請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7316|回復: 14

RO芯玩完? [複製鏈接]

CHING們,

小弟支400G RO 芯用左5個月 ( 大約600L水), TDS 已經升到同水喉水一樣, 想問下係咪即係要換? (TDS : 2X ) 說明書寫RO芯可以用到最少10000L ?

要,雖則說明書係咁寫,但都要因應唔同地區。

係咪無先除氯氣?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你個只系咪得兩支樽、一ro..一di 個款?
說明書只能參考、自己實際用落就知

1398killer 發表於 2017-1-5 07:50
你個只系咪得兩支樽、一ro..一di 個款?
說明書只能參考、自己實際用落就知

我個隻係有六舊野
棉 棉 碳 RO T33 DI

lcktemp 發表於 2017-1-4 21:20
係咪無先除氯氣?

要除氯架咩?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

tstspage 發表於 2017-1-5 09:33
我個隻係有六舊野
棉 棉 碳 RO T33 DI

佢寫10000Hrs,
好睇本身來水既污染度...
tds 過左雙位水已經有咩用...
t33 可以不用..
你有冇定期換棉芯? 炭芯??

要除氯架咩?

氯氣係ro membrane最大敵人!

我支ro芯得75G, 每日10liter, 用左半年, 仲係可以100多tds降到2!我支活性碳芯係椰粉壓實!
另一個問題係水越行得快,越小時間同活性碳接觸,更難除氯!

當然唔同ro芯和活性碳芯對氯氣底抗力都唔同!

補充內容 (2017-1-5 16:44):
粿粒活性碳我個人覺得無咩用! 接觸面太細!

lcktemp 發表於 2017-1-5 15:13
氯氣係ro membrane最大敵人!

我支ro芯得75G, 每日10liter, 用左半年, 仲係可以100多tds降到2!我支活 ...

我支野過左兩層綿之後會過碳 但有冇用真係唔知

1398killer 發表於 2017-1-5 11:07
佢寫10000Hrs,
好睇本身來水既污染度...
tds 過左雙位水已經有咩用...

綿同炭都未換, 冇諗過咁快就打柴

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

tstspage 發表於 2017-1-6 09:14
綿同炭都未換, 冇諗過咁快就打柴

綿, 炭要定期更換,
否則增加支RO負擔.

tstspage 發表於 2017-1-6 09:13
我支野過左兩層綿之後會過碳 但有冇用真係唔知

如果你個RO系統真係行到400G水流咁快(我支得75G),一般除氯碳樽未必發揮到,大概等於水候水直入RO!

我啲野係淘反嚟,如果你要可以比你參考下!

以上非科學數據,只係好過完全唔知點入手咁解!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

要除氯架咩?

你有用炭,
咪已經除緊氯氣羅,
定期更換 棉+炭芯...就OK啦~

拆開支ro芯睇 冇咩污糟 裝返好之後過一次水 Tds 去返3

tstspage 發表於 2017-1-12 16:22
拆開支ro芯睇 冇咩污糟 裝返好之後過一次水 Tds 去返3

咁即係之前ro 嗰part因某D原因有D漏水..