海水領域 SeaFishZone

查看: 3837|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請問各位C兄每週除換水外會加咩元素比珊瑚呢? [複製鏈接]

樓主
請問各位C兄每週除換水外會加咩元素比珊瑚呢?

我每週換1/5 水, 加硝化細菌, 碘同鍶. KH 同 CAL.
養豬肉, 樓扣, 葵.

樓扣大開, 葵都OK, 豬肉成日掉下一兩粒, 唔明.

沙發
溫度 26, 鹽度 1.023-24, (有魚), PH 8.0, PO3: 0

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
我加碘同鎂
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
每週換1/5 水,  你個缸幾多L水??
我每兩星期加碘、AB水或CAL.

thomaschan2014 發表於 2017-6-14 18:27
每週換1/5 水,  你個缸幾多L水??
我每兩星期加碘、AB水或CAL.

我得40L 迷你缸. 我都聽C兄講用AB 水, 究竟有咩作用呢? 我已經覺得自己落得太多野.

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2017-6-14 11:21
我加碘同鎂

C 兄, 棵豬肉新買的, 佢都開, 但間唔中掉一兩位落尼, 是否正常呢?

C兄請看看,有時細,有時大。

Sallytung 發表於 2017-6-15 13:50
我得40L 迷你缸. 我都聽C兄講用AB 水, 究竟有咩作用呢? 我已經覺得自己落得太多野.

Ab水,一枝是增鈣、一枝是增KH硬度,40L水,每兩星期落一次,每枝一樽蓋份量,不要與換水日期一齊落,避免過量

Sallytung 發表於 2017-6-15 14:07
C兄請看看,有時細,有時大。

炮仗花暗光,豬肉好光,睇落似唔夠光,唔夠藍光

40L水幾件珊瑚換密少少水就咩都唔使加

thomaschan2014 發表於 2017-6-17 08:13
Ab水,一枝是增鈣、一枝是增KH硬度,40L水,每兩星期落一次,每枝一樽蓋份量,不要與換水日期一齊落,避免 ...

明白帥兄,唔該

thomaschan2014 發表於 2017-6-17 08:15
炮仗花暗光,豬肉好光,睇落似唔夠光,唔夠藍光

情況尼兩天變得很壞,我放高左,但未見改善=(