請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3561|回復: 3

新手請問 [複製鏈接]

生物石有蟹仔  ,  怎樣可以整走拒
蟹仔會搞軟珊瑚?

落缸未?或者可以成嚿石拎翻出呢o既話,都可以試o下Dip石:
方法1--以Dip珊瑚用o既藥水浸石,佢可以殺死石內所有無脊椎生物,不過如果隻蟹比較大,就未必可以Dip死佢。
方法2--唔用藥水,可以就咁用桶加鹹水打氣浸石,只要用嘢墊起嚿石,再係桶底放小小魚糧,就可以引隻蟹爬出呢,佢跌左落桶底就爬唔翻上嚿石度。

唔想起石,就試o下捕蟹器,淘佬同好多魚舖都有,唔難搵。不過件o野有成四五寸大,要睇o下你個缸有無位放得落,而且被動式o既捕捉陷阱效率嘛嘛,唔一定捉到之餘,仲好易誤中副車。
網上見有ching DIY 左支持神仙索,簡單易用,值得試。

借隔離網相片一用。

仲可以用生物武器。孤科魚係捉蟹高手,亦都係reef safe o既魚,可以幫到手,詳細可以望望呢樹:有紫狐就安落哂
不過要小心,捉蟹高手係蝦蟹通殺,有養其他蝦蟹就未必啱用。

除非係珊瑚共生蟹,否則生物石內o既蟹(有毛或黑鉗),多數都係麻煩友。細隻會推跌啲珊瑚,大隻會搞珊瑚同攻擊魚類,唔留得。

收到了  師兄們   
我試下用捉蟹器
其實我已經令d石出黎捉走了幾隻    有d捉唔到