海水領域 SeaFishZone

查看: 9594|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

不停死魚 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
有個大缸唔識處理

之前十幾條,死下一條死下一條~ 無耐就死哂~應該唔關no2 事,我都隔幾耐先加魚,沙缸爆環。

之後試過轉全淡水 行兩星期,再換50% 水,再轉返咸又行左2,3星期

加d 魔(試過 藍魔,3間, 3點白) 落去都係縮埋一角唔願游,3日內死。

我係咪應該向 個缸有菌既方向去諗呢?

O3臭氧機幫唔幫到手?

沙發

板凳

地板
過淡水己經將所有箘殺晒,你系用

論壇元老

ab12389 發表於 2017-6-19 14:10
過淡水己經將所有箘殺晒,你系用

我過淡水就係想清下d菌,但之後轉返咸 d魔都係死令我唔知點

行淡兩星期即係重新等行N cycle

你用鹽開水,定水箱水

論壇元老

ab12389 發表於 2017-6-19 15:10
你用鹽開水,定水箱水

用鹽

我廁所沖水係淡水

論壇元老

calvin 發表於 2017-6-19 15:02
行淡兩星期即係重新等行N cycle

師兄意思係 d魔係死於 NH3 NO2 ?

未知原因亦唔想繼續死魚,亦未知白点定惡菌定np問題,最澈底係大洗缸,清水再滚水燒毒濾材,用蜂皇槳重開缸,我自己就用黑背心或小丑開缸,隔一倆天換1/4至一半水,至n-cycle時亦唔會死魚。不死魔咁命硬都死即有重大問題,重開缸免涂炭生靈。
過淡未必可完全殺到白点或惡菌,与其花時過淡,倒不如重開。

通常NO2新水係吾高,你放新魚吾游係水質吾得,我會全放舊水,洗清生物環,第一轉加2支蜂皇漿,每7日加1支,3星期試加魚

論壇元老

jacky66 發表於 2017-6-19 15:57
未知原因亦唔想繼續死魚,亦未知白点定惡菌定np問題,最澈底係大洗缸,清水再滚水燒毒濾材,用 ...

未知原因亦唔想繼續死魚,亦未知白点定惡菌定np問題,最澈底係大洗缸,清水再滚水燒毒濾材,用蜂皇槳重開缸,我自己就用黑背心或小丑開缸,隔一倆天換1/4至一半水,至n-cycle時亦唔會死魚。不死魔咁命硬都死即有重大問題,重開缸免涂炭生靈。
過淡未必可完全殺到白点或惡菌,与其花時過淡,倒不如重開。

唔係白點,d魚通常 死前呼吸急促。
照師兄講既大洗缸,係100% 水都吸走哂? 實行上黎有d難度,應該梗會有1,2吋 水淨?

主要是濾材必須清洗消毒,不論是no2 no3或是什麼惡菌毒蟲,反左缸重新起缸是上策,繼續不明原因補救只會耗時及消磨意志.....多次呂試呂敗就容易放棄離場....

論壇元老

jacky66 發表於 2017-6-19 17:19
主要是濾材必須清洗消毒,不論是no2 no3或是什麼惡菌毒蟲,反左缸重新起缸是上策,繼續不明原因補救只會耗時 ...

講中哂……見個缸空空如也,真係灰灰地。

另一方面,有淨低既水響度,如有惡菌,之後都會再返發架喎?

dicky826 發表於 2017-6-19 17:28
講中哂……見個缸空空如也,真係灰灰地。

另一方面,有淨低既水響度,如有惡菌,之後都會再返發架喎? ...

揾毛巾索走佢,器材也清洗一次,吸收左前一次經驗,新既開始會較有把握

論壇元老

jacky66 發表於 2017-6-19 17:38
揾毛巾索走佢,器材也清洗一次,吸收左前一次經驗,新既開始會較有把握

多謝回覆~ 等佢乾返 3,5,7日更好?

d惡菌 無水應該死喇掛!

dicky826 發表於 2017-6-19 17:57
多謝回覆~ 等佢乾返 3,5,7日更好?

d惡菌 無水應該死喇掛!

魚缸所有器材洗乾洗淨抺乾,濾材用滚水消毒,千其唔好落藥,即可用蜂皇䊢重新起缸

dicky826 發表於 2017-6-19 15:51
師兄意思係 d魔係死於 NH3 NO2 ?

好大機會

論壇元老

calvin 發表於 2017-6-19 19:12
好大機會

等下次買tester 驗驗。

論壇元老

jacky66 發表於 2017-6-19 18:09
魚缸所有器材洗乾洗淨抺乾,濾材用滚水消毒,千其唔好落藥,即可用蜂皇䊢重新起缸

唔該師兄