請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4307|回復: 17

fot黎想買葵比小丑玩同訓 買咩好?要薄沙底? [複製鏈接]

新手咩都唔識

葵會走去水流低的地方如造流底, 跟手攪爛缸水變奶昔.

不如買火柴, 都會玩同訓的. 不用沙底

FOT只係養魚,師兄你想玩RT?
太多No3會令葵死,而養魚好難避免高No3。
你亦可多換水或者養少點魚去避免。
你個缸幾大先?有幾多條魚?有咩設備?生物環幾L?
冇資料好難幫你

gjk 發表於 2017-8-9 10:55
FOT只係養魚,如果你只想養小丑加葵,就唔係FOT缸。
太多No3會令葵死,而養魚好難避免高No3。
你亦可多換 ...

24寸 側瀘 64L水到 3L ma環 再加Daas 1200瀘桶3L 有sera既s環 nacqq化淡 水冷 開缸一個月到 有一條黃尾藍魔 2條籃線雀 上水泵1000

Nam 發表於 2017-8-9 11:01
24寸 側瀘 64L水到 3L ma環 再加Daas 1200瀘桶3L 有sera既s環 nacqq化淡 水冷 開缸一個月到 有一條黃尾 ...

仲有個細造浪

加個UAS或ATS可吸NO3。不超養和落藥可養粗生LPS。
我試過
如養魚,有說法話NO3高影響魚的顏色,此情況猶見於太后。

darkmatter 發表於 2017-8-9 14:32
加個UAS或ATS可吸NO3。不超養和落藥可養粗生LPS。
我試過
如養魚,有說法話NO3高影響魚的顏色, ...

小丑係咪最鐘意奶x葵?  唔記得全名是所謂想買一個比佢/有咩代替個葵?

FOT養海葵....唔好畫蛇添足,又側濾、又濾桶....

arfaifai 發表於 2017-8-9 16:09

所以咪搵野代替葵

arfaifai 發表於 2017-8-9 16:09

用瀘桶因空間不足 放唔到咁多環先用姐

水温几多?過三十5使玩?加上FOT加葵就5係F0T了,No3過高都係養5耐?環只會係甘製造NO3

Nam 發表於 2017-8-9 16:51
所以咪搵野代替葵

代替??fot , fish only tank 其實無野可以代替, 除非你轉做珊瑚缸,豬肉、豬腰、皮革、草皮,所有有觸鬚既珊瑚,野生小丑都有機會玩。

Nam 發表於 2017-8-9 16:56
用瀘桶因空間不足 放唔到咁多環先用姐

轉做珊瑚缸,保留少量生物環就得,連濾桶都可以唔用,直頭主缸放生物石作濾材,小丑大把玩具可以玩

arfaifai 發表於 2017-8-9 23:08
轉做珊瑚缸,保留少量生物環就得,連濾桶都可以唔用,直頭主缸放生物石作濾材,小丑大把玩具可以玩

如果空間有限會唔會放支化淡落主缸到

Nam 發表於 2017-8-10 07:17
如果空間有限會唔會放支化淡落主缸到

bmqq 化氮都係4寸左右,24寸背濾,滴漏糟連化氮都放唔到 , 你不如訂造一個新,24 x 20寸 , 背滴溜糟5寸 , 大把空間放器材

arfaifai 發表於 2017-8-10 13:53
bmqq 化氮都係4寸左右,24寸背濾,滴漏糟連化氮都放唔到 , 你不如訂造一個新,24 x 20寸 , 背滴溜糟5寸 , ...

因為我得2個倉 頭倉放棉放環再化氮 係咪唔好?

Nam 發表於 2017-8-10 15:27
因為我得2個倉 頭倉放棉放環再化氮 係咪唔好?

化氮水位要保持,一定只能放頭倉,背漏24寸長都係分2倉?? 咁奇怪,通常側滴漏才會分兩倉

arfaifai 發表於 2017-8-10 18:31
化氮水位要保持,一定只能放頭倉,背漏24寸長都係分2倉?? 咁奇怪,通常側滴漏才會分兩倉

我係側漏 現成缸黎