海水領域 SeaFishZone

查看: 5726|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

各位師兄師姐求救,新魚回家Q魚似出白點!! [複製鏈接]

樓主

各位師兄師姐好
小弟新手下水,買魚回家做完對溫對水化淡入Q缸1天發現蕃茄出現似小白點以為是回來時打傷鱗片,之後不到2天出現魚身上有白球體很嚴重,別外一條藍吊同一天回來身上有2個白點但沒咩異常,為安全上已將2條單獨隔離(藍吊是魚B,用了一個玻璃大樽放入Q缸分開,沒沾到原Q缸水),想請問這情況應該什處理!!

https://drive.google.com/open?id=0B62fvJOkWMyWaDAxLS1OQXRjTms
https://drive.google.com/open?id=0B62fvJOkWMyWSUxTaXo4SEZ2V2M
https://drive.google.com/open?id=0B62fvJOkWMyWUTRzTkQzOFQxZFk

沙發
啊, 是那間買的?

板凳
日X =  =

地板

邊到賣都會有白點啦!
Q魚療程,視付情況!由幾天至十幾天不等!
你呢D細魚用AB桶約10L應該夠,不要生物環,水日日換
新魚建議頭幾日唔好落藥,等新魚定左、開左口食左兩三日先,因為日日換水關系,白點係唔可能會變多,相對有機會減少!減少死傷
好啦!幾日之後仲有白點或其它魚身問題,繼續用AB桶約10L,不要環,水日日換,唔好打氣,用個300-400L泵做流,魚定少少,可用TDC 或Oji 用1ml per 10L份量,應該幾Days搞點
點解要幾days,原因白點上身之後吸收養分變大(時間需要幾Days時間),跟著離開魚身再開枝散葉,但未變大既仲係黏著魚身,你以為無白點就心急車條魚落缸,咁就見人見智啦

補充內容 (2017-3-10 14:29):
Oji 同 TDC 成分基本一樣,相信只係牌子同濃縮比唔同,在藥未揮發之前,它只可以殺到浮游既白點,所以有沙底既話,就作用唔大,所以用AB桶時轉桶都要清洗個桶底

其實我一直懷疑AB桶,試想一條健康沒病的魚,每天進行大換水都牙煙,何況系一條有病既新魚,仲要沒流沒打氣。

魚一直在Q缸檢疫沒車去主缸,Q魚缸20L水,只用白棉過濾沒環,有開小形化氮和暖管,小形造流機沒開。
這樣可以嗎,別外水之前每天我換一半,水溫KEEP住26度左右,清缸底沒沙的。

C兄,你所謂的Q魚方法就是對水過淡水然後放入Q缸?其它什麼也沒做?

過淡時我有落幾滴甲基藍,看魚大小和回來時精不精神,才決定時間,一般不少於1分鐘不多於3分鐘,(過淡水是用隔了一晚的淡水和打大氣)化淡中會一直打大氣,對水對溫是化淡前先做,對水都用2小時,用桶先將魚連回來水先入桶,之後再用一個膠樽慢慢滴下去,水量我是用1L水樽加膠管,水是用Q魚缸水。
對溫我是會先將買回來的魚連袋用淡水沖洗一下再放去Q魚缸內半小時。
1.對溫
2.對水
3.過淡
4.才將魚放去Q缸之後打大氣1小時左右,因是怕過淡時間長魚不太習慣。
這批是第2批魚,上一批魚B(2條公子小丑,藍魔X1,黃三角吊X1,巴士X1,紫草莓X1都是過淡2分半 ,Q魚缸住了2星期再入主缸至現在快2星期還很健康。魚都在3天內開口,現在在主缸每天給吃一餐粒餌片餌等都吃,一般都在2分內吃完*可能每次量比較多一點V V")
而在Q缸的魚每天早晚觀察有沒異常和打架等,水溫KEEP26度,鹽度1.024-1.025每2天查一次,主缸Q缸一起做,而NO2 NO3等3天做一次檢查,Q缸每天換3分1水(因細魚缸只有20L,才換密一點,而水我是用存起的隔夜水開好存起3天量)
如像這次發現了魚問題,我是先將有病魚先用一個3L細樽隔離在Q缸等水源分開再觀察需否落藥,因Q魚缸內還有1-2條新魚,這樣可同時觀察,不怕藥去到隔離區外。(小弟沒那麼大地方可放AB桶只好先將魚先隔離再隔離V V)
以上只是小弟的做法,其他師兄帥姐經驗比我更好方法做得更好,因我始終下海沒多久,還需一直學習。
所以如有什麼地方是做錯請各位師兄師姐多多指教,以上步驟都是邊看文邊請教各位師兄師姐邊學做出來的。謝謝!!

(注:因早上急出門上班,只能簡單打那問題出來,不足之處令人誤解請多多包含!!)

C兄算好有心機,但你方式不是Q魚,同對水然後直車落缸沒分別,Q魚最重要系落銅藥殺白點,其次Q腸胃解毒,做好之後過淡水,然後西在主缸訓糧,細魚可以選擇不過淡。到搶糧就放出來。