請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 豬大炮

荃灣新魚店誠信問題 [複製鏈接]

sdU213 發表於 2017-2-7 18:53
即係店員同你講條魚無問題你就唔檢疫?如果係咁你唔使落魚街買魚了

C兄論點...有趣...

誤導者與被誤導者...說成被誤導者的全責.....

這是只許店家從奸, 不許魚友新知嗎?

有趣的責任論

chihim 發表於 2017-2-7 18:24
講鬼咩,咁都誤導到你,者係你唔識,者係你無睇清楚啦

你認唔認先?      你點肯定店主呃你?

我已承認..我是新手...

但魚未下缸...在桶中浸出飛牒是事實...而眼睛比買時更矇是事實....

但魚眼擦傷亦應該不會開"洞"...

若我唔識野..店家就可以矇混過去...我相信這就誠信問題...

嬴了生意, 輸了商譽

777 發表於 2017-2-7 20:03
你這個比喻未免太牽強、如果湯臣價錢,買條藍仙給你,就可以這樣說。新手,老手也會面對死魚問題,有ufo  ...

你的比喻......我大概了解成...把toyota....當nissan賣....

我的比喻是同款車..但狀態有6年的問題...只說成4年的問題....

不是說.偷龍轉鳳的問題
..是把狀態的說明隱瞞了....

請你好好理解

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

豬大炮 發表於 2017-2-7 20:19
我已承認..我是新手...

但魚未下缸...在桶中浸出飛牒是事實...而眼睛比買時更矇是事實....

其實輸果個好像係你。

你連直接開人名 都唔敢,講鬼誠信咩。。

新手就學多d野先出來講你d 道理 對你好d,明明自己唔識野。。 你就咬定係人地明知 但呃你。。  
你最好貼你自己張大頭同你個名出來,等d 魚鋪認住你好,邊敢做你生意吖?     開魚鋪咁q多魚 條條check過曬 等人買果時 再講清楚條魚狀態吖? 發夢? ?
因為用你個logic 你同我講小心魚眼,但翻到屋企有白點,者係你呃我啦? 你明知有白點唔同我講? 😂

不開名。是因為我不知這處是否容許

請你留意。我之前都是 回覆 “日x”。

我再說多次。病魚我也中過不少。
但我看不過眼是店家的說明手法

若魚有病。卻刻意另編理由。是有問題的營商
一樓 x佳。會很直接回覆。“我唔清楚”
無x 。 病魚亦會主動提出。“你想試下技術。咪拎去玩”

c兄理據全無。亦不明閣下為何大動肝火

再講若一批魚有數百條。不能遂一認清。但卻又在數百條魚中記得此魚擦傷過。

而湊巧又只在包魚後才提出。。。是不是太趣異?

你乜都明,就唔會係到講ed 無幾人支持你既野啦 。。

無理據?你知道自己無理據就最好啦
就好像你之前話魚版主收人錢一樣,自己做過d 咩自己心照啦?要發圖提下你?

chihim 發表於 2017-2-7 21:30
你乜都明,就唔會係到講ed 無幾人支持你既野啦 。。

無理據?你知道自己無理據就最好啦

C兄...你在此跟我發爛...也沒意思....

支持不支持...只是你我看的表面事情.....

我目的不是求支持.....我只是想提點新手魚友要小心解說...

就如某C兄提及...魚鋪講甚麼...也要靠自己...
經些事後....特別是某些手法...更加多加留意....

我只是想避免..有人再重蹈覆切......

即使魚友覺得我的說話是虛言也可...但我至少提醒魚友...選言入耳這個意識....

至於我揄揶版主一事...我找不到與此事的相關點....

豬大炮 發表於 2017-2-7 21:55
C兄...你在此跟我發爛...也沒意思....

支持不支持...只是你我看的表面事情.....

係吖係吖, e到係吹水區嘛,鳩up 用。。 乜你好介意吖?

你話版主收錢幫魚鋪講野吖嘛, 同一類事件 買魚死魚賴魚鋪,有人幫口就話人收費錢, 就係你做緊既事, 你當時 同現在 無變個,你 提醒人? 慳翻啦。。。    你ed 前科既人氣急敗壞都無用架啦。。 哈哈

"版主...果然..受人錢財, 替人消災 "

當是的一句揄挪...取笑過後...我就沒有...再出聲
LINK 如下:

http://www.seafishzone.com/forum ... p;extra=&page=1

我也不知我原來是如此有名....

我多數時候也是一個CD - ROM (只讀不回)....你可只行查閱我的紀錄...

我亦說了多次...死魚...不是此重點...銷售手法是問題.....

日X...買完即日死...我沒有抱怨....
藍XX...入完魚全缸白點....我亦沒有POST過出來
(你自己翻查我的post)

我只是針對銷售手法... 反而有趣之處...此是未見得與C兄有直接關連...但C兄卻一路大動肝火..言行相迫...用字激烈...我不明明你的激動之處是由何而起...

豬大炮 發表於 2017-2-7 22:20
"版主...果然..受人錢財, 替人消災  "

當是的一句揄挪...取笑過後...我就沒有...再出聲

其實你可以話我係魚鋪打手架,你敢講就得。。哈哈
只怕無人會信 。
你話版主收錢 可有理據? 你本非事主? 何出收錢之說
現在你又可有理據證明魚店存心不良?

照翻上post下文加現狀,你e 種人就真係最好貼自己張相係魚網 等各大魚鋪認一認,睇下邊個還敢賣魚比你。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

保障自己,下次買乜魚都要留意狀態!

chihim 發表於 2017-2-7 22:38
其實你可以話我係魚鋪打手架,你敢講就得。。哈哈
只怕無人會信 。
你話版主收錢 可有理據? 你本非事主 ...

看來...C兄不明白揄挪....那時..是一句取笑...我也不覺是真...所以笑完一句就算了....但今次是親身經歷

我沒有你說打手...我只是將事件提出...
但C兄..語帶攻擊....其情激烈...令我很費解...

C兄如此怒氣...已經不像是要跟小弟討論了....

我也真的沒辨法提交證據...當時..我沒有一路買魚一路拍video...

若C兄覺得此手法沒問題,我不會阻止你....但我本人實在不能接受該手法....

Galaxy 發表於 2017-2-7 22:39
保障自己,下次買乜魚都要留意狀態!

經一事...長一智了~

買魚如娶老婆~

指人收錢 咁嚴重既指控你可以當開玩笑當無事。
其實本來都無人同你討論。。。。 等d 花生友睇下你既所作所為,自有公論。

其實問題好簡單,樓主米上去問番老板,上次買條。。。。。又話拆傷。。。。
片面之詞無乜用,可能老板記得你,半價俾你買過條下下火呢。
若佢扮傻,你先返屋企谷氣吧。
網上講只會越講越谷氣,面對問題才係解決方法。
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

Ching,我諗公道D講句,其實買魚返尼冇可能唔過淡Q魚,就算買果陣店舖話Q左,我亦再做1次,我唔怕死新魚,但我怕炒全缸,其實生囗嘢,見魚買魚,好難話人呃你,始終買唔買,權利在買家手上, 如果你冇信心, 我唔信你會買, 做人冇得輸打贏要 ,我明白死魚好唔開心 ,今次唯有當吸收經驗啦

chihim 發表於 2017-2-7 23:04
指人收錢 咁嚴重既指控你可以當開玩笑當無事。
其實本來都無人同你討論。。。。 等d 花生友睇下你既所作所 ...

若C兄覺得我是做大戲...我不介意你當我派花生...
我只說出..自己一個經歷...

是否真實, 參考性高不高...每位C兄也有自己的一把尺...

但我只起碼提供一個參考...

ho0511 發表於 2017-2-7 23:18
Ching,我諗公道D講句,其實買魚返尼冇可能唔過淡Q魚,就算買果陣店舖話Q左,我亦再做1次,我唔怕死新魚,但我怕炒 ...

學習中....現在已比以前更小心了..."龍"耳陳模式入魚店...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我買魚回來只過淡,不論平貴嘅魚。只怕ufo出現!