請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220

大家評評理⋯⋯   [複製鏈接]

zero322 發表於 2017-4-20 21:50
樓主你當初做缸係叫大根做中柱定佢話要做呀

我魚友建議我加,所係我提議加的

accp220 發表於 2017-4-20 21:54
我魚友建議我加,所係我提議加的

甘就奇怪啦,如果係提議加正常係唔會影響原本結構,甘應該個缸本身係冇呢支野都可以支持都唔會有問題啦,甘又為何戈時又會話因為你搞過支中柱影響到呢?

zero322 發表於 2017-4-20 22:00
甘就奇怪啦,如果係提議加正常係唔會影響原本結構,甘應該個缸本身係冇呢支野都可以支持都唔會有問題啦,甘又 ...

我當時係Whatsapp 咁講,而佢無任何結構上既意見

我當時係Whatsapp 咁講,而佢無任何結構上既意見
我唔係專業,所以我唔識點同佢講⋯⋯

accp220 發表於 2017-4-20 22:10
我唔係專業,所以我唔識點同佢講⋯⋯

甘既然做好了,甘加條中柱又會點樣影響到結構,如果甘樣加左拆左又會影響到既,不如話搬缸去你家時裝時影響到?

accp220 發表於 2017-4-20 21:53
個缸送嚟嘅時候,我未返到屋企,無印象有冇裝好支中柱,但就肯定唔係佢裝,係搬運裝,因我自 ...

如果佢送黎個時中柱都未裝咁就真係有d 怪,用得中柱既缸都係需要個個位有承接力先加,如果運送冇都幾危險
但係你set 完喉,裝曬野,放埋魚,放唔返條中柱入去?
Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

accp220 發表於 2017-4-20 20:46
師兄,我唔係一個鍾意惹事生非既人,亦唔想打咁多字,因為我都好忙!
但係,我嗰晚係用whatsapp比 ...

師兄,唔好誤會,我同你一樣只係一個曾經幫襯個佢既顧客

以我經驗,如果係放部份水就可以放返條木入去,大根應該會一貫地用電話指導,何解你要佢上門呢?

marinelovers 發表於 2017-4-20 22:34
如果佢送黎個時中柱都未裝咁就真係有d 怪,用得中柱既缸都係需要個個位有承接力先加,如果運送冇都幾危險 ...

照我認知,送貨時一定唔會裝好中柱,如果先裝好中柱,請問沙缸點放入去?魚缸中柱大部分係活動式的。加條中柱係地櫃只係買個保險,感覺安心D。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

大飛哥 發表於 2017-4-20 22:42
照我認知,送貨時一定唔會裝好中柱,如果先裝好中柱,請問沙缸點放入去?魚缸中柱大部分係活動式的。加條中 ...

師兄:講得岩

多寶魚 發表於 2017-4-20 22:38

以我經驗,如果係放部份水就可以放返條木入去 ...

師兄 你呢問題好似有d 邏輯問題
放部份水就可以放返條木入去 ...
姐係條中柱理應係用作頂住上面注滿水有重量既魚缸,如果冇中柱頂住魚缸木櫃向下壓少少係正常現象
你係咪應該問樓主點解唔係應該放返條中柱先再加水加返d 魚,而係倒轉左放曬所有野先放返中柱?
如果冇中柱咪好危險,大根有冇講過可以折走佢?
Marine Lovers
FB Fan Page: www.facebook.com/marinelovers

多寶魚 發表於 2017-4-20 22:38

以我經驗,如果係放部份水就可以放返條木入去 ...

師兄,本來咁小事我點會叫人專登嚟睇吖,但因為我比佢睇張相,佢打嚟話咩事,我話個缸既中柱我攞左出嚟,拍唔番入去,再加上隻櫃腳有些裂痕,你見回圖

咁佢即時話我唔應該攞走支中柱,呢樣係係人都知既常識,跟住要我要放哂缸水,話我缸咁架啦,你影響左個結構啦⋯⋯
敢問,你咁聽到呢番說話,你會點做呢?叫佢上嚟睇又合唔合理呢?
佢講成個櫃無用喎!咁我咪問佢你上嚟睇下先啦,佢當時即時話:「我哋唔會上嚟,因為呢D係人為錯誤⋯」
我問個缸未過保養架喎,唔係有兩次要上門既咩?佢話人為唔包⋯⋯
我都無即時叫佢上嚟,我只係問佢上門睇左先啦,佢依然話唔會上嚟⋯⋯
之後,接近深夜1:40-2:00收到佢來電,我打番比佢,佢又叫我放哂缸水先⋯⋯咪會好危險,又講左一輪責任問題,佢就話咁我依家上嚟囉⋯⋯我話依家咁夜我點會歡迎你上嚟呀?跟住佢即又咬住我呢句⋯⋯嗱,我話上嚟,係你唔使我上咋⋯⋯
師兄,如果係你,你會點反應?

更重要的是:
佢由頭都尾都無叫話過比我知,原來咁簡單已可以整番入去!
攪到我要自己整番入去頂住先,你覺得我係咪要追討番佢我既損失呢?

marinelovers 發表於 2017-4-20 23:02
姐係條中柱理應係用作頂住上面注滿水有 ...

大根由頭都尾無講過,拆走中柱係咁危險,佢話呢D係常識,唔使講係人都知架啦⋯⋯

NKC 發表於 2017-4-20 22:31
佢啲律師團隊化身魚友係度幫佢說話,明眼人都知咩事啦!佢自己出過一次聲話post証據咪又濳左 ...

其實,我放出嚟講,係因為我自己真係新手,想知合唔合理,佢不只一次叫我post 上網,我覺得佢有佢既看法,但
佢咁耐都唔回應,即係點?

我覺得好多魚友就呢件事情,已經表明左立場、睇法⋯
大根係咪要出來同我交代下呢?
佢講過如果網上既魚友話要跟單嘢!呢單嘢佢會跟番!
咁有4千幾人睇左,幾百個回應了,大根你係咪都要出來交代呢!

marinelovers 發表於 2017-4-20 23:02
姐係條中柱理應係用作頂住上面注滿水有 ...

但岩岩樓主好似話係當初大根設計係冇,姐係有冇中柱都唔會影響結構啦,甘依家有問題就話因為中柱問題,唔係有少少矛盾咩

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁大根你幾時比証據出黎?

zero322 發表於 2017-4-20 23:26
但岩岩樓主好似話係當初大根設計係冇,姐係有冇中柱都唔會影響結構啦,甘依家有問題就話因為中柱問題,唔係有 ...

好一條大根打手

joekwok1222 發表於 2017-4-20 23:42
咁大根你幾時比証據出黎?

佢邊敢出來,身有屎

Hugger 發表於 2017-4-20 23:45
好一條大根打手

我唔係咩打手啵...我只係陳述返個事件出黎大家研究下