請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8378|回復: 18

醫生蝦+薄荷蝦食沙星? [複製鏈接]

沙星落缸一日,即刻潛入沙底
夜晚見兩隻蝦係佢上面搵野食,開頭以為隻星翻到沙底食物上黎
睇多陣見到佢地原來食緊隻腳

依家將隻星西起左放沙缸,一隻腳融融爛爛
點搞好

應該唔食!可能你買返黎的時候隻沙星狀態唔好,可能有啲爛腳所以啲蝦先會食

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

x2,正常只有,小丑蝦先吃海星,除非水質唔好,或沙星有病。

我家養左一年多既機械蝦已經開始食海星,睇住海星一路走,佢企嚮側邊一路鉗,
終於趕左海星到沙面,
之後機械蝦翻轉左海星,食佢D觸手

搵食啫,未必就係兇手。不過喺混養缸之內,生物間o既互動都係本能自然反應,好難簡單咁一句話係或者唔係、會或者唔會。

蝦類係雜食性o既機會主義者,佢地會「掃食」週圍o既腐肉碎屑,所以成為珊瑚礁內的清道夫,但主動捕獵而成為食物鏈上層o既捕食者,小丑蝦係好小數o既例外。所以唔可以簡單咁一概而論,唔同種類o既攝食習慣,以至個體o既食性都要考慮。

魚友應該都見過醫生蝦會遊埋垂死魚隻身邊開餐,佢地唔會等條魚斷氣至郁手。其實只要有爛肉或者寄生蟲,醫生蝦都會主動遊埋去,唔理對方係生定死。其實如果養定咗,你伸隻手落缸,醫生蝦都會遊埋你隻手度搵皮屑食,唔洗畀錢去咩「魚療」,自己個缸就有得玩,不過有時都會畀佢整痛。所以醫生蝦唔係醫緊魚,佢只係搵食啫。

機械蝦情況就有少少唔同,佢地會比較主動。亦都有捕食寄生喺珊瑚身上偏蟲o既習性,所以會有RT玩家利用佢呢對付珊瑚寄生蟲,但由於喺食完偏蟲後,佢地會繼而食埋件珊瑚,所以處理上要特別小心,比起其他療法較易有反效果。所以機械蝦並非善類,亦無被界定為reef safe,RT要落缸o既話請三思。

薄荷蝦雖然屬reef safe,但食得鬼爪就有機會食埋其他葵,個別情況「多口」搞埋珊瑚都唔係無可能,只係機率較細啫。

但無論點搞法都好,三種蝦都只係「有得食就食」嗰類,唔會將體形大咁多o既生物當成獵物而有去主動攻擊o既意圖,好似樓上Ching咁講追𣪩隻沙星,迹近匪夷所思,所以值得探討。

要知沙星其實好脆弱難養,少少受傷破損都會擴散感染而死,有商譽o既店家都會畀買家睇清睇楚隻沙星有無破損至入袋收錢。事實上沙星喺RT都係短命種,要佢去清潔RT缸個污糟邋遢o既沙床其實等於送死,只不過因為佢粗生(喺自然生境而言)而價錢唔貴,所以無人出聲啫。至於畀蝦類攻掔,更大可能係沙星自己受傷在先,缸主未見傷患,但蝦隻更早聞到腐爛氣味而埋身,造成獵殺o既錯覺。

係趁佢病羅佢命?定係送佢一程插佢一刀?又或者係幫佢解脫,早登極樂⋯⋯都係觀點與角度問題。所以計我話始終都係嗰句:「搵食啫」。

樓主真係想證實啲蝦係咪殺手,其實只要再小心買多兩隻健康無捐手爛腳o既沙星落缸,睇o下啲蝦咩反應就可以證明。

話唔埋畀你證實到呢幾種蝦真係會獵食沙星,改寫佢地喺珊瑚缸o既定位同習性記錄。

小魚毛 發表於 2023-7-26 00:31
搵食啫,未必就係兇手。不過喺混養缸之內,生物間o既互動都係本能自然反應,好難簡單咁一句話係 ...

其實千手已經俾機械蝦食晒,依家佢食緊草皮,不過草皮生很太多,機械蝦只得一隻,所以任佢食

Tricity731 發表於 2023-7-26 12:22
其實千手已經俾機械蝦食晒,依家佢食緊草皮,不過草皮生很太多,機械蝦只得一隻,所以任佢食

咁應該修訂,機械蝦唔係 non reef safe,直頭係reef danger至啱。

佢同珊瑚兩者,ching只可以二揀一。

唔記得答翻樓主問題:隻沙星手腳開始爛,就無藥可救。

你只可以等佢「自然消失」,或者請其他食腐生物幫手「送佢一程」,早啲「回歸自然」。

所以關鍵係買沙星嗰o下一定要驗屍咁驗。另外都可以考慮黑海參,一樣可以清潔沙床,一樣零照顧,而且比起沙星會襟養得多。

等左細條黑海參好耐,但係未有合心水

小魚毛 發表於 2023-7-26 22:05
咁應該修訂,機械蝦唔係 non reef safe,直頭係reef danger至啱。

佢同珊瑚兩者,ching只可以二 ...

直頭係reef danger至啱..............完全同意

想要幾細條?三寸其實已經唔算常見,兩寸以下更加係幾年唔逢一潤!

其實黑海參對環境無咩要求,有沙畀佢就得,缸大缸細返而無咩所謂。就算係一兩尺咁細個缸,放條4 、5寸o既落去都唔會有問題。海參完全零攻擊性,只會喺沙面走動,或者上玻璃睇o下風景,唔似得貝類或者海膽咁會上石推跌晒啲珊瑚,亦都唔會有咩生物會打佢主意,唔單止係reef safe,直頭係200% RT safe!

所以ching母須多疑,見到就畀錢都無咩錯。

小魚毛 發表於 2023-7-28 00:39
想要幾細條?三寸其實已經唔算常見,兩寸以下更加係幾年唔逢一潤!

其實黑海參對環境無咩要求,有沙畀佢 ...

只係覺得佢醜樣如果細條D冇咁覺眼

不過, 四驅車剛死, 都要買條海參開工...............

海參:我很醜,可是我唔會亂咁游!

小魚毛 發表於 2023-7-29 01:30
海參:我很醜,可是我唔會亂咁游!

買左條三吋左右, 但工作效率極低

星期五晚買, 當晚已經開工, 三日過去, 佢只係原地工作, 佢pet pet後有好多一條條沙及多左個小仔.............

要繼續觀察

海參o既工作效率就係咁上下,無計

雖然無出糧無卡打,不過佢的確係開緊工,佢後便嗰啲一pet pet 一條條o既沙就係成品,新鮮乾淨過你啱啱買返呢嗰陣。所以佢對個缸可以話係完全零污染,萁他生物好似巴士咁一路食一路出,始終會對過濾系統做成負擔,但海參就唔同,你掉多幾條落缸都唔會有問題。

小魚毛 發表於 2023-8-1 22:44
海參o既工作效率就係咁上下,無計

一定好過巴士好好好多倍...........

我過缸條巴士已經唔會開工只係同D魚爭食魚糧,重要係 1入10出

經過過去四個月觀察,原以為海參工作效率極低,現更正:

可能買佢之前, 魚店魚缸內, 海參數量多食物量不多, 所以買回來之後, 應該還在夏眠狀態。
現在不知幾活躍,又上石又上玻璃, 而且已經由3吋變成7吋……………