海水領域 SeaFishZone

查看: 4704|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

準備開rt,很多不太明白。 [複製鏈接]

樓主
缸18寸,無沙缸,sps
問題:1,有一個1litre筒推水冷,個筒放生物環嗎?
         2,上過樓上舖問過,光靠缸內生物石,便足夠過濾。需要很多?
         3, 珊瑚不是很怕n系列嗎,為什麼很多師兄都放環到濾筒?是關於珊瑚對nh4和no3忍耐力分別?
          4, 缸底需要放沙嗎?
           5, 18寸缸請問選多少w的led燈較好?
唔該師兄們幫助一下新手。

沙發
1,有一個1litre筒推水冷,個筒放生物環嗎?<<< 對,打爆佢
2,上過樓上舖問過,光靠缸內生物石,便足夠過濾。需要很多? <<< 越多越好
3, 珊瑚不是很怕n系列嗎,為什麼很多師兄都放環到濾筒?<<< 環是菌的理想居所
   是關於珊瑚對nh4和no3忍耐力分別? <<< 呢個唔識,只知有方法可以解決就不大問題了.
4, 缸底需要放沙嗎? <<< 個人喜好,裝飾用,又或者養既魚種要有沙就放囉. 沙易藏垃圾,所以 CHING 們都不建議,但我有用
5, 18寸缸請問選多少w的led燈較好? <<< 硬件唔太懂,但買大點都唔怕,可以唔開盡,第日換缸都用得返麻.
唔該師兄們幫助一下新手。<<< 我都係新手,加油呀 ! 上面回答有錯請 CHING C 姐們更正
兩情若是久長時,又豈在豬豬肉肉 。
在天願作比翼鳥,在地願為連尾

板凳
唔該師兄!

地板

路過搭倆句
如果樓主未養過咸水魚或LPS,建議先從前者入手,濾筒養淡水魚還可以,要養咸水魚亦未必一定養到,更煌論SPS...
濾筒最大缺點就係積存大量魚糞剩糧制做廢料在筒內,N氐幾兄弟長期高企。如想用濾筒,倒不如用生物石定期換水,但建議先玩LPS,SPS落缸冇耐變哂啡/白真係幾肉尺。

你好,JACKY 師兄, 幾年前都有養咸水魚,果陣係用廁所水養的。 無時間打理,番左缸。
我現在個筒放了小量生物石入去,所以我應該買多個PUMP推水冷嗎?  而缸內加多D生物石入去?淘寶買個ATS外掛盒嗎?
LPS都會在開始養的,只係目標在SPS,因此我開缸前問的問題都是SPS為目標的。  如果技術唔夠養唔到SPS就長養LPS

ATS自己未用過,但可減NO3,PO4,其他Ching口啤不錯。
推水冷係要多個pump,但如果用濾筒pump加濾材的話係要經常打理清洗濾筒,因最毒既野都會積存在內。
先玩LPS,定左先再試SPS,keep到唔死,唔變啡/白,有生長,爆花出蘇,keep到色,養好色...依個過程係相當相當漫長...

己經過路好多次,都係忍唔住搭幾句⋯⋯
玩sps絕對係器材先決,經驗同技術只可以係輔助,所以即使樓主有幾年FOT資歷,最好都係當自己係初哥咁重新規劃。
既然係器材先決,sps系統o既複雜程度亦都可以想像得到,如果你玩FOT都唔得閒打理搞到反缸,咁你可以抽更多時間、心機同$畀個sps缸嗎?

問題:1,有一個1litre筒推水冷,個筒放生物環嗎?
樓上己經有Ching提到,濾桶只係fot初階器材,我唔敢話佢一定玩唔到sps,不過我真係未見過。
         2,上過樓上舖問過,光靠缸內生物石,便足夠過濾。需要很多?
樓上舖都有好多間,唔知你問邊間。不過如果只靠生物石做過濾就夠,咁仲洗咩又沸石又豆又草咁多嘢搞?
除非你用生物石打爆個缸,而且只係Keep小量珊瑚同魚,然後密密咁換水⋯⋯如果唔係,我唔明點解會有人咁教你。
         3, 珊瑚不是很怕n系列嗎,為什麼很多師兄都放環到濾筒?是關於珊瑚對nh4和no3忍耐力分別?
同第一條間題一樣,我末見過用濾桶加環就玩到sps,sps對n系近乎零容忍,除非你所指o既缸係LPS主力,然後插幾支sps,不過咁就唔係你所講o既專攻sps。
          4, 缸底需要放沙嗎?
前面己經有Ching講得好清楚。唔重覆。
           5, 18寸缸請問選多少w的led燈較好?
除非你DIY,否則現今o既廠燈更加注重用唔同色o既燈珠呢提供更廣闊o既光譜(即係所謂「混色」),以滿足sps o既生長需要,W數只係基本要求,唔係玩sps o既重點。你可以考慮大廠Ai、Kessil、Radion等o既初階產品,18寸缸應該夠用,呢啲都係有口碑而且肯定養到sps o既燈。次選就係Maxspect、Zelight之類,喺耐用性同使用方便程度差少少,不過一定要揀專攻sps o既型號,唔好見到個牌子就亂畀錢。
唔知啱唔啱你Budget,不過燈俱應該係sps器材o既最大投資,其次就係水冷、造流、過濾系統⋯⋯

樓主只係提過生物石同ATS,我懷疑呢兩樣夠唔夠做sps過濾系統o既主力,建議你再做多啲功課,睇o下點樣解決sps對水質要求o既問題。亦都唔見你提到造流,係咪已經有打算?

唔係想潑你冷水,不過o既然目標係sps,就唔想你買唔啱用o既器材返呢左試右試,嘥錢嘥時間嘥心機,舖頭當然想你不停做白老鼠,不過好多Ching就係咁放棄,然後話sps好難玩⋯⋯