海水領域 SeaFishZone

查看: 9565|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

美千手唔開 [複製鏈接]

樓主
想問一下, 賓千就開得好靚, 扣都大開, 維獨是美千, 無論放小中大水流都唔閞, 重開始小小溶, 究竟點解?
溫度25, 鹽度1.023-024. 每星期兩次R1, 魚餵1-2次1日, 餵豐年蝦.
KH+CA, 都有落, 降NO.3- PO.4 REA SEA, 日日落, 究竟欠什麼呢?

沙發
有無check過KH是否過高?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
無數據
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
我冇買KH測試紙CHECK 過, 要數值幾多呢?
太多東西了, 又PH 筆, NO3 PO4 試紙, 日日CHECK 都癲左

但我有魚爛尾巴

Sallytung 發表於 2017-3-29 13:11
我冇買KH測試紙CHECK 過, 要數值幾多呢?
太多東西了, 又PH 筆, NO3 PO4 試紙, 日日CHECK 都癲左

有冇玩硬野

最重要就係要有穩定KH 有8~9 最好

Ok,錦我買埋kh測紙啦,如果高或低,可以點降或加?

Kh12, 點降低佢?

換多2次水就得

Oh ic.  Thanks 我用紅海鹽,是否有關?

1. AB水係唔係日日落補充?
2. 可能唔夠光
3. 魚太多,或有魚多口

光應該夠,因為我d石生晒青苔,我冇用ab水呀,驚影響d魚,一日又落好多野,又降no. 3, po4, 又加水,又換dd水。我估d魚有小小多口,每次我都見條黃尾藍摩張d沙活埋d美千,我昨天索性放高一點,今朝開番dd

Sallytung 發表於 2017-3-30 18:49
光應該夠,因為我d石生晒青苔,我冇用ab水呀,驚影響d魚,一日又落好多野,又降no. 3, po4, 又加水,又換dd水。我 ...

AB水點會影響魚呀,佢係彌補消失左原素,用左魚色都靚D!要日日落,有沙減半
1. 補水 - 無辦法,要補充
2. 換水可以1星期4份1

哦,錦我今個weekend去買kent牌ab水落先,唔該

Sallytung 發表於 2017-3-31 05:49
哦,錦我今個weekend去買kent牌ab水落先,唔該

kent a = CA+MG+ 其他微量
kent b = KH+碘

日日跟份量落又唔用tester,一定有事!
你已落CA+KH, KH已經到12, 又落kent AB.

水慢慢換, red sea 普通鹽, kh 7 -8,用換水降. KH不可一天降太多, 現在唔理慢慢死,一下降太多立即死.,

補充內容 (2017-3-31 10:42):
你只有軟野, 唔使落CA, PH低不能一味落KH, 基本什麼都是有tester check過才落.

我其實未買KENT AB, 又未落

如果缸吾大 靠密D换水 好過 (珊瑚盬)其它不要亂加

jimjimjim 發表於 2017-3-31 14:38
如果缸吾大 靠密D换水 好過 (珊瑚盬)其它不要亂加

慢慢溶,唔好整佢,密換水改善返水質,我試過就係因為自己加了鈣,閃千就溶,一路溶到得返隻好細腳,換水改善缸水後,慢慢生長返大了!