請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6190|回復: 19

新手開缸 [複製鏈接]

新開缸3個星期

12'背濾,QQ1化氮,生物石,三點白

從開缸7日後到宜家,NO2check都是0

請問系5系可以落其他魚?

thanks!!!!!!

12寸不用加化氮!亦不用急加開缸魚,更不好用三點白,惡同大,以後加魚麻煩,正常計就是有光照,落魚糧或死蝦,等待生物石和玻璃出現嚴重啡苔,到時不用理它,待啡苔慢慢減退、換水,放一,二條籃摩開缸,吾死就可以加其他魚,記緊Q魚。

777 發表於 2017-2-3 21:20
12寸不用加化氮!亦不用急加開缸魚,更不好用三點白,惡同大,以後加魚麻煩,正常計就是有光照,落魚糧或死 ...

OK
等啡苔自然退?

thanks!

我開缸半年,啡苔有多無少,我仲 keep 住每星期用刷刷苔,不過叫做多左D紫苔囉

hkueric 發表於 2017-2-8 22:55
我開缸半年,啡苔有多無少,我仲 keep 住每星期用刷刷苔,不過叫做多左D紫苔囉

開缸一個月,
生物石同缸都開始爆啡苔,
就是吾知幾時可以加魚......

苔需5需要買吊或螺清?

gavin 發表於 2017-2-8 23:01
開缸一個月,
生物石同缸都開始爆啡苔,
就是吾知幾時可以加魚......

吊對水有要求架,要試揾魔試,我就揾左一對黃肚藍魔,都幾靚,買細條 D日後易加魚,但記住兩點,千祈唔好幫襯集中營買魚,中焦率極高,除非識落藥,同埋一定要做足 Q魚,螺據聞對苔幫助不大,而且反轉左有時唔識反翻轉,聽落都幾煩,我都打消左買螺除苔呢樣野,家陣用緊除苔水,效用都有 D,但據聞要用到第二枝先有明顯果效

師兄, 如果是RT 缸, 請問用那種除苔水效果較好, 可介紹嗎? 謝謝.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我用呢隻
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

請問這支在魚街買到嗎? 還是一定要上ebay 網購, 謝謝幫忙.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

wing123 發表於 2017-2-9 13:49
請問這支在魚街買到嗎? 還是一定要上ebay 網購, 謝謝幫忙.

藍x球有
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

收到, 謝謝版主

hkueric 發表於 2017-2-8 23:09
吊對水有要求架,要試揾魔試,我就揾左一對黃肚藍魔,都幾靚,買細條 D日後易加魚,但記住兩 ...

OK但我剛剛開缸一個月,三點白一直沒事
需要宜家入2條魔試水?

thanks!

既然決定加魚,就買原本想養既魚,你缸太細,買對小丑,一條吊一條仙差不多到定,苔用刀片刮,工作魚只會啄到玻璃一個個咀印,而螺就屙得多。

gavin 發表於 2017-2-9 17:44
OK但我剛剛開缸一個月,三點白一直沒事
需要宜家入2條魔試水?

條三點白養咗幾耐? 睇耐D好

hkueric 發表於 2017-2-13 00:56
條三點白養咗幾耐? 睇耐D好

一個月,
已經放左兩條小丑死士,
第二日,小丑未有事,不過未肯食糧😭

補充內容 (2017-2-16 20:28):
第四日,小丑仲未食糧,啡苔缸壁都開始爆,請問師兄需要先換水嗎?
thanks!

777 發表於 2017-2-9 18:00
既然決定加魚,就買原本想養既魚,你缸太細,買對小丑,一條吊一條仙差不多到定,苔用刀片刮,工作魚只會啄 ...

買左兩次小丑,都有一條垂直遊到缸面,跟住就返左大海

另外一條就無事(已養5日),請問是水未好,定其他問題

thanks!

既然你都決定加魚,就吾好理水得吾得,我缸水幾年,都吾包養到,中下價魚系比較難養,尤其集中營啲小丑,十條養到3條都算不錯,最好買人工小丑或自家繁殖果啲,好養啲,再吾得用隔魚箱西起條3點白,新魚落去怕攻擊有壓力,吾開口,總之好多因素、養一缸定又健康既魚要花好多心機。

777 發表於 2017-2-18 00:02
既然你都決定加魚,就吾好理水得吾得,我缸水幾年,都吾包養到,中下價魚系比較難養,尤其集中營啲小 ...

已經無買集中營,買完都先西起訓糧,可惜都系無開口,一星期返大海😭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

gavin 發表於 2017-2-18 23:01
已經無買集中營,買完都先西起訓糧,可惜都系無開口,一星期返大海😭

耐小小先喇,未心急.未晒錢.3點白係非常難屎的.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2017-2-19 23:04
耐小小先喇,未心急.未晒錢.3點白係非常難屎的.

明白  暫時都5敢加魚止

等啡苔退中。。