海水領域 SeaFishZone

樓主: 光頭仔
打印 上一主題 下一主題

求救........................... [複製鏈接]

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Corgi 發表於 2012-7-22 21:37
光師兄,唔係上次買湯臣個師兄呀?

唔係,係另一個。
我剛剛從佢家攞條騎士、藍吊、一幢(死淨3條)返家用我缸水試吓救,好在得條籃吊可能救唔到。
其餘2條有機會
佢返缸原因可能係大厦厠所水箱被郁過唔知,好多沉殿物所致。
佢諗住可能用化學鹽開水養。不過有個問題就係如果佢換水,可唔可以唔用過濾直接用水喉水落缸開鹽換水?水喉水D綠氣怕唔怕會影響D魚呀?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-7-22 21:03
Thanks!版大
我朋友以經..................................返咗缸
好在我條 ...

反缸就用淡水洗la
全洗好D
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Teddy 發表於 2012-7-22 21:53
反缸就用淡水洗la
全洗好D

洗完係咪要用淡水行幾日先?
仲有個問題就係如用化學鹽開水,換水時可否直接用水喉水直車落缸換?水喉水D綠氣會否影響D魚呀?
Thanks!版大

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-7-22 21:58
洗完係咪要用淡水行幾日先?
仲有個問題就係如用化學鹽開水,換水時可否直接用水喉水直車落缸換?水喉水 ...

屎路一條
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/