海水領域 SeaFishZone

查看: 4862|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

TECO TK1000制冷時熱風很驚人,正常嗎? [複製鏈接]

樓主
我朋友550L缸左右,買左部全新TK1000,但佢一制冷個道熱風非常厲害,部機係放係底櫃,但係前後都有百頁,制冷時可以摸到的門鉸係辣手,部機身的金屬位亦都係辣手,如果夜晚冇開冷氣,成個廳都俾部機整熱哂...請問有用過既師兄有同感嗎?是不正常呢?謝謝!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
我部又沒有這問題喎!

板凳
師兄,想問下你部機制冷時,機身係咩熱度呢?

地板
550L水用tk1000,比較吃力,可能係因為不停制冷,才會咁熱

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

個櫃唔夠散熱
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

熱風搵緊出口

kin..v.v 發表於 2017-4-12 06:01
550L水用tk1000,比較吃力,可能係因為不停制冷,才會咁熱

好吃力咩,我650L都無事

前後有拍業唔代表通風好咩? 我都係沙缸櫃裡面,點解我又無問題呢?每樣野都有要求,出風位前係唔可以比野頂住,即熱氣要直接可以噴出櫃外。
我個板門係度住個出風位做!

TK1000係機頂散熱,唔同一般機身側面散熱o既設計,咁可以提高部機o既製冷效率,但前題係機頂位置要有足夠空間畀佢散熱。樓主缸櫃前後百頁,係唔足夠畀部機o既熱氣排走,積聚o既熱氣其實會傳返入缸,最終又加重部機o既work-load,形成惡性循環。所以簡單o既方法,先試長期打開百頁門一兩晚,睇o下情況有無改善。或者拆走背面o既百頁,都可以有相同效果。再唔係就o係櫃頂位加隻風扇抽氣。
不過咁都解決唔到成個廳熱晒o既問題。其實最根本問題係樓主買錯機。好似四樓ching話齋,TK1000推薦畀230~750L水o既缸,以550L缸呢講,部機要不停咁開摩打著風扇,勉強至可以降到溫,機器運作o既熱加上由魚缸抽出o既熱氣,咪熱上加熱。咁樣重會加大用電量,部水冷又會好快玩完,其實係三輸!所以買水冷樓要預廠家建議水量o既兩至三倍,如果樓主可以畀多幾百,upgrade上TK2000(500~1900L),咁個情況就會完全唔同,部機唔會成日著摩打,有足夠時間畀佢休息散熱,就唔會成部暖爐咁。
所以樓主要諗諗趁早放左部TK1000,換過部2000至可以解決問題。

肥仔Tim 發表於 2017-4-12 11:46

太多因素會影響個缸o既散熱:個入邊摩打(泵)數量、個缸o既擺放位置、成間屋o既坐向卅有無西斜⋯⋯
好難一概而論。所以預計o既嘢,幾時都係預多好過預少。

肥仔Tim 發表於 2017-4-12 11:49
前後有拍業唔代表通風好咩? 我都係沙缸櫃裡面,點解我又無問題呢?每樣野都有要求,出風位前係唔可以比野頂住 ...

百頁係裝飾之餘又減少對通風o既影響,但最好o既通風效果,當然係無遮無掩啦。其實一般o既櫃背,都唔會做百頁,就係無裝飾o既需要,又方便散熱同走喉。
ching可以將個板門對正個出風位做,所以散熱效果就好好多。

肥仔Tim 發表於 2017-4-12 11:46

師兄會否因你長開冷氣,or家中通風好好呀!650L差不多48"滴漏缸以上,315w去制冷夠力!!

就算水量一樣,環境、器材唔同,結果都唔同,而且set25度珊瑚缸同set27度既fot缸已經好大分別啦

唔該各位師兄,其實個缸櫃係三面睇,者係前後百頁出面都係空曠地方,通風黎講應該算係可以,以早幾日既溫度,其實開機次數亦唔密,加上係fot,只維持27度,更加係開機開得少,問題係部機一開親真係好熱,我只係覺得會唔會係部機有咩問題咁解者,而家唯有洗手間長開抽氣,減低制冷熱風對室內既影響.