海水領域 SeaFishZone

查看: 4197|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

想請教各位大大 [複製鏈接]

樓主
小弟剛組裝好新魚缸30"X20"X26"(第一次玩咸水),
養水時間11天左右,想請教各位大大,我只打算邕養魚,珊瑚不敢玩(因沒地方可放水冷(嗚,,,)
見上面各位大大PO文說Q魚要多準備一個細魚缸,但我地方真的有限,可以什辨!!
(我完全是新手入門,買設備連缸和底缸已花了不少=  =,如組多一個細會被殺人滅口)
謝謝!!

沙發
用多個浮既膠西,分格魚,在主缸落藥Q,Q好就訓糧,真到搶食就放出來

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
最緊要新魚過淡。

地板
師兄, 請問如何做"新魚過淡"?

Galaxy 發表於 2017-2-16 21:14
最緊要新魚過淡。

我都唔敢立亂過淡,魚態好就捱到,差少少都無命

calvinau 發表於 2017-2-17 09:21
師兄, 請問如何做"新魚過淡"?

過五分鐘淡水咁解,滅寄生蟲

hkueric 發表於 2017-2-17 11:37
過五分鐘淡水咁解,滅寄生蟲

三分鐘就可以

防ufo

無位當然直車,買魚由細至大,大仙前先入蝶
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

呃,如樓上師兄這樣說直接車入魚缸=  =我想我第一時間先被人滅口,這樣看待生命我情原不養,因我是第一次玩咸水魚,但都是希望他們可住得安心可養到肥肥白白,健健康康。別外我還謝謝各位師兄解答,不論淡水咸水魚,個中學問不少,日後還需各位師兄師姐教道!!  謝謝

此外過淡原因是像師兄中說滅寄生蟲,是否直接用已化綠的水中只打氣3至5分再放回正常咸度的水中再Q魚呢??

danaon 發表於 2017-2-17 20:49
呃,如樓上師兄這樣說直接車入魚缸=  =我想我第一時間先被人滅口,這樣看待生命我情原不養,因我是第一次玩 ...

無一條魚係你想像中一開始就可以養到佢死,老實講你珍惜生命,我覺得你唔好養,新手玩咸水開頭一定死傷無數

一缸健康既海水魚,系要用好多魚既生命而建成!

Q.Q
知道了各位師兄門

danaon 發表於 2017-2-17 20:49
呃,如樓上師兄這樣說直接車入魚缸=  =我想我第一時間先被人滅口,這樣看待生命我情原不養,因我是第一次玩 ...

ching態度正確,畀個
受技術、能力等條件所限,好多嘢都做唔到,但盡力避免無謂o既犧牲,咁至可以算係尊重生命,亦都係尊重你自己作為主人及人類o既身份。

養水還在初期,不要急著落魚,最多加1-2條強壯的開缸魚,打大氣.
過多三星期左右,等系統開始運作,才加一條較強壯易養的仙魚,由這一條開始養起,大都會遇上魚病問題,
開始學習系統,魚隻同病既問題.如果條魚養得住兩個月,系統更加成熟可開始加第二條

可用膠箱黎Q魚,對水過淡可照做,魚冇問題才落缸

我自己買魚返呢後o既做法:
A・對溫
1)以水喉水沖洗魚袋,初步調節水溫及沖洗袋身的塵垢,然後放入魚缸對溫。
2)把已除氯的淡水放入膠樽,蓋好放入魚缸同時對溫。
3)對溫時間由半小時至一小時,視乎當日溫度,如果室溫與缸水溫差大,就延長對溫時間。
B・對水
4)打開魚袋,倒掉最少一半的水,然後把缸水慢慢滴入魚袋,直至魚袋水滿。有心機的話,這步驟可重複做多次會更保險。
C・過淡
5)抽出缸內o既淡水膠樽,倒出淡水(我個人會加甲基藍,不過唔一定要,隨你),倒掉魚袋內o既水,把魚放入淡水中。
6)視乎魚o既體形及成熟程度決定過淡時間,成年魚最長唔超過五分鐘,太糼弱o既B就無謂玩過淡。
7)有Ching會視乎條魚o既狀態,對完水後第二三日至做過淡o既動作,免條魚一次過受太多刺激。不過前題係你要有Q缸或者Q箱\筒,否則你就要冒傳播病毒及寄生蟲入缸o既風險。

我做完ABC呢三個步驟,就放條魚入缸o既魚格之內,開始進一步觀察同馴糧,如果再有咩問題,至再跟進。我自問買魚唔算濫,Q缸同箱已多年無用,touch wood都無咩大問題。
所以Q缸或者Q箱,不過係各師各法,只要Keep住打氣同每日換水,Q箱一樣無問題,有條件有時間咪玩得複雜啲,無o既咪簡單啲咁去。不過咩都唔做直車,就未免太簡單兼兒戲,我自問低手,咁樣倒錢落海法真係玩唔起。

Ching成30寸缸,大把位加魚,不過切記要介急用忍,慢慢享受搵魚、睇魚、揀魚o既樂趣,唔好成日覺得個缸好空,急急買魚,要知道有位加魚至係一種福氣。加魚o既次序記住由細size魚種開始,愈後至買愈大size,亦都要先讓品性和善o既魚入缸,最惡o既就最後先入貨,唔好咩都唔知,覺得條魚靚就畀錢。
而家有時間,就睇多啲資料做定功課先。

謝謝各位師兄師姐教道,這幾方面我會慢慢一步步來,因我是100%新手,所以日後還需各位大大教道。
樓上師兄更謝謝你解釋那麼清楚,感恩!!