請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8144|回復: 20

請教各位Ching 們!謝謝 [複製鏈接]

D魚已擦鰓/Fing 頭成個月、試左2次tdc ,1次a zoo 療程、過淡又無UF0!
請教大家有無其它辦法可試!謝謝

Uv燈

Thx ! Wang Ching !因呢個係暫代Q缸!所以無落UV

無、UV、就試吓1010、3至4星期

Thx ! Benny Ching ! 這樣做魚可以生存?魚須要抽出?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

如果魚缸既生態系統未成熟,魚有機會敏感,
等於我地有時會痕一樣
不如你post相睇睇,未必係UFO
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Thx ybkwok Ching !我上傳吾到相

如果想安全D可以行1012

魚不用抽出來、係全缸行架Wo

Benny :明白你意思!thx !
但想聽下有無其它Ching 有其它方法可選!謝謝各位

早段時間我有同樣情,pointex及TDC都攪5掂,
最後用皇牌殺菌水醫好,但死左幾條蝶魚及小仙,
小心使用

Thx!Heilin Ching 你之前係落幾多份量及怎樣用法?

alan.c 發表於 2017-3-7 20:58
Thx!Heilin Ching 你之前係落幾多份量及怎樣用法?

第一天落藥我只跟說明書上的份量50%,第2,3天就跟明書落

連落3⃣日、中途及完成之後須要換水?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你講下魚缸設備,開左缸幾耐,近期有冇加魚
用藥情況
係清楚咩事之前,唔好再用藥
擦鰓唔會即時至死
雞尾酒用藥,超級大機會會死魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

alan.c 發表於 2017-3-7 22:21
連落3⃣日、中途及完成之後須要換水?

我落左3個療程,每一療程相格3天及換水4份1,
感覺此藥對蝶魚剎傷很大,如你的過濾系統
未夠成熟下藥份量要稍輕一點

Teddy 發表於 2017-3-7 23:53
你講下魚缸設備,開左缸幾耐,近期有冇加魚
用藥情況
係清楚咩事之前,唔好再用藥

個缸18X18X18 背滴、reasea化痰、13L Ma環、造㳘器
有半年時間用作做Q缸、最近1個月才發現1條舊魚擦鳃
、fing頭、新加幾條魚返然被波級、這個月所以才做了
以上療程!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

黎一個月有冇換水呢
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2017-3-8 08:50
黎一個月有冇換水呢

有、每次做完療程都有換水、停藥後、每星期換2次、每次1/3

版主

初級新手水水熊

我個缸有時喂魚喂得多小小糧,令到D水差小小
都會攪到擦鰓換完水就唔會擦
最緊要睇下D魚重有冇胃口
重有留意有冇態

TDC溝其他藥,分分鐘會反缸
返工冬眠放工失蹤善良熊