請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12926|回復: 10

DIY 洗二十慳二萬 [複製鏈接]

有個DIY同大家分享,可能與水族不大関係,但每個魚友家中都有機會遇到,若遇上同樣問題,可為大家慳一筆不必要花費。
未到7月,有冇試過半夜甜睡中家中電視突然開機音量自動爬升到最大? 當然成個彈起夜半驚魂,以為唔知撞左d乜。
事後就看看問題是否持續,不幸的是,我的電視每天都會間竭性亂跳音量、跳menu、跳台。冇看電視幾日就好似同出面脱了節。
現有的Sam叔lcd平板tv差不多十年了,冇保養,當年萬多倆萬元,揾原廠修肯定要花幾仟,揾街修亦未必有原廠零件。老虎自然就叫我買過部新啦,要洗一筆。從電腦真空管mon到依家都係用韓國mon,因用開韓國顯像管從未壞過,除了週邊配件問題。如要買新Sam叔萬多倆萬走唔甩,但看現在的1080p畫質仍很好,唔捨得唔要佢,要慳錢就唯有自己醫佢 (如不熟電氣請勿模仿,避免觸電意外發生)。
首先做search,發覺世界各地各牌子lcd & led電視都有n次同類事故,潮濕係主凶,排除顯像板&電源板問題,就針對輸入訊號故障。

拆左部機出來,都幾重,有幾十磅。 IMG_20170504_50425.jpg

補充內容 (2017-5-4 17:09):
開着風筒加個掃幫各電路板及機體清理十年麈垢,亦可清除機內濕氣。洗擦後新既一樣。韓國機同大陸機事實係有一段距離。

睇返十年前既托架,可搖上搖下擺左攞右,燒左個鉄架托底,當年DIY都幾大工程。

主角出場,依個就係原凶,主機微動㩒手制,因潮濕令佢短路產生不穩定故障,因此訊號輸亂跳。
新買㩒手制原來已有防水設計,潮濕故障從此bye bye。

洗左廿一炆換哂防水㩒手制,我既高清tv終於返來啦。
經一日長開待機狀態試機,不穩定故障已冇再發生了。

若大家有同類故障,希望可以幫到大家。

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

我之前都試過、後來買個幾佰元嘅高清機頂盒、用HDMl線入返去就可解決啦。

Benny 發表於 2017-5-4 18:09
我之前都試過、後來買個幾佰元嘅高清機頂盒、用HDMl線入返去就可解決啦。

其實仲有一個方法不須花分毫,就係將主機㩒手制既訊號輸入線插拔起,唔用㩒手制,因一般9成以上都係用遙控居多

Benny 發表於 2017-5-4 18:09

講開盒子,最近淘左個新款4kX視盒仔,wifi睇線上1080p電影都好順,支持dolby/dts hd 5.1家庭影院現場感都好震撼,唔洗去戲院睇戲。原來都好多野睇喎

論壇元老