請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8984|回復: 6

新手1問 [複製鏈接]

鑽石濾水器,養唔養到珊瑚? 定要RO先得?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

廁所水刀有ching玩到,
你估下淨水得吾得?

樓主問得太簡單喇。

先問要養咩珊瑚?水喉水可以勉強養到LPS,而SPS就只可以用純水或者廁水至養到。前者同後兩者o既最主要分別其實在於當中o既NO3同PO4含量,而能夠過濾呢兩樣o野o既,暫知o既就係RO(反渗透膜)同DI(特殊去離子樹脂)兩種濾芯,佢地都係珊瑚缸用純水機o既最重要部份,其他o既棉卅炭芯其實同一般o既濾水器無分別。所以純水機養到珊瑚(特別係SPS)o既最主要原因係佢解決左NO3同PO4 o既水質污染問題。

再講家用濾水器,除非佢講明有RO同DI呢兩支濾芯,否則我相信咩牌子都好、點再高科技都未必啱養珊瑚用,因為佢地o既設計都係供人飲用,濾除NO3同PO4都唔係佢地o既重點。又不過就算畀你搵到部家用濾水機可以過濾到NO3同PO4,咁個開支問題呢?呢啲機o既月費或者換芯o既費用一定唔會平過珊瑚缸用o既純水機,可況魚缸用水量一定多過飲用量好多,開支更大;如果唔係,家用濾水器己經取代左純水機。一機兩用邊個唔想?但實情係兩部機o既用途唔同,未必可以一雞兩味。樓主重有懷疑,大可以去佢地啲門市試o下拎少少水返屋企Test o下,好過亂咁估估o下。

多謝c兄經驗,正在研究中

鑽石水,只是普通濾水器,無咩特別

咁如果只用RO水,沒有DI芯,有咩分別呢?
Thx

andykmy 發表於 2017-5-12 22:11
咁如果只用RO水,沒有DI芯,有咩分別呢?
Thx

純水機o既結構係:棉->碳->RO->DI。
RO係終極機械式過濾,微細如細菌都可以濾除,但係一啲化合物(eg.氨[size=14.6667px]NH3)就要靠DI以離子交換方式濾除。
市場上有過以:棉->碳->DI 方式過濾o既產品(API--Tape Water Filter),市場反應一般。至於好似樓主咁諗o既設計,暫時未見有「婆突」,講唔到畀你聽效果。不過樓主有興趣自行組裝都唔難,可以自己試o下做白老鼠。

有關於針對水族用濾水設備的討論,我見過最專業最詳細o既,就應該係呢篇:
自來水水質處理淺談
樓主可以自己參詳o下。