海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮
打印 上一主題 下一主題

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

nat 發表於 2017-2-7 23:11
其實問題好簡單,樓主米上去問番老板,上次買條。。。。。又話拆傷。。。。
片面之詞無乜用,可能老板記得 ...

呢個...我又無諗過...

但我還是另找落腳處

C兄如果你有一天放魚,交收時我會問你幾個問題,例如,點解魚在魚袋𥚃好似好情驚咁、魚係魚袋色好似好淡?就算你回答我幾完美,條魚返屋企死咗,我都可以用一百個理由入你,下次買車記得問埋油缸有多少油,多一升少一升,退貨兼且告到對方坐監!吾怕講道理,最怕碰到無賴!

777 發表於 2017-2-7 23:49
C兄如果你有一天放魚,交收時我會問你幾個問題,例如,點解魚在魚袋𥚃好似好情驚咁、魚係魚袋色好似 ...

知, 我會如實作答...

不知, 我會答你唔知....

如3樓呀sir....亦曾經....試過, 我問魚回態未...換來一句.. "你驚就睇定D先, 我都唔敢肯定"

但我今時. 亦會有幫親....

777 發表於 2017-2-7 23:49
C兄如果你有一天放魚,交收時我會問你幾個問題,例如,點解魚在魚袋𥚃好似好情驚咁、魚係魚袋色好似 ...

我沒有要求過回水....

商店要檢討的不是品質...是手法....這樣的提出也是無賴?

我好同情C兄 新手買魚通常都信鋪頭 新手邊度會識睇
今次當經驗 下次信五成 再多幾次就信自己
事件可能誤會 鋪頭都未必知條魚得唔得 忘記過去 繼續努力

我都試過post過鋪頭不是 之後被圍攻 討論區係會咁 唔使放係心
由頭到尾 你都係話 (如果唔敢肯定 就唔好話無問題)
唔明點解會變晒意思

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

alvin2008 發表於 2017-2-8 07:38
我好同情C兄 新手買魚通常都信鋪頭 新手邊度會識睇
今次當經驗 下次信五成 再多幾次就信自己
事件可能誤 ...

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

以後魚鋪賣魚必定要話唔咁肯定,帶翻頭盔先得

果d 答我驚死唔好買,我都唔知既回答, 對好多人來講 等同串人

睇下幾時吖 king sir 就遇著ed人,又比人放上網話手法有問題。

每個人有把尺,不過睇下長定短者, 所以無需要討論。各有各買米得,都無需要其他人認同,不過放得上網 ,就有心理準備 人地用自己把尺比你把短尺, 受唔起就唔好咁有型放上網

chihim 發表於 2017-2-8 10:00

早安呀...C兄
一大清早...就那麼好火

我已提過了...我只是提出一個參考及觀念...
選擇權在觀眾眼中...

我沒強求過你一定要認同我......相反, 我亦沒必要認同你

我十分歡迎你不接納我的提出...但這留言依然不會因你而改變.....
你在做如此途勞無功之事....又如此勞氣...何不...享受清早...去飲杯茶

well。。其實你都幾介意架啵, 一直回復。。

買條魚搞到咁麻煩。。陰公豬。 哈哈     有d野扮唔到架

chihim 發表於 2017-2-8 10:00

C兄...小提議.....
你可以把思想拉闊一點.....

每種言談...都不一定是要 討論至極的.....
而我此處我只是把事情陳述...提供各位參考

就算C兄.....自認言之有理, 扎地有聲...在第三人眼中...
亦只是一種參考...高不高...當然你亦可以自決是比天高....又是,觀眾的決定了

chihim 發表於 2017-2-8 10:20
well。。其實你都幾介意架啵, 一直回復。。

買條魚搞到咁麻煩。。陰公豬。 哈哈     有d野扮唔到架

我不介意與人討論.... 但我不是一個強迫別人的人....
可能大家受的教育方式不同吧....

well。。 又要小氣,條魚發上網,講不過就迴避扯開話題,用大量既指責話人e到 果到,再唔係就出絕招 大家把 尺唔同(無結果咁討論乜野?) 最搞笑就係 咁多矛盾位 唔面紅。

哈哈。。。 上網e個咁無聊既活動,唔無聊上來做乜? 難道有人好認真咁上? 哈哈哈哈哈。。 現實大把有意義既野做啦。。。 不過d人又要上網啵,上得呢又要話人無聊。。。  god。。 其實ed人係唔係低能? 最過癮係我打字1分鐘70個以上,鬥on鳩花時間既話,打得比我慢都係無聊之人,因為時間成本輸了。  

上網有咩教育?   幼稚園囉。。 哈哈

咁耐都唔回? 咁繼續翻去 死魚問題上

你連魚都q死埋,有無尊重過條魚?  死魚又唔服氣,發上網作故仔 想人公審?? 點知無咩人支持 就轉台去只係分享?不過分享得來又有把尺? wow 其實做咩者你?  好無聊吖你?   我建議你發上各facebook 群組,繼續無聊

表面就我又沒說退錢,只是一個買魚分享,實質就未有真實證據下出post 抹黑、寫明做生意沒誠信,自己Q死條魚,條氣吾順,找位上黎嘈,你認啦岳不群,偽君子真小人。

chihim 發表於 2017-2-8 11:02
well。。 又要小氣,條魚發上網,講不過就迴避扯開話題,用大量既指責話人e到 果到,再唔係就出絕招 大家把 ...

C兄...我不知道你知不知道,其麼叫...絕對值... "1+1=2"
只會有一個答案出現的就會叫絕對值,

在某些事情的下只有 "觀點"與"角度",是沒有絕對值的....

而觀點,角度當然是個人....

我已經多次提出了...我沒有強迫任何人一定要相信..我的價值...

最後..我是提出我跟你過往接受的教育方式不同.....而導至大家的認知觀有分歧....
C兄認為...自己的尺較長...度得比較準....

我提出的是一個 "參考值".... 有多長...每個人可自行去驗證或量度..我歡迎你自行決定.....
在我的立場我不會強迫你的意向...但我會因為自己的經歷..而保留自己的感觀...

我跟你的出發點是有所不同....

777 發表於 2017-2-8 11:15
表面就我又沒說退錢,只是一個買魚分享,實質就未有真實證據下出post 抹黑、寫明做生意沒誠信,自己Q死條魚 ...

...... 其實.......何否先看前文....死魚我也從各鋪試過....重點是銷售手法........

你的價值米唔值囉。。 咁簡單
解釋咁多 都唔會值,逼咩者 網你你逼到咩? 本來都逼唔到,講咁多? 你真係幾無聊啵。  你分享 人地都分享。 討論咩? 你都話唔會接受啦,不過又要繼續解釋啵。。。 喂 你好無聊吖。。 矛盾哥

chihim 發表於 2017-2-8 11:35
你的價值米唔值囉。。 咁簡單
解釋咁多 都唔會值,逼咩者 網你你逼到咩? 本來都逼唔到,講咁多? 你真係幾 ...

恩....這樣吧
若閣下認為此事為虛言...就請照常光顧吧....閣下亦何去表揚或介紹此店.....

而我...也不會因為你而去改變留言....我不打算改變你.......

我們不斷在原地兜圈...我也不想重覆相同的意思多次.....

豬大炮 發表於 2017-2-8 11:49
恩....這樣吧
若閣下認為此事為虛言...就請照常光顧吧....閣下亦何去表揚或介紹此店.....

無人知你講緊邊家鋪頭,你有講明咩?
我買魚買珊瑚 唔需要鋪頭同我介紹啵,我點解要聽?
我自己養我自己簡 一直無問題。
永遠係d 人 唔張生物當一回事,打算傻瓜式咁聽人講就買,出事就話人唔講清楚,又點又點。
我開魚鋪我都理得你啦,翻一千幾百條魚,條條記到實有咩問題? 屌 買果個盲架?  最怕做著ed人,自己又唔識,死左條魚賴生賴人,又唔敢上翻去對質? 多網單方面故事要人評論吖? 好啦 無咩人評就多多理由 文字去包裝。。 係吖,唔係死魚問題 係手法問題。 得你覺得喳
講。。 你繼續講啦。 哈哈

chihim 發表於 2017-2-8 11:57
無人知你講緊邊家鋪頭,你有講明咩?
我買魚買珊瑚 唔需要鋪頭同我介紹啵,我點解要聽?
我自己養我自己 ...

若C兄要開名...我就只能說是巴東.....
我不知C兄...是否了解銷售的事宜...

本人從事銷售相關事宜, 不清楚的事,會先驗證再作答...
若為求得到生意, 而胡編事情...必惡果...

小弟的同事就是因合約中某一條款隱瞞了, 而令公司官司纏身......亦流失一大客

若各店學此閣下一句... "屌 買果個盲架?" 相信香港很快會淪為黑城市