請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4608|回復: 11

Teco TK1000 壞了 [複製鏈接]

2015/7 買,今年第二年就唔掂啦.
第一年約一小時降一度,今年長著....我估6-7 hrs .
但有時又比較正常,約二小時.
內外也清洗了,本身也不污糟.

望過保養証,修理五百起.
有無師兄類似情況整過?.要幾多$?
四千四用一年品質實在太差.

40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

我今年新買。。都系兩個鐘降一度。
48x 22 x 21

30吋放天台玻璃屋用tk1000會唔會太過份?

邊度買4千4?

你點用先???我部舊款TECO 2手買回來用左5年咩事都沒,係溫探差D,,(年中沒休甘用)

放櫃外出風向窗,set 26.5 ,1度著, 2000L 獨立水pump 推.
正常夏天室溫30度約三小時開一次.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

2000L 推? 咁快?
TECO 要慢流
我部 TR20 用800L 推

官方公布 TK1000 MAX FLOW RATE = 211 gallon per hour

Minimum Flow Rate

132 gallons per hour

Maximum Flow Rate

211 gallons per hour

好驚wor...咁快壞...我tk2000用左3個月,,,都覺得開始變大聲左

出風口要吹出空曠地方……方便散熱。
有人唔識用,出風位吹向櫃內又或牆邊,熱氣焗著,缸水就不降溫。

我買時 老闆叫我加風扇吹 散熱 因放櫃內散熱唔好
用咗年幾 OK

舊欸Teco設計好差,出氣口向櫃內,熱氣吹入櫃入面,跟本散唔到熱,我要張部機調轉放,出氣口吹出櫃前面出,但控制面板變成在櫃入面(無法,好在調溫同開機一年都只調一次半次)……我十多年前買,四千幾蚊買用半年就瓜左,返去買機間舖問佢,無得修理又唔肯代交總代理修理,唯有頂硬上自已修,部機主要是自動調控溫制開關過於頻繁,快速開關開關太多,有時一分鐘內開機關機十幾次,個過電的繼電器燒壞,換繼電器後正常,自己再在機上加延時保護,限制部機息機到再開機最少要二分鐘先得,才解問題,用到現在共十三四年。

我果部都係舊款灰機,我冇乜攪佢,二手收返來都用在5-6年,500多lit水,keep在27.5度,再set低d就出現怪獸字,我養魚夠用,二手收番來已經抵番晒