請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: oclaire

請問。。。呢條。。。魚。。。。 [複製鏈接]

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

乖乖地等n.cyclu完左先加魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

oclaire 發表於 2017-3-11 16:11
養左兩日,尋日仲好地地游黎游去架。。。
反黎啊。。。come back。。。。

師妹參考下呢個網址啦

咁我想請問下,其實睇左好多篇野,我都真係未係好知咩係n-cycle。。。
點知為先完成個n-cycle。。。?

oclaire 發表於 2017-3-11 20:27
咁我想請問下,其實睇左好多篇野,我都真係未係好知咩係n-cycle。。。
點知為先完成個n-cycle。。。?{:6_ ...

。。。即係妳缸水要爆過藻類等no3高企再回落就叫完成n-cycle喇
當n-cycle未行完細菌唔夠多就好難養多幾條魚喇

超新手 發表於 2017-3-11 21:00
。。。即係妳缸水要爆過藻類等no3高企再回落就叫完成n-cycle喇
當n-cycle未行完細菌唔夠多就好 ...

我太感激你講呢個特徵我知啊
咁我仲想請問藻類。。。係成個缸青苔咁?
小妹已經聽話無開化氮啦,由得佢污污糟糟
原來有潔癖真唔岩養魚
個個咩no3要買咩反黎test啊?個d咩PH試紙?
Thank you

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

oclaire 發表於 2017-3-11 20:27
點知為先完成個n-cycle。。。?{:6_ ...

N.cycle就係指魚缸有足夠消化細菌去做野
將有毒ge No2轉去冇咁毒ge No3
黎個N.cycle係會從No2升爆至回落
No2回落左就代表差唔多完成
黎個時候No3就會升高
要知上面No2>No3 ge行為
可以買返枝No2 :No3 test key
返工冬眠放工失蹤善良熊

oclaire 發表於 2017-3-11 22:08
我太感激你講呢個特徵我知啊
咁我仲想請問藻類。。。係成個缸青苔咁?
小妹已經聽話無開化氮啦 ...

我想問下妳有冇用生物環?
妳可以買no3連同po4測試劑
Ph值最好8以上買ph紙測試
因妳養緊魚如藻類爆滿缸就小心反缸
暫時我只建議妳有藻類或青苔後即可開番化痰後落消化細菌
切記落消化細菌要關化痰半小時或以上最好
代no3回落安全指數後先再加魚
加魚係一條一條咁加慢慢黎明冇
暫時講解係咁多
希望幫到妳啦

Teddy 發表於 2017-3-11 22:32
黎個N.cycle係會從No2升爆至回落 ...

學到野了

版主

初級新手水水熊

Teddy 發表於 2017-3-11 22:32
黎個N.cycle係會從No2升爆至回落 ...

講就好似難左小小
做起上黎其實好簡單
養幾條粗到唔粗ge魚
keep住一個月左右、
咁就完成n.cycle
返工冬眠放工失蹤善良熊

版主

初級新手水水熊

超新手 發表於 2017-3-11 23:05
學到野了

對你黎講、黎D野好簡單啦
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2017-3-11 23:20
講就好似難左小小
做起上黎其實好簡單
養幾條粗到唔粗ge魚

um。。。。。。小妹我。。。。我大約都明d唔明d
但無論如何,我非常感激大家既協助同講解啊
我買完你地講既野,應該要試下才知
再請問測no2既野,係咪魚街隨便就有得買?

Teddy 發表於 2017-3-11 23:22
對你黎講、黎D野好簡單啦

講就易
對於新手黎講就好難架
唔明就係唔明
何況我係超新手添

oclaire 發表於 2017-3-11 23:32
um。。。。。。小妹我。。。。我大約都明d唔明d
但無論如何,我非常感激大家既協助同講 ...

係呀

各位c兄,小妹今日test左啦,個no2同no3都無高
睇黎我個n-cycle有排都未開始
張試紙只係變左dd粉紅色
而家個魚缸都係得dd污糟

其實,我而家咁一日開燈應該開幾耐呢?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

oclaire 發表於 2017-3-13 13:25
其實,我而家咁一日開燈應該開幾耐呢?

正常跟日光照,8小時都ok.

我開9個- 6AM-9AM, 6PM-12PM