請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4940|回復: 8

廁所水用邊種濾水器? [複製鏈接]

請問大家c兄 ,用廁所水,先裝邊種濾水器先得?

工業用濾水,一棉、一炭蕊,要求高就加埋UV燈

三級濾水,一棉兩炭

每次換水10-15%直入,方便但好易有鬼爪滋生……(大咸水缸有鬼爪),珊瑚缸加個水器是要的,我以前fot無。

ff23456 發表於 2017-4-29 19:21
每次換水10-15%直入,方便但好易有鬼爪滋生……(大咸水缸有鬼爪),珊瑚缸加個水器是要的,我以前fot無。

唔好咁搏,唔度鹹度直車好危險。雨天會影響鹹度變化,大廈洗完水箱啲水都唔用得,做多重功夫,小心駛得萬年船。

arfaifai 發表於 2017-4-29 14:48
工業用濾水,一棉、一炭蕊,要求高就加埋UV燈

加UV唔係要求高。工業濾樽唔足以殺菌,UV殺菌之餘仲可以減少藻、苔等o既生長,對魚同珊瑚都有好處。政府都規定食肆海水缸一定要用UV燈殺菌啦,唔通家用就唔洗注意安全?
一支UV管壽命8000小時,每次換水至開一兩個鐘,一支管閒閒地可以用十年八年(FOT長開當然唔係咁計),應該係最「襟」用o既器材,絕對值得投資。

小魚毛 發表於 2017-5-6 11:21
加UV唔係要求高。工業濾樽唔足以殺菌,UV殺菌之餘仲可以減少藻、苔等o既生長,對魚同珊瑚都有好處。政府都 ...

食用魚當然加uv唔算要求高:,我所指是觀賞魚

arfaifai 發表於 2017-5-6 12:12
食用魚當然加uv唔算要求高:,我所指是觀賞魚

Ching,無意冒犯,純粹討論。

我本身都係廁所水支持者,佢慳錢、環保,而且連SPS都養到,值得推介。

但無咩人留意到,用天然海水除左食用衛生問題之外,其實仲有潛在惡菌o既風險,早兩個月至又一單新聞:
糖尿病婦去完公廁染食肉菌亡

海鮮販商係感染食肉弧菌o既高危一族,但我地以廁所水入屋落缸o既,咪一樣係高風險感染者。一支線8W UV燈都係幾百,呢重保險絕對買得過,亦都應該推廣。

小魚毛 發表於 2017-5-6 15:43
Ching,無意冒犯,純粹討論。

我本身都係廁所水支持者,佢慳錢、環保,而且連SPS都養到,值得 ...

絕對認同....