海水領域 SeaFishZone

查看: 7585|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

清理髮絲藻 [複製鏈接]

樓主
缸內很多髮絲藻 ,可有方法清除?

沙發
檢查no3 如標準,5開燈2--3日後再睇情況

板凳
yanking200x 發表於 2017-6-27 17:13
檢查no3 如標準,5開燈2--3日後再睇情況

有珊瑚 , 吾可以長時間熄燈......

地板
開1,2個鐘lo

主要成因應該係之前個缸PO4高,再畀啲石吸左,而家缸水PO4低翻,啲草就喺石面爆出呢。樓主有無check過PO4?

基本方法係洗石除草,再用ROWA(重份量)或者藥水吸PO4,玩幾個月就會見效。亦都可以試o下加吊、馬騮蝦、海膽幫手,不過只可以輔助,唔可以只意晒佢地。亦都會有栽用藥水除草,不過治標唔治本,唔搞好PO4,過一排又會再煩你。

詳細可以望o下呢篇討論:
解決髮絲草的方法之一

小魚毛 發表於 2017-6-28 16:32
主要成因應該係之前個缸PO4高,再畀啲石吸左,而家缸水PO4低翻,啲草就喺石面爆出呢。樓 ...

已用 Rowa 及 Redsea PO4No3 X ,test過 P04 在5留下……

5樓下都超高喇!就算LPS都應該要低過1,sps就更加要近零。而且就算缸水o既PO4零翻,啲石吸左o既o係水度係check唔到⋯⋯
睇o下你缸水咁高PO4水平維持左幾耐,就可以預計到你啲石吸左幾多PO4。

Ching可以考慮放棄啲石,不過咁同重新開缸無咩分別。唔係就每次換水順便起石除草再刷石洗石,最少玩幾個月至半年⋯⋯
加重Rowa份量、加除PO4藥水、查檢水源o既PO4再考慮轉換水源,都係你可以考慮o既「支援方法」,不過記住「石」至係主要問題所在。

小魚毛 發表於 2017-6-28 20:59
5樓下都超高喇!就算LPS都應該要低過1,sps就更加要近零。而且就算缸水o既PO4零翻,啲石吸左o既o係 ...

我是珊瑚缸,吾可以吾要石……

珊瑚缸啲石主要用呢養硝化菌,如果你個沙缸夠大,可以將啲石搬晒落去。如果唔係,我都唔知你的硝化菌可以o係邊樹生存。

網上有種方法係加伏特加 (不負責的提議)

網上有種方法係加伏特加 (不負責的提議)

養條黃倒吊魚…(唔餵糧),佢地會食哂d藻。