請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 10148|回復: 27

RT缸有白點蟲會自然死嗎?     [複製鏈接]

如題,之前白點搞到我已經死剩一條魚,暫時呢個半月都無再加新魚,而呢條魚唔發作已六星期,咁係咪可以加新魚啦?

有魚就不會死,有無Q魚?無就加吧。
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

有魚5會死,沒魚都要等成個月,,,,5係5發...條魚身體變差就黎...

白點無處不在,珊瑚缸就更加避無可避

有得避,但好多人冇理姐,唔Q就直車入缸

聽說空缸是1個月白點會死晒

arfaifai 發表於 2017-1-17 08:08
白點無處不在,珊瑚缸就更加避無可避

咁我應該點?唔理照加魚?

610449 發表於 2017-1-17 08:35
有得避,但好多人冇理姐,唔Q就直車入缸

我無Q缸,之前試過用Q桶,死亡率甚高,咁係咪無Q缸就養唔掂RT?

hkueric 發表於 2017-1-17 10:38
我無Q缸,之前試過用Q桶,死亡率甚高,咁係咪無Q缸就養唔掂RT?

RT缸主角系珊瑚,魚系陪襯,師兄你唔好攪錯嘢

hkueric 發表於 2017-1-17 10:38

我一直珊瑚缸,一直無Q缸,水循環唔好,太多生物導致水質變差,溫差太大,硝化系統失平衡, 魚就好容易生病,
一直以來魚有白點都係自己痊癒在缸內,如果本身水質有問題,你點攪都無用
其實你試想象,缸內既水質就如空氣,空氣差,強人都會病倒

610449 發表於 2017-1-17 11:09

Agree !!

610449 發表於 2017-1-17 11:09

sorry! 咁我更正,我係養混養缸:魚,珊瑚同蝦,對我黎講全部都係主角

師兄一共死咗幾多條魚。如果係水質差。咁你啲珊瑚開成點。

無十全十美,RT缸無白點,唯一方法咪唔養魚,開多個FOT玩魚,有白點就醫,但你買新魚翻黎又要Q,之後又有白點又要醫,手痕又買魚又要Q,白點無限loop

hkueric 發表於 2017-1-17 11:46
sorry! 咁我更正,我係養混養缸:魚,珊瑚同蝦,對我黎講全部都係主角

咁真係難攪,見ching你D舊文章你有落仙落缸,
其實你知唔知仙系會食珊瑚呢?
有冇100%唔食珊瑚嘅仙我可以好肯定答你系冇嘅,
仙又會食蝦,其實其他ching比嘅意見幾好,
開2缸1缸珊瑚加蝦,1缸魚就唔會有事發生。

波波 發表於 2017-1-17 01:01
有魚5會死,沒魚都要等成個月,,,,5係5發...條魚身體變差就黎...

我試過1個月系唔得,最少都個半至2個月至清得曬D白點,
所以唔再敢唔Q魚落缸

610449 發表於 2017-1-17 12:40
咁真係難攪,見ching你D舊文章你有落仙落缸,
其實你知唔知仙系會食珊瑚呢?
有冇100%唔食珊瑚嘅仙 ...

我條火焰仙生前係唔食珊瑚,養咗兩個月無啦啦瓜柴,死前仲好好胃口,另外條土耳其仙都係唔食珊瑚,白點病瓜埋

Pm0pm 發表於 2017-1-17 12:06
師兄一共死咗幾多條魚。如果係水質差。咁你啲珊瑚開成點。

一條帆吊、一條粉吊、一條火焰仙、一條土耳其仙、兩條小丑,一條藍魔,成缸魚到而家死剩一條最細既藍魔,D珊瑚越開越靚,包括有豬腰、啫喱、海柏、日本草皮、大手星花,仲有隻好生猛四圍走既葵同兩隻醫生蝦

610449 發表於 2017-1-17 12:48
我試過1個月系唔得,最少都個半至2個月至清得曬D白點,
所以唔再敢唔Q魚落缸

我而家都諗緊買個8-12吋既AA缸做Q缸,貪佢平、細細個有燈有過濾,呢個主意work 嗎?

hkueric 發表於 2017-1-17 13:19
我條火焰仙生前係唔食珊瑚,養咗兩個月無啦啦瓜柴,死前仲好好胃口,另外條土耳其仙都係唔食珊瑚, ...

你養兩個月....我養三年食得痾得,肥肥白白都離奇死亡