海水領域 SeaFishZone

查看: 2836|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

唉…今次輪到上水泵 [複製鏈接]

樓主
之前po過化氮污糟停左,拆開洗左並著返,今次到上水泵,喂食時熄左,依加開唔著,上水泵有冇得拆定燒左?

論壇元老

沙發
轉子部份拆得,主體唔得

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
其實會唔會有太多垃圾吸入,因為兩次都係泵!
睇睇有冇沙石生物環等喺泵附近,一定要揾到原因,
如果唔係,買泵買到窮
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
想問下會唔會有師父幫人換上水泵,個背滴缸連上水泵喉都系我買果陣果間舖幫我砌埋裝好,我唔知點換

其實所有pump 都要定期清潔的。
如果唔介意比$,也有很多收費定期上門保養。
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

想請教師兄們,我系背滴缸,上水泵系靠牆果邊第3倉後面,缸後面系窗,
我企上餐椅甘高都望唔到後面倉,用咩方法最好,拆出黎。
抽走部分水or全部,冇曬水我都搬唔欲,之前搬屋都要兩個搬屋工人先上到去

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

greendotdot 發表於 2017-7-3 01:09
想請教師兄們,我系背滴缸,上水泵系靠牆果邊第3倉後面,缸後面系窗,
我企上餐椅甘高都望唔到後面倉,用咩 ...

抽晒D水就搬得郁
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/