海水領域 SeaFishZone

查看: 5675|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題 [複製鏈接]

樓主
完全新手。

想開RT。睇左好多N-cycle的資料。想問下skimmer 是否處理N-cycle 的NO3?  如果唔用skimmer, 可否靠換水減少N03。

另外,skimmer 安裝後要不要調挍 level?

thanks.

沙發
ching應該誤會左。
Skimmer好似屋企o既垃圾筒,可以將啲有機廢物收集,然後以人手清除。但係有啲廢物係唔可以用垃圾筒收集,所以你屋企重會有污水渠、抽氣扇⋯⋯,而你都要定期抺屋掃塵⋯⋯
No3係溶o係水入面, skimmer收集有機廢物,有助減少由有機廢物分解出呢o既NO3,但係己經溶o係入面o既,skimmer就幫助唔大,仍然要由其餘o既過濾系統去處理,所以RT o既過濾系統可以有好多方式,亦都比FOT複雜得多。
的而且確,有某啲o既過濾系統係要耍靠carbon source 處理No3 及Po4,再由skimmer 打走的,但唔等於skimmer可以直接對付NO3。

Ching可以再參考o下以下呢幾篇:
自然飼養法
豆豆及沸石討論
徵求2個system好壞

板凳
唔用skimmer,單靠換水,理論上當然可以減少No3,但實際情況應該係你要每日換水50%(甚至8,90%),至可以達到要求。睇o下你有無咁多時間去服侍個缸。

至於skimmer校level,當然要。你揀左skimmer後再上呢問,自然就會有Ching答你要放幾高,同校咩水位。

地板
小魚毛 發表於 2017-4-16 14:23
唔用skimmer,單靠換水,理論上當然可以減少No3,但實際情況應該係你要每日換水50%(甚至8,90%),至可以達到 ...

小魚毛 發表於 2017-4-16 14:13
ching應該誤會左。
Skimmer好似屋企o既垃圾筒,可以將啲有機廢物收集,然後以人手清除。但係有Ú ...

thanks a lot for your reply.

幾條link 好深。要慢慢消化。

現在理解到的是:

skimmer 將水中有機廢物從水中除去,減少進行N-cycle,從而減少nitrates, nitrites,減少系統loading。

帶氧硝化箘主要係將有機物分解成 NH3=>NO2=>NO3。

厭氧硝化箘主要係將 NO3 分解成 NO3=>NO2=>N2(氣體)。

帶氧硝化箘應該自N-cycle 中培養。

對嗎?

厭氧硝化箘點樣產生?在N-cycle中?用生化石?

叧外,沙缸要放什麼?見到有D師兄話只放skimmer.

我只係識抄書,理論o既嘢唔敢亂吹,只可以抄多幾篇書過你睇。
隔呢網一位ching o既貼圖:

詳細可以睇o下呢度:水質污染物 & 去除︰HN3、4,NO2,NO3,PO4,H2S...
呢樹雖然人氣高,不過人多口雜,有時好難可以客觀咁討論問題。

小魚毛 發表於 2017-4-21 15:40
我只係識抄書,理論o既嘢唔敢亂吹,只可以抄多幾篇書過你睇。
隔呢網一位ching o既貼圖:

Thanks.

Some more question :

- 想用2尺或3尺缸?是否買現成的好?redsea 2尺約$6000 (定缸,沙缸,柜), 其實想自己做防水木柜,好怕漏水全屋地板玩完。
- 3 尺 缸會否比2尺缸易穩定?
-有沒有高度和深度比例標準?太深會不會很困難打理?
- 沙缸是否2倉?第一倉 skimmer + NP,第二倉 上水泵 + water cooler + heater?
- 水冷是否必須(家中一般很小>30 度)?水冷可否放入柜內影響散熱?
- 上水泵出水位怎定?高位或低位?是否最重要做對流,減少死位?
- 用廁所水是否比較方便?2條綿芯+1條碳芯

thanks.

1.魚缸3尺一定比2尺好,除了水量比較多外(水量多被外交溫度影響相對更少)。其次你排生物石時會更好排因空間比較多。
2.沙缸(底缸)建議最少有3倉比較好,第一倉落水過濾加化氮,第2倉可當草倉或生物石倉,最後一倉上水(而上水位最好加多一個止回流閥,魚街上樓有一間有賣,但都幾百元。
3.如會養珊瑚最好加水冷,沒水冷真的不好養很易反缸,因你做不到珊瑚需求的24-25度,而純魚最高極限都是29-30,過了這溫度魚都難養活,人在長時間30度下都辛苦何況是魚。
e.g室溫26-27度,那你魚缸水溫最少27度(因上水泵,造流,燈都會令水變熱)加上櫃內空氣流不流通都會影響。
4.主缸只用上水泵的流量(3尺缸)是不夠的,最少加一個造流才可能夠,但如多加珊瑚就用2個會比較好,而死位會更少
5.廁所水不是不好,是很方便,但拉喉過濾消毒殺菌要搞多樣東西會比較麻煩,而且用廁所水最好多加一支殺菌燈會比較好。

以上是小弟意見只作參考,如有錯誤請多多包含。

danaon 發表於 2017-4-22 15:16
1.魚缸3尺一定比2尺好,除了水量比較多外(水量多被外交溫度影響相對更少)。其次你排生物石時會更好排因空間 ...

Ching答得好,我補多兩咀。

-是否買現成的好?redsea 2尺約$6000 (定缸,沙缸,柜)
一分錢一分貨。
現成唔洗等、靚仔、價錢合理,啱心急開缸o既新手。
訂缸都有平貴,平就一定要冒險。貴過Redsea o既缸, 用料同耐用性都應該好過Redsea。如果ching諗住玩機年就換缸,咁不防免煩用Redsea玩o下先。不過如果ching有興趣研究o下點設計個缸(例如造多啲內置出水位加強對流),又或者諗住大拿拿一兩萬開個缸,無理由玩幾年就算,咁訂缸就會係你杯茶。不過訂做珊瑚缸,其實香港造得好o既舖頭唔多,而且一定唔係魚街地舖,ching不防search o下啲舊聞。
一定要計好晒全條數,預足筆直至好扑鎚去馬。

-其實想自己做防水木柜,好怕漏水全屋地板玩完。
魚缸櫃漏水o既情況唔多見,Redsea 我唔肯定,但訂造o既都唔多聽過有ching話會出問題。
其實更多情況會係你換水唔小心倒瀉水,搞到一地都係。如果你係木板地,咁就一定要諗清諗楚,或者一定要同屋企人溝通清楚先,因為整濕地板,個個禮拜換水都有機會出現,一定會畀漏水問題常見好多!

-有沒有高度和深度比例標準?太深會不會很困難打理?
有,有經驗o既舖頭都唔會建議你造高過廿寸,方便伸手落缸做嘢之餘,亦都可以確保珊瑚有足夠o既光照。

- 沙缸是否2倉?第一倉 skimmer + NP,第二倉 上水泵 + water cooler + heater?
RT沙缸通常兩格起,三格止。兩格就好似你咁玩法,或者再加Rowa樽,又或者玩石仔系統,都係第一格放石仔桶等器材。而三格就好似樓上位ching咁建議,玩草或者厚沙床。

- 上水泵出水位怎定?高位或低位?是否最重要做對流,減少死位?
上水泵高低位無所謂,反而重點係一定要做到無死位,因為防止垃圾積眾係基本要求。如果係舖沙面,咁缸底就一定要有足夠o既流去沖走沙面o既垃圾;如果係清缸底,咁垃圾積眾o既機會會比較少,咁缸底o既流就唔一定要咁重手。
缸愈大,上水泵o既出水位就應該要愈多,Redsea都係按呢個原則去設計佢啲套缸,不過如果Ching玩訂造,就可以細缸都玩到更多更好o既造流效果。
對流係理想o既造流效果,特別係玩sps,一定要有由對流而造成o既亂流。所以ching有無諗過玩軟嘢定硬嘢?如果係硬,造流就要再預多啲筆直。

- 用廁所水是否比較方便?2條綿芯+1條碳芯
我自己係廁所友。廁水唔一定方便,因為都會有鹹度變化同大廈洗水缸污染水質o既風險。但係佢o既水質比水喉水好呢個就係重點。香港家居o既水喉水只可以勉強玩到Lps,玩sps成功o既個案絕無僅有。唔玩廁所水,一係你就用純水機過濾水喉水,不過會有廢水問題(所以我覺得玩廁水更加慳錢同環保);最後選擇係買蒸餾水,係最貴最辛苦(運水)o既做法。你唔好聽我亂吹,買盒no3試劑返屋企驗o下廁水同水喉水最實際。
我自己都係用兩棉一碳,不過都好似樓上位ching建議咁,再加支UV,以慢流方式出水,確保支UV可以殺清啲菌。RT缸入邊唔需要UV燈,不過過濾水源呢支燈就唔應該慳,魚要防菌,人都要防惡菌,特別係呢幾年又成日話有咩食肉菌。

非常感謝几位師兄的回覆。

會硏究清楚。