海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮
打印 上一主題 下一主題

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

河大點分輸贏?有乜獎先?

chung826 發表於 2017-2-8 18:47
師兄呀!師兄!你仲未明呀?!得閒當同你吹吓水!
1.你冇要求店主揀魚,你自己揀條有問題嘅魚 ...

1. 揀中問題貨品..我認是不夠細心...在此點我已經引以為鑑...
就算店家用大藍燈照魚...我下次也會要求熄燈...不熄不買...(不是反質你....此話當真)

2. 睇錯...與已發生事情....是兩碼子的事...

店主說得出是落缸擦傷...即是有印象吧....有印象的事情...但又會睇錯???
而擦傷的眼...又會在數天後開洞....

照你所說店家...看見魚有問題...一句睇錯...就可以責任全去?
(答得出落缸擦傷就係有印象既事情啦...何來睇錯呀? 真的擦傷.. 但數天後魚後出現蛀食現象...真的睇錯?)

3. 當時,我只是半知情...包裝前..魚眼去到甚麼程度....實在難以判定...(店家若有心提醒何不在入袋前先讓我過目? 但就是在包魚後才提出)

魚眼的傷因跟店家描述都不一致...這樣也不關事? 他告訴我擦傷...若是事實..我當然接受...但在數日發生的事情...根本是另一回事兒吧
當天若他說 "魚有點矇眼...原因未知..." 我就當然不要了

".店主話擦傷就一定係架咩?店主唔可以睇錯?你當店主係獸醫黎?" 唔知又講到係自己擦傷? 若店家當刻不是太肯定魚眼是如何弄傷...何不直接問我要不要...但偏偏就說是自己弄傷..既然不是獸醫...又何解肯定是普通擦傷?不是獸醫..又說魚能在數天內復原...而最後出來的徵狀是被蛀食的? "

究竟店家是好心提醒小弟...還是輕化情況.. 在此我相信後者..
真的好心...看見貨品有問題....就真接問我要不耍...或讓我另選一條吧.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

明咩者,我話緊你對生物唔負責任吖,人講乜你都信吖,你明唔明吖又? 我理得吖老闆有無呃你者,關人鬼事吖?  你相無片無,得段文字,就咁信你 走去話吖老闆? 其他人我唔知,我就唔會單睇一段字就信曬 走去話吖老闆囉。 但我就親眼睇到你文字裡面比人知道你係幾咁賴皮,幾咁自以為是囉

就係你話版主收錢 無證無據已經清楚你為人啦,問到你還當無事發生? 你現在還據理力爭吖?   上面有兩個管理員留言吖,你話埋佢地收錢幫魚鋪 吖笨。 總知唔支持你就收魚鋪錢吖嘛,得架啦。 大家都明

甘如果魚舖賣魚比我,3日後死左。係咪應怪魚舖無同我講條魚會死?
佢呃我?誠信問題。

chihim 發表於 2017-2-8 20:21
明咩者,我話緊你對生物唔負責任吖,人講乜你都信吖,你明唔明吖又? 我理得吖老闆 ...

C兄...我不是不想回覆你...但我跟你真的無法溝通....

我感覺師兄受教育的程度蠻低....而師兄偏向用嘈"爛仔交"的方式表達...

所以我決定忽略你的留言....

冒犯你...很抱歉...但我想表達為何我會忽略你的留言

豬大炮 發表於 2017-2-8 20:34
C兄...我不是不想回覆你...但我跟你真的無法溝通....

我感覺師兄受教育的程度蠻低....而師兄偏向用嘈" ...

而教育程度亦不一定指正統學府..."社會"大學也是一種

但師兄...我真的沒法跟你回覆

喲,好明顯係比花生友睇的,網上你以為得你一個?
大把人睇緊架,回唔回 whos care?  哈哈  
教育? well。。。  睇怕閣下無知者無畏。。哈哈哈哈
本人只在乎分享想法比正常人睇,唔會在乎d 低eq 低iq 既回應

kongyatyin 發表於 2017-2-8 20:32
甘如果魚舖賣魚比我,3日後死左。係咪應怪魚舖無同我講條魚會死?
佢呃我?誠信問題。

請C兄回看我之前在日旺及其他魚店買魚的留言

chihim 發表於 2017-2-8 20:40
喲,好明顯係比花生友睇的,網上你以為得你一個?
大把人睇緊架,回唔回 whos care?  哈哈  
教育? wel ...

我只是覺得跟師兄沒完沒了在同一個位置做惡性討論沒意思...

而且..很多留言也只是爛仔文...唔甚麼好討論...我就不多加回答了

詞窮理極

比足地方,比足時間你,你都只不過係咁。。。。。  

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

版主收錢?義工有錢收咁奇
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇吓有冇問題架喎!
你自己唔睇清楚就俾錢?!
店主話落缸擦傷有印象!你估店主返貨咁多魚真係會記得擦傷邊條咩?
成批魚咁多貨又淨係留意你買嗰條係擦傷,隨口答你一句你就當真,自己諗吓啦!
魚有病除非好明顯,如果唔係個個都靠估架啦,唔通拎去睇完獸醫先賣俾你?

唔好話人輕化事情,跟本你自己連條魚乜事都唔知,自已揀魚又唔睇清楚,人講係乜就乜!
我相信嗰刻店主都係估!
你唔識醫魚,就算真係小事都會俾你醫死啦!
總之自己買魚自己揀,有事就唔好買!
如果真係有心學養魚就上網爬多啲文,或者請教吓啲師兄了解多啲!

作為一個自以為深受教育既人, 係一個公開既網上討論區,誣告版主收錢幫魚鋪講說話,自己承認無證據,開玩笑?
我唔知ed係邊到受教育既人。 爛仔都識講道理,反而受過教育既人可以做出ed 咁既行為。。    真係嘆為觀止

[quote]chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:25
[quote]chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇

其實魚有病初期好多時都係估!冇人可以確定條魚一定係咩事!

我諗店主都係估錯!你可以話店主咁屎!
冇謂介懷!享受吓養魚樂趣,了解多啲好過啦!

chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇吓有冇問題架喎!
你自己唔睇清楚就俾錢?!
店主 ...

,隨口答你一句你就當真

C兄道出了問題的精要..哪有一家注意品牌的店會順口開口?....若不知道就能對客人順口開河..我就是不能接受這種得過且過的手法...

店家若能對客人隨便回答...客人又何來信心?既然店家能這樣求其,客人自然會覺得這店不何靠

我亦承認當刻的環境,我未有細心觀察是自己不夠細心...
但這不代表店家能夠對客人順口開河...

至於學習,亦沒間斷過....多謝提點...
如此役後...魚眼寶..性質類似黃粉或黃藥水...作用主要是抗菌....
所以用在虫蛀的問題上...是沒法根治

chung826 發表於 2017-2-8 21:36

我諗店主都係估錯!你可以話店主咁屎! ...

揀魚 如選妃了~~~

chung826 發表於 2017-2-8 21:36

我諗店主都係估錯!你可以話店主咁屎! ...

其實本人喜歡互動...很多是都會找店家先聊一回..再買魚...
但經此役後...就只好...帶耳機,,,聽暮張學友揀魚了~

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:40
揀魚 如選妃了~~~

呢個講法正確!而且唔好急,今次揀唔啱就下次揀過!

豬大炮 發表於 2017-2-8 21:44
其實本人喜歡互動...很多是都會找店家先聊一回..再買魚...
但經此役後...就只好...帶耳機,,,聽暮張學友揀 ...

同魚店啲人吹水冇問題!有時都會學到嘢!但亦都要自己分析,唔好人講乜就信乜囉!