海水領域 SeaFishZone

查看: 16533|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

大家係魚街多會係邊間店買魚?如果比你選....   [複製鏈接]

樓主
如上題,大家係魚街多會係邊間店買魚?
如果比你選....?

1.日X
2.發X達

還有其他地方?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
日旺明碼實價

板凳
點解仲會有人去黑店買魚

地板
wyknik 發表於 2017-4-2 20:14
點解仲會有人去黑店買魚

黑店??
新手咩都唔識=「

kkleung 發表於 2017-4-2 20:12
日旺明碼實價

多謝師兄教路

如果畀我揀,我一定會行勻成條街,睇過晒所有舖頭,至決定買魚。成條魚街,樓上樓下差唔多有成廿間鹹水魚舖頭,點解係要搵一間所謂「最平」、「最老實」、「最⋯⋯」至去「朝聖」?

唔做功課,咩魚都唔知,就咁衝入間舖亂畀錢,就間間都係黑店--咁大條水魚游埋呢,唔劏落去,對條水魚唔住啦。
知道自己想買咩魚,問清楚條魚o既情況(返左幾耐、開口未、有無得試餵⋯⋯),就算間舖無明碼實價,又會呃到你咩?
唔好信晒一兩個人所講o既嘢,亦都唔好只睇一個網啲料。香港仲有幾個有水準o既鹹(水)網,樓主應該去多睇多問:
1)鬧市冰室
2)海水魚友
3)夢幻海洋
網址我唔打出呢,免有宣傳之嫌,自己search o下。有啲網站o既資料整理得唔錯,好似2)就有個「香港水族商店檔案室」,齊晒全港九新界o既鹹店,雖然outdate,但對新落海o既魚友呢講仍然好有用,值得推薦。

小魚毛 發表於 2017-4-3 00:41
如果畀我揀,我一定會行勻成條街,睇過晒所有舖頭,至決定買魚。成條魚街,樓上樓下差唔多有成廿間鹹水魚舖 ...

多謝師兄教路

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

同意小魚毛師兄,其實冇話邊間特別好,特別唔好,
每一次番魚都唔同質素,唔同價錢,所以,我都會睇哂全部才決定!
PS:個人分享,我最近去了某處一樓4個字魚店,沒有標價,
咁我睇完就問價,點知果位Sales以為問完一定要買咁,
我就當然繼續睇埋其他先啦,最後都冇同佢買。
咁如果你問我,下次仲去唔去?我會話去,因為睇多間冇衰,
始終自己都有決定權!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實你有乜唔明,歡迎全日24小時發問,
呢度都好多高手
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2017-4-3 01:06
同意小魚毛師兄,其實冇話邊間特別好,特別唔好,
每一次番魚都唔同質素,唔同價錢,所以,我都會睇哂全部 ...

好勵害,好少行到樓上鋪

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

andyon320 發表於 2017-4-3 01:08
好勵害,好少行到樓上鋪

魚街已經變了樣,慢慢變成寵物街,
樓上舖已經成了崔勢
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

睇左呢個網, 知道有樓上舖後, 去過一兩次, 但覺得D燈光比較暗, 睇得唔夠清楚. 同埋, 邊間係黑店呀?

CHING, 請問邊間樓上舖好呀, 如果吾方便公開就PM我啦, 謝謝

坦白講,到今時今日都仲係諗住搵水魚既心態做生意。祝你好運啦。⋯⋯宜家上網咁方便。問一問睇一睇,都大概知咩價位啦⋯⋯仲有部分串過馬撚咁。價都費事答你。巴撚閉咩。

ybkwok 發表於 2017-4-3 01:07
其實你有乜唔明,歡迎全日24小時發問,
呢度都好多高手

多謝師兄

perballen 發表於 2017-4-3 16:42
睇左呢個網, 知道有樓上舖後, 去過一兩次, 但覺得D燈光比較暗, 睇得唔夠清楚. 同埋, 邊間係黑店呀?

全條街最黑果間∼發X魚 係黑店
現在明白了

calvinau 發表於 2017-4-6 21:52
CHING, 請問邊間樓上舖好呀, 如果吾方便公開就PM我啦, 謝謝

個人意見。其實大部份樓上舖頭都好殷實,舖頭仔,競爭大,唔敢亂點啲客,而且專攻鹹嘢,對好多資料o既掌握會深入準確好多。不過始終係舖頭仔,老實還老實,佢地投資細,輪替亦都會好快,如果ching係諗住由零開始,大手筆咁訂缸買器材,就最好問多幾間,或者搵啲有多幾年歷史o既(搵翻啲舊Post睇o下),咁就會穩陣好多。如果只係買o下魚或者一件半件器材,咁就無所謂喇。

一個簡單o既原則,唔好諗住大舖至可靠,啱啱相反,間舖買o既貨品種類愈少,個老闆對嗰樣貨品o既認識就會愈專門同深入,所以有啲樓上舖會只賣魚,有啲就專攻珊瑚,亦都有齋賣器材o既舖頭,Ching行多幾次,就會知佢地買咩為主。就好似我要比較相機同鏡頭,一定會去問相機舖而唔會去電器舖,因為佢地啲sales一定pro過我。嗰啲又鹹又淡o既魚舖,通常都唔會上樓;至於嗰啲又魚又蟲又龜o既舖頭,我覺得入去都係白行o既多。

清楚晒

我覺得係撞守神姐
我第一次開缸都係問黑店d人...
佢地都好樂意解答 仲叫我開缸咪買小丑 買番10蚊條既魔魚
之後都有去買魚..品質都幾好
有時緊有負評既 有人鐘意就有人彈  無需要強調人地係黑店既
(但生物石真係好貴)

Ron2354 發表於 2017-4-7 23:44
我覺得係撞守神姐
我第一次開缸都係問黑店d人...
佢地都好樂意解答 仲叫我開缸咪買小丑 買番10蚊條既魔魚 ...

話時話,黑店賣珊瑚,有標價錢,但分普通價(貴20-30%)同會員價(平d)……,有無ching是會員,是否真有jetso??