海水領域 SeaFishZone

查看: 5006|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

灰仙水印定白點?? [複製鏈接]

樓主

Ching 想請教一下

灰仙新落缸約一星期

早兩日開始有一達達 有的似有白點 但又幾大粒下

而且好似無傳染比其他魚

想問應該係白點定係水印?? 因為今日睇的點多左 望落好似白點多的

想問如果 白點 係咪用番藍十字(Seachem)果隻 最穩陣??

我見有其他師兄話有隻P 字頭既藥都好用? 有無師兄用過介紹下?

唔該哂

FOT 100L 水
缸仲有兩條nemo 一條藍紋 一條藍仙

相影得有的衰 希望睇到

沙發
ps. 條魚係其他ching度養左一個月
      大食搶口 無擦身

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
P字頭嗰隻梗係好用啦!但你幅相不清,可否whatsapp俾我睇?

地板
我有藍十字(Seachem)唔要,您要九龍灣送比您

twkricky 發表於 2017-8-3 14:34
我有藍十字(Seachem)唔要,您要九龍灣送比您

ching 多謝你 不過我我未firm 係咪白點住 唔係就哂左你支野

不用落藥 / 落左變藥水缸!
水溫及咸度變化有影響,睇多2天先,
如未改善,用中草藥蓮翿4兩用沙袋放沙缸,2 /3曰就ok;水有些黃,不用換出,過幾天會清,

choyhangsang 發表於 2017-8-3 16:02
不用落藥 / 落左變藥水缸!
水溫及咸度變化有影響,睇多2天先,
如未改善,用中草藥蓮翿4兩用沙袋放沙缸,2 /3 ...

ching 你依個係咩療法黎 可以講黎聽下嗎
係邊度買得到??

FOT 您可升溫28度,但小心其他魚會死(如太后,藍仙等....

小心,一收口,無得幫

魚魚白點病新救星(中藥編) 淡水/海水都得 唔知大家知唔知咩係"連翹"
之前我都POST過我D魚白點很嚴重
今日眼見落粗鹽同加溫都無乜用,所以再係找多點文章看看有沒有更好的辨法
點知比我找到一種之前無人提過的方法

優點:
(1)無色無味,不傷硝化菌、水草,水草缸可用。
(2)使用時不需升高水溫,使用後不須換水。
(3)見光不會分解,一樣有效。
(4)純植物溶出成分,不殘留魚隻體內,造成日後魚隻突然暴斃。
(5)可作為一般魚缸殺菌化學藥劑之替用品,而無殘留毒性。
(6)可替代甲基藍用於七彩、短雕等魚類之人工繁殖,卵不易發霉,且孵出之小魚亦無畸形之弊病。

講咁耐,到底"連翹"是什麼東東呢?
原來佢係一種中藥,原來中藥都可以用黎醫魚,小弟都係第一次聽
不如比張相大家睇下係咩樣先
以下係"連翹"的應用
中藥名:連翹
購買地點:中藥房
價格:便宜,一大包50元
使用方法:把連翹用滷料袋裝妥,投入魚缸內即可(若用時取出活性碳,效果更強。)
劑量:75公升的水用2g(略多略少皆可)
效果:輕症1?2日可癒,重症3?4日可癒
加多少少使用連翹標準劑量
  1.正常用量--75公升水:2公克
  2.預防--75公升水:1公克
  3.病重及魚隻體型大--75公升水:4?6公克
後繼程序:
第一步:先用標準劑量
第二步:二十四小時之後,只要痊癒沒有超過40%,馬上拿出舊藥包,加入三倍藥量。
二十四小時之後,只要痊癒沒有超過20%,馬上拿出舊藥包,加入四倍藥量。
二十四小時之後,只要痊癒沒有超過10%,馬上拿出舊藥包,加入五倍藥量。
治療的要點是----於二十四小時後必須觀察並補足藥量。

Ching 連翹有無相睇下點搞? 銅藥又有無好介紹?Thx