海水領域 SeaFishZone

查看: 6070|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

想請教養藍圈的心得? [複製鏈接]

樓主
我3星期前買了一條藍圈2.5寸 (FOT)
3星期以來狀態很好的 很有活力 很能食
在3天前開始發覺胃口減少 有點呆滯 但還是會食
心想會不會太熱 因為沒有水冷
再過一天 食欲大減 心知不妙
今天收工回家它就死了@@~~~~~
目測 沒有表面傷痕 沒有白點

所以想請教教各位 分享一下 養藍圈的心得及水質要求

如果缸裡已經養了一條2.5寸的藍紋
如果想加其他海水神仙魚 是否只需要買一條大過 條藍紋就可以 避免打架
補充
藍圈2.5寸是用分隔盒 在主缸一齊養著
@@~~~~

沙發
33~34度真係好易壞水.......
如果心急暴餵亦好易壞腸.....
不過天生潛在體質就無得估....

板凳
我都係咁(30度水溫幾日就死唔知點解?。

地板
bb940 發表於 2017-8-8 18:33

我也是一樣
我還以為我支溫度計壞了 唉
日日33,34度

咁熱'有水冷就比較啱水溫'可剔除.
無暴餵,剔除.
無比大魚打㬨,剔除.
潛在,無計.
但,樓主有無其它未有提供?

講真, 咁反常的熱,咸魚真不受的了

bb940 發表於 2017-8-8 18:44

我係冇水冷既@@~~
它冇其他傷痕
也沒有磨身
只係有點呆滯, 食欲大減
體色方便也不太光鮮

切合生態環境最重要

用風扇吹水喇,師兄,我養左九年未用過水冷,條條超肥超搶口

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

agogomm 發表於 2017-8-8 18:48
我係冇水冷既@@~~
它冇其他傷痕
也沒有磨身

系中山埃毒後條魚因個肝大所以瓜老襯!當時條魚個肚系米脹卜卜?

建議樓主加水冷, 一來唔駛担心心掛掛, 有精力諗下點揾錢.
二來33 34度自己都覺得熱開冷氣, 己所不欲,勿施於魚

好多人唔駛水冷, 有機會是家向南通風好, 夏天唔係好熱 . 我朋友屋企就係咁.呢排都可以只開風扇.

pca 發表於 2017-8-9 04:33
系中山埃毒後條魚因個肝大所以瓜老襯!當時條魚個肚系米脹卜卜?

會脹到幾大??
檢屍時好似有好小好小脹

darkmatter 發表於 2017-8-9 10:06
建議樓主加水冷, 一來唔駛担心心掛掛, 有精力諗下點揾錢.
二來33 34度自己都覺得熱開冷氣, 己 ...

可惜沒有空間可以放置水冷@@~~
而且 電費可不小尼!!!
雖然想但是種種原因~~
現在計劃買一把魚缸風扇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

agogomm 發表於 2017-8-9 16:05
會脹到幾大??
檢屍時好似有好小好小脹

有冇剪開個肚睇,個肝系米黃黄地色。如果系就系個肝壞中左毒

pca 發表於 2017-8-9 17:20
有冇剪開個肚睇,個肝系米黃黄地色。如果系就系個肝壞中左毒

冇呀 未試過解剖@@~~ 好慘咁WO

agogomm 發表於 2017-8-9 16:07
可惜沒有空間可以放置水冷@@~~
而且 電費可不小尼!!!
雖然想但是種種原因~~

咁建議你唔好養海水魚,不停死魚貴過電費,

養度條魚又唔靚,條魚又慘.

養淡水魚適合D.

darkmatter 發表於 2017-8-10 14:08
咁建議你唔好養海水魚,不停死魚貴過電費,

養度條魚又唔靚,條魚又慘.