海水領域 SeaFishZone

查看: 10750|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

NO3高企     [複製鏈接]

樓主
新手開缸3個月, NO3 一直爆頂, 加新魚都返大海, 請問加豆豆機是否有幫助?

現有設備:
12“缸, JBL 濾桶, 富華化氮

求敎!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
不停加魚的話,NO3只會高企
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
用台灣嗰隻ps2啦!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
其實12寸缸,勤力d換水都可以了
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

No3 (Nitrate) 對珊瑚有害,海水魚冇影響
你有冇 check no2? 呢個緊要 D
另外,你邊間買魚?買咩魚? 養幾多條?
條魚死前起白毛定白點? 幾耐換一次水?換幾多水?有冇用生物石或生物環?
全部都有關

謝謝樓上各位回覆及意見

無 check NO2
買魚==> 魚街(around 10條小魚)
死前==> 起白毛
約5-7日換1/4 水,濾桶有3L 生物環

其實你n cycle 行完未

未爆過啡苔, 請問係咪代表未行完(抱歉,不太懂)

先買份羽毛草養下(每天都要睇鹹度溫度上水泵是否正常)
現在只好養住1條先慢慢等的水磨合平行啦或條魚搶食先至再加魚我諗咁會好啲

好的,謝謝咁多位師兄

買盒NO2試劑試清楚先。
NO3高係唔會死魚,不過NO3變左造NO2之後,就係啲魚o既山埃。
你開缸3 個月,NO3到頂,好大機會係轉化左o既NO2毒死魚。
雖然好多ching唔會check NO2,但咁係因為佢地個缸成熟,NO2會穩定地低。但係你連N-cycle行完未都唔肯定,點解唔check清楚先?好過一味買魚返呢送死。

豆係珊瑚缸用,你唔係RT就無謂搞呢搞路。幾個選擇你可以揀:
-加蜂蝗漿之類可以加快N-cycle完成,不過你肯定個濾桶夠大同埋有足夠o既環畀你個缸用嘛?
-加AZ-0之類o既藥水可以降NO3,不過只適合臨時降NO3,因為長遠計好重皮。
-養草同加ATS一樣原理,要加燈照、要慢慢設定同打理。
邊個選擇都可以慢慢研究,而家先唔好買魚住,試清楚NO2至再講。

snoopy 發表於 2017-2-12 12:46
謝謝樓上各位回覆及意見

無 check NO2

魚街都有好多間,若佢批魚係來自菲律賓或印尼既,好多都奶晒野,唔識Q魚只有撞手神,尤其是小丑,我都奶唔少,你買人地養定會開口搶糧既好。另外12吋缸好難養到十條魚,除非你個化氮好勁或你隔日換水,但換水太密你啲菌又唔夠,建議你換過大缸或魚既量減少

好, 唯有等......
聽日買盒NO2試劑check

Checked,  result=
NO2= 正常(very low)
NO 3= 爆頂

請問 咁係咪要勤換水呢?

snoopy 發表於 2017-2-14 21:49
Checked,  result=
NO2= 正常(very low)
NO 3= 爆頂

以魚缸計:
NO2 的水平係少於0.25ppm
NO3 係少於30ppm
PO4 係少於0.03ppm

你用咩水源?有無check過水源o既NO3 ?
如果ching相信自己個缸o既水質無問題,咁就要檢討o下自己揀魚、加魚、同Q魚o既方法。

多謝指教

試過用NO3 測試自來水, NO3正常低
今日有條小丑返咗大海, 個身有啲白毛,而家只養到三條摩

通常都係喺喺魚街,海X買魚,返黎只對溫度,無Q魚

snoopy 發表於 2017-2-12 12:46
謝謝樓上各位回覆及意見

無 check NO2

ching 12寸缸, around十條魚,係同時養十條定前後養過十條?

每共有三條(摩魚)養定咗約1個月,每次出魚街買6-8條$10-$50 條

所有新魚返黎3-7日都全軍覆沒

清楚!NO2偏低,即係N-cycle行完,而NO3超高,就係因為你太多魚!
1)魚缸密度太高--你自己去魚缸計算機計計,睇o下你個缸有無可能養到十條魚。
2)再高o既高手都唔會一次加七八條魚落缸,唔好話你個缸仔,四五尺大缸一次加咁多魚落去,個過濾系統都會頂唔順。邊間魚舖老點你咁樣加魚法?
3)魔魚養定左就變惡爺,你仲要養三條,成缸惡人谷咁,咩新魚都打死。

除左多魚,我估你餵魚都超重手,所以搞到個缸NO3爆標。

幾個建議:
1)一定要嚴守養魚密度,唔可以超標,唔係就換大缸。
2)加魚一次一條,最多兩條,開口、養定,先至好再買魚。
3)新魚落缸,先西起魔魚,等新魚養定晒至放出呢,再唔係就二手市場放售。
4)一般魚一日一餐都好夠,魚糧份量以啲魚可以o係十分鐘內食清晒為準,唔好畀多餘o既魚糧留o係個缸度污染水質。

至於點揀魚買魚Q魚,ching自己再慢慢爬o下文先。