海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮
打印 上一主題 下一主題

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

chihim 發表於 2017-2-8 10:00
以後魚鋪賣魚必定要話唔咁肯定,帶翻頭盔先得

早安呀...C兄
一大清早...就那麼好火

我已提過了...我只是提出一個參考及觀念...
選擇權在觀眾眼中...

我沒強求過你一定要認同我......相反, 我亦沒必要認同你

我十分歡迎你不接納我的提出...但這留言依然不會因你而改變.....
你在做如此途勞無功之事....又如此勞氣...何不...享受清早...去飲杯茶

chihim 發表於 2017-2-8 10:00
以後魚鋪賣魚必定要話唔咁肯定,帶翻頭盔先得

C兄...小提議.....
你可以把思想拉闊一點.....

每種言談...都不一定是要 討論至極的.....
而我此處我只是把事情陳述...提供各位參考

就算C兄.....自認言之有理, 扎地有聲...在第三人眼中...
亦只是一種參考...高不高...當然你亦可以自決是比天高....又是,觀眾的決定了

chihim 發表於 2017-2-8 10:20
well。。其實你都幾介意架啵, 一直回復。。

買條魚搞到咁麻煩。。陰公豬。 哈哈     有d野扮唔到架

我不介意與人討論.... 但我不是一個強迫別人的人....
可能大家受的教育方式不同吧....

chihim 發表於 2017-2-8 11:02
well。。 又要小氣,條魚發上網,講不過就迴避扯開話題,用大量既指責話人e到 果到,再唔係就出絕招 大家把 ...

C兄...我不知道你知不知道,其麼叫...絕對值... "1+1=2"
只會有一個答案出現的就會叫絕對值,

在某些事情的下只有 "觀點"與"角度",是沒有絕對值的....

而觀點,角度當然是個人....

我已經多次提出了...我沒有強迫任何人一定要相信..我的價值...

最後..我是提出我跟你過往接受的教育方式不同.....而導至大家的認知觀有分歧....
C兄認為...自己的尺較長...度得比較準....

我提出的是一個 "參考值".... 有多長...每個人可自行去驗證或量度..我歡迎你自行決定.....
在我的立場我不會強迫你的意向...但我會因為自己的經歷..而保留自己的感觀...

我跟你的出發點是有所不同....

777 發表於 2017-2-8 11:15
表面就我又沒說退錢,只是一個買魚分享,實質就未有真實證據下出post 抹黑、寫明做生意沒誠信,自己Q死條魚 ...

...... 其實.......何否先看前文....死魚我也從各鋪試過....重點是銷售手法........

chihim 發表於 2017-2-8 11:35
你的價值米唔值囉。。 咁簡單
解釋咁多 都唔會值,逼咩者 網你你逼到咩? 本來都逼唔到,講咁多? 你真係幾 ...

恩....這樣吧
若閣下認為此事為虛言...就請照常光顧吧....閣下亦何去表揚或介紹此店.....

而我...也不會因為你而去改變留言....我不打算改變你.......

我們不斷在原地兜圈...我也不想重覆相同的意思多次.....

chihim 發表於 2017-2-8 11:57
無人知你講緊邊家鋪頭,你有講明咩?
我買魚買珊瑚 唔需要鋪頭同我介紹啵,我點解要聽?
我自己養我自己 ...

若C兄要開名...我就只能說是巴東.....
我不知C兄...是否了解銷售的事宜...

本人從事銷售相關事宜, 不清楚的事,會先驗證再作答...
若為求得到生意, 而胡編事情...必惡果...

小弟的同事就是因合約中某一條款隱瞞了, 而令公司官司纏身......亦流失一大客

若各店學此閣下一句... "屌 買果個盲架?" 相信香港很快會淪為黑城市

chihim 發表於 2017-2-8 11:57
無人知你講緊邊家鋪頭,你有講明咩?
我買魚買珊瑚 唔需要鋪頭同我介紹啵,我點解要聽?
我自己養我自己 ...

我不介意魚店 ....不清楚魚態如何...
但胡作理由.....是誤導之事.....

chung826 發表於 2017-2-8 13:08
樓主!路過提提你!新手唔識唔緊要,咪慢慢學!
最緊要學識揀魚,啲魚有乜問題就一定唔好買!除非你 ...

多謝c兄意見。

此役後。看不清。寧願不買

提出此事。 只因覺得在包魚後才說是搓傷。感可疑

arfaifai 發表於 2017-2-8 13:27
店主包魚時同你講 : 有少許矇眼, 是落缸時擦傷
換轉係我,我會另選一條,或者唔買
因為我睇唔出有矇眼, 亦 ...

c兄 會否曲解我的意思?店主說是搓傷做成。用魚眼寶就可。 那我當時當然相信店主。 在那個時候。 只有店主處理過該魚。我不信他還信可人?

更何況。 若搓傷當然是去醫傷口先吧。我完全猜不到要處理傷口。是要過淡的意思。
因為當時我選擇相信店主。 用魚眼寶浸魚。 魚眼更矇。更爛。 相信別人。。。也是一種錯誤

其實我不是不會過淡。只是當時相信店主優先處理傷口

arfaifai 發表於 2017-2-8 14:54
都係這句......我這樣情況,我唔會買囉...

在我心中,識醫就好易,唔識就好難,我就係後者,店主係前者 ...

c兄。。若我能在入袋前看到。我不會買。

而我只是聽店主解說。 該個只是搓傷的傷口。

用魚眼寶。就可以解決。。我哪有表達自己識醫魚熟手?

但兩日後的變化就是眼更矇。且開洞。還浸得出ufo。 說到底只有店主才知傷口是搓傷還是別有內情。

chung826 發表於 2017-2-8 17:39
其實店主冇責任同你揀魚!

揀魚係要靠自己!店主包魚嗰陣發現條魚有問題,都係好心就話你知!

1。 我無要求店主揀魚

2。若魚如店主所說。是真擦傷。我會要
若是其他原因而矇眼。我一定不會要。我也不知如何對應

3。而魚眼寶是否能醫治魚眼開洞的魚。我不知你是怎麽肯定(若c兄有相關研究。請提出。我也想知)
。。若是由

蟲蛀食相信魚眼寶無法根治開洞問題。若是普通擦傷。我也不能確定魚眼寶能否有消毒功效

但回家後徵狀偏向魚眼被蛀食。開洞又大量if I 浮出

店主是好心還是虛心。包魚後才提出。不得而知

arfaifai 發表於 2017-2-8 18:14
2。若魚如店主所說。是真擦傷。我會要
若是其他原因而矇眼。我一定不會要。我也不知如何對應

c兄..言下之意。魚是擦傷。 而湊巧又被蛀食同一眼至開洞。而店主又在包魚後才醒起自己曾經擦傷過魚。

3種因素巧合發生?。 是嗎?

chung826 發表於 2017-2-8 18:47
師兄呀!師兄!你仲未明呀?!得閒當同你吹吓水!
1.你冇要求店主揀魚,你自己揀條有問題嘅魚 ...

1. 揀中問題貨品..我認是不夠細心...在此點我已經引以為鑑...
就算店家用大藍燈照魚...我下次也會要求熄燈...不熄不買...(不是反質你....此話當真)

2. 睇錯...與已發生事情....是兩碼子的事...

店主說得出是落缸擦傷...即是有印象吧....有印象的事情...但又會睇錯???
而擦傷的眼...又會在數天後開洞....

照你所說店家...看見魚有問題...一句睇錯...就可以責任全去?
(答得出落缸擦傷就係有印象既事情啦...何來睇錯呀? 真的擦傷.. 但數天後魚後出現蛀食現象...真的睇錯?)

3. 當時,我只是半知情...包裝前..魚眼去到甚麼程度....實在難以判定...(店家若有心提醒何不在入袋前先讓我過目? 但就是在包魚後才提出)

魚眼的傷因跟店家描述都不一致...這樣也不關事? 他告訴我擦傷...若是事實..我當然接受...但在數日發生的事情...根本是另一回事兒吧
當天若他說 "魚有點矇眼...原因未知..." 我就當然不要了

".店主話擦傷就一定係架咩?店主唔可以睇錯?你當店主係獸醫黎?" 唔知又講到係自己擦傷? 若店家當刻不是太肯定魚眼是如何弄傷...何不直接問我要不要...但偏偏就說是自己弄傷..既然不是獸醫...又何解肯定是普通擦傷?不是獸醫..又說魚能在數天內復原...而最後出來的徵狀是被蛀食的? "

究竟店家是好心提醒小弟...還是輕化情況.. 在此我相信後者..
真的好心...看見貨品有問題....就真接問我要不耍...或讓我另選一條吧.....

chihim 發表於 2017-2-8 20:21
明咩者,我話緊你對生物唔負責任吖,人講乜你都信吖,你明唔明吖又? 我理得吖老闆 ...

C兄...我不是不想回覆你...但我跟你真的無法溝通....

我感覺師兄受教育的程度蠻低....而師兄偏向用嘈"爛仔交"的方式表達...

所以我決定忽略你的留言....

冒犯你...很抱歉...但我想表達為何我會忽略你的留言

豬大炮 發表於 2017-2-8 20:34
C兄...我不是不想回覆你...但我跟你真的無法溝通....

我感覺師兄受教育的程度蠻低....而師兄偏向用嘈" ...

而教育程度亦不一定指正統學府..."社會"大學也是一種

但師兄...我真的沒法跟你回覆

kongyatyin 發表於 2017-2-8 20:32
甘如果魚舖賣魚比我,3日後死左。係咪應怪魚舖無同我講條魚會死?
佢呃我?誠信問題。

請C兄回看我之前在日旺及其他魚店買魚的留言

chihim 發表於 2017-2-8 20:40
喲,好明顯係比花生友睇的,網上你以為得你一個?
大把人睇緊架,回唔回 whos care?  哈哈  
教育? wel ...

我只是覺得跟師兄沒完沒了在同一個位置做惡性討論沒意思...

而且..很多留言也只是爛仔文...唔甚麼好討論...我就不多加回答了

[quote]chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇

chung826 發表於 2017-2-8 21:07
就算人地包左魚,你俾錢之前都可以拎返條魚出黎睇吓有冇問題架喎!
你自己唔睇清楚就俾錢?!
店主 ...

,隨口答你一句你就當真

C兄道出了問題的精要..哪有一家注意品牌的店會順口開口?....若不知道就能對客人順口開河..我就是不能接受這種得過且過的手法...

店家若能對客人隨便回答...客人又何來信心?既然店家能這樣求其,客人自然會覺得這店不何靠

我亦承認當刻的環境,我未有細心觀察是自己不夠細心...
但這不代表店家能夠對客人順口開河...

至於學習,亦沒間斷過....多謝提點...
如此役後...魚眼寶..性質類似黃粉或黃藥水...作用主要是抗菌....
所以用在虫蛀的問題上...是沒法根治