請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang

滅偏蟲 [複製鏈接]

珊瑚反而吾覺有 , 但好多癡住缸玻璃及生物石...........唔上珊瑚上玻璃同生物石?Ching個缸入邊啲係咪扁蟲?有無相睇?

小魚毛 發表於 2017-8-23 16:13
珊瑚反而吾覺有 , 但好多癡住缸玻璃及生物石...........唔上珊瑚上玻璃同生物石?Ching個缸入邊啲係咪 ...

pic.....

Ching其實我懷疑你係咪真係中左扁蟲。
張相太糢,睇唔清楚。但係有幾個疑點;
1)你個缸無sps,所以無可能有sps扁蟲可以大量繁殖,因為根本無嘢佢食。
2)有關lps缸受扁蟲侵襲的討論極少,甚至有講法話佢地唔搞lps。
3)Flatwarm藥係針對攻擊珊瑚o既扁蟲而出產(主要係sps扁蟲),如果你個缸啲蟲唔搞珊瑚,佢地根本唔係o個啲藥要殺o既蟲,咁你落咩神藥都唔會有效嫁啦。

啲相都係呢自隔離網某位大師(條lnk之前己經畀左你),你自己再睇真啲。

如果唔係扁蟲,你再買咩藥都無用。又如果佢地唔襲擊珊瑚或者其他生物,你又有無需要自尋煩惱⋯⋯

小魚毛 發表於 2017-8-24 23:47
Ching其實我懷疑你係咪真係中左扁蟲。
張相太糢,睇唔清楚。但係有幾個疑點;
1)你個缸無sps,所以無可能 ...

多謝 ching 議見。

lcktemp 發表於 2017-8-7 22:39
其他狐魚或蝦類都有可能,最穩陣先用吸管清一大部份,再用flatworm exit,準備活性碳同換水!

ching 請問知吾知落完 Flatworm exit 後,要隔幾小時換水?!

edlsang 發表於 2017-8-26 17:34
ching 請問知吾知落完 Flatworm exit 後,要隔幾小時換水?!

如果你聞唔到臭味,遲D換水都應該0k,如果聞到臭味就盡快換啦! 如果扁蟲多,落藥後水勁臭!

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:10
如果你聞唔到臭味,遲D換水都應該0k,如果聞到臭味就盡快換啦! 如果扁蟲多,落藥後水勁臭!

同常係咪要等30-40分鐘先換水㗎 ?!

edlsang 發表於 2017-8-26 18:14
同常係咪要等30-40分鐘先換水㗎 ?!

比40分鐘發揮藥效好正常!   我之前正常意思係你平時換開幾多幾密照舊!   總之,見到有死扁蟲最好就吸走啦!

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:28
比40分鐘發揮藥效好正常!   我之前正常意思係你平時換開幾多幾密照舊!   總之,見到有死扁蟲最好就吸走 ...

如吸吾晒D 死左扁蟲有影響 ?

edlsang 發表於 2017-8-26 18:31
如吸吾晒D 死左扁蟲有影響 ?

水會因爲死屍慢慢再變壞

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:40
水會因爲死屍慢慢再變壞

咁就可能要換密D 水了........

lcktemp 發表於 2017-8-26 18:40
水會因爲死屍慢慢再變壞

琴晚用完已滅了八九成 ,但今早發覺仲有小量在缸中 。
請問 Ching 是否稍要再落 ?及要隔幾耐再落 ?