請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8884|回復: 30

新手問意見 [複製鏈接]

最佳新人

想換返個大小小既缸 大慨24'20'20
[size=+0][size=+0]養魚為主 請問CHING 用背滴+底喉好(去魚店店主強調用底喉好好多)
定要主缸+瀘筒好?
同埋想問CHING門底喉有咩好壞&背滴會水聲會好嘈嗎?(因為放係房)
拜託拜託[size=+0][size=+0]

用背滴好

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔駛講.真滴好,不過你咁問.應該冇位.咁就一定假滴好.放野易.打理易.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我當年養咸嘢嘅時候都喺誤信店主話底喉好,結果半年後啲水開始壞,啲魚開始病,突眼,白點....反水,跟住冚包散!於是把心一橫,轉咗個滴漏缸,只鋪薄沙底,易打理好多,水質容易 keep 到! 只是經驗之談,不喜勿插!

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-7-29 09:01
唔駛講.真滴好,不過你咁問.應該冇位.咁就一定假滴好.放野易.打理易.

CHING真醒係冇咩位屋企~~  真滴係未沙缸?

最佳新人

boar36 發表於 2012-7-29 10:19
我當年養咸嘢嘅時候都喺誤信店主話底喉好,結果半年後啲水開始壞,啲魚開始 ...

CHING姐係  唔用底好?

冇錯,如果師兄喺改用假滴漏嘅話就唔使用底喉啦,一喺光底,乜都無,一喺鋪一層好薄嘅沙!

lun1025 發表於 2012-7-29 10:52
CHING真醒係冇咩位屋企~~  真滴係未沙缸?

係未即係沙缸 >係
底喉係舊式做法.唔係話唔好.但太多沙就易有菌.打理麻煩d咁囉.
有新既方法,又唔差效果.點解唔用新方法?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

boar36 發表於 2012-7-29 10:19
我當年養咸嘢嘅時候都喺誤信店主話底喉好,結果半年後啲水開始壞,啲魚開始 ...

你唔密洗沙就有好多問題.個時我個個星期都攪d沙.都係18吋缸仔.

最佳新人

我係wingk960 發表於 2012-7-29 11:30
係未即係沙缸 >係
底喉係舊式做法.唔係話唔好.但太多沙就易有菌.打理麻煩d咁囉.
有新既方法,又唔差效果 ...

咁新方法係咩

我都知要定期攪下啲沙,但喺要搬晒啲擺設出嚟,攪完之後又要重砌,好麻煩嘅,所以。。。。。

最佳新人

boar36 發表於 2012-7-29 11:38
我都知要定期攪下啲沙,但喺要搬晒啲擺設出嚟,攪完之後又要重砌,好麻煩嘅 ...

CHING個缸而家用緊咩設備

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有得揀一定係真滴~之後先背滴~最後主缸加濾桶~底喉真係唔駛諗

不過你要考慮位同聲同錢

最佳新人

iphone5 發表於 2012-7-29 11:43
有得揀一定係真滴~之後先背滴~最後主缸加濾桶~底喉真係唔駛諗

不過你要考慮位同聲同錢

CHING我最驚係背滴水聲好多

我而家係用緊真滴漏 48 吋缸(FOT),對角吹水流,滴漏槽上下梳,沙缸 33 吋,分三倉,主缸鋪 1 吋薄沙底,死珊瑚骨擺設,裝咗化氮,UV 同埋定期使用 O3 等

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

lun1025 發表於 2012-7-29 11:48
CHING我最驚係背滴水聲好多

我自己岩岩整左個..
接近0聲~
信不信由你

最佳新人

boar36 發表於 2012-7-29 11:50
我而家係用緊真滴漏 48 吋缸(FOT),對角吹水流,滴漏槽上下梳,沙缸 33 吋,分三倉,主缸鋪 1 吋薄沙底, ...

我都想入48

最佳新人

iphone5 發表於 2012-7-29 11:53
我自己岩岩整左個..
接近0聲~
信不信由你

CHING係邊入幾吋幾錢入手?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

背滴漏好易整到冇聲ge.
沙底好煩ge
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

Teddy 發表於 2012-7-29 12:02
背滴漏好易整到冇聲ge.
沙底好煩ge

係未叫魚店既人搞搞佢就得??