長時間,所以就勁爆草,又因為爆草,所以嘔晒泡。RT開缸爆草係正常,但無聽過24小時開燈呢「谷」草,或者加快開缸過程,ching一係舖條link出呢大家研究。

上水泵整翻未?上水泵係個缸o既心臟,唔可以停,亦都唔可以求期用cheap嘢。

Teddy 發表於 2016-12-25 11:30
你想養咩先

目標是珊瑚啦。但是現在一點頭緒都沒有

小魚毛 發表於 2016-12-25 15:29
鹹度計、NO2, NO3, PO4試劑,呢幾樣基本嘢唔可以無,更 ...

no3就買左,其他明天去魚街掃貨。哈哈

水泵如果買二手貨有什麼要留意的?

小魚毛 發表於 2016-12-25 15:29
鹹度計、NO2, NO3, PO4試劑,呢幾樣基本嘢唔可以無,更 ...

多謝🙏ching這麼專業的回覆

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Yanisehy 發表於 2016-12-25 19:21
no3就買左,其他明天去魚街掃貨。哈哈

水泵如果買二手貨有什麼要留意的?

泵最好買一手啦每個泵都有壽命時間
買二手你唔知上手用左幾耐
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2016-12-25 19:57
泵最好買一手啦每個泵都有壽命時間
買二手你唔知上手用左幾耐

主缸+沙缸一共166升水,買多大的泵?new jet3000?變頻的泵是不是省電?

版主

初級新手水水熊

Yanisehy 發表於 2016-12-25 22:20
主缸+沙缸一共166升水,買多大的泵?new jet3000?變頻的泵是不是省電?

沙缸同主缸高度差幾多,要計下楊程再睇下個泵ge楊程有幾多
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2016-12-26 08:37
沙缸同主缸高度差幾多,要計下楊程再睇下個泵ge楊程有幾多

缸是30寸左邊滴流下水,櫃高80,最多一米二遠

多囗問下有化氮。

上水泵長遠4000L會好的。

買全新newjet泵
深水寶石 ,藍點古b,麒麟仙,金毛巾b,澳洲仙,紫火鳥x2 ,火焰仙,檸檬批,黃吊,藍吊,藍眼吊,公子小丑 ,士多啤梨,雙色士多啤梨,金較剪古b,紅番古b,藍魔,醫生魚,醫生蝦,性感蝦,黑海參,虎紋海參,紫海兔,紅海星
豬腰  寶石花 提子 黃火柴  茉莉花  大手星花 螢光水桃花 菇 雞冠 皮革 橙海棉 藍柏 縷扣 人工角 雙色紅奶咀葵

巧恩 發表於 2016-12-26 10:26
多囗問下有化氮。

搵另一位ching賣左了bm c 7

巧恩 發表於 2016-12-26 10:46
上水泵長遠4000L會好的。

是不是計埋衰竭?哈哈😄

honik 發表於 2016-12-31 11:24
買全新newjet泵

價錢貴a不過值得投資

水冷呢?

睇師兄個缸應該反左佢再開過會好d,玩珊瑚無得一步登天,基本上燈,化氮同水冷係必備